Meer en meer huishoudens kiezen ervoor om hun woning te verduurzamen. Dit doen ze bijvoorbeeld met zonnepanelen, met isolatie en/of met slimme apparatuur. Door dergelijke verduurzamingsmaatregelen geniet men van een lagere energierekening én draagt men bij aan het behoud van onze aardbol. Dat kun je op nóg een manier doen: door regenwater op te vangen.
Regenwater opvangen brengt talloze voordelen met zich mee. Zo hoef je voor het sproeien van je tuin geen kraanwater meer te gebruiken. Ook voor bijvoorbeeld schoonmaakklussen in je tuin hoef je geen kraanwater meer te gebruiken. Als elk huishouden hiervoor zou kiezen, zou dit onwijs veel water besparen in ons land.
Voldoende reden dus om je in de mogelijkheden van regenwater opvangen te verdiepen. Daarvoor ben je in dit artikel aan het juiste adres. Wij vertellen precies hoe je regenwater op kunt vangen. Ook bespreken wij wat de voordelen hiervan zijn, welke mogelijkheden je hebt en waar je zoal rekening mee moet houden.
Waarom zou je regenwater opvangen?
Heb je zelf ook de wens om je woning te verduurzamen? Goed bezig! Dit is niet alleen in het belang van je eigen portemonnee, maar ook in het belang van het milieu. Daarbovenop komt dat je tegenwoordig op veel manieren je woning kunt verduurzamen. Dit doe je onder meer door je eigen regenwater op te vangen. Daarmee geniet je namelijk van een paar geweldige voordelen:
- Je bespaart hier het nodige geld mee. Kies je ervoor om regenwater in je tuin op te vangen? Gebruik je dit water vervolgens voor bijvoorbeeld het besproeien van je planten, begroeiing en gazon? Dan bespaar je hier het nodige geld mee. Je hoeft immers geen geld meer aan dit extreme watergebruik te betalen. Dat is ook het geval bij bijvoorbeeld het vullen van een jacuzzi of opblaas zwembadje. Dat kost normaal gesproken tientallen euro’s, maar door zelf je regenwater op te vangen is dit volledig gratis.
- Je verbruikt een stuk minder water. Vang je het regenwater in je tuin op? Dan betekent dit eigenlijk dat je je buitenkraan niet meer hoeft te gebruiken. Dit betekent dat je een stuk minder water verbruikt. Dat is dus goed voor je portemonnee én voor onze aardbol.
- Het is een milieuvriendelijke optie. Door zelf regenwater op te vangen, ben je milieuvriendelijk en duurzaam bezig. Bovendien recycle je het regenwater. Wat dat precies inhoudt? Nou, normaal gesproken verdampt regenwater. Dat is uiterst zonde, aangezien je dit dus moeiteloos kunt hergebruiken. Dat krijg je voor elkaar als je voor één van de onderstaande mogelijkheden kiest.
- Je vermindert de kans op wateroverlast. Het ligt in de lijn der verwachting dat we in ons land met meer en meer extreem weer te maken krijgen. Ook met het oog op dat toekomstbeeld is het interessant om regenwater zelf op te vangen. Je vermindert daarmee namelijk aanzienlijk de kans op wateroverlast in je tuin.
- Je hebt uit meerdere systemen de keuze. Een bijkomend voordeel is dat je op meerdere manieren regenwater op kunt vangen. Je hebt uit meerdere systemen de keuze, waardoor dit eigenlijk voor in elke tuin uiterst geschikt is. Ongeacht hoe groot je tuin is, kun je voor één van de geschikte oplossingen kiezen.
- Het gaat meer en meer regenen. Dit is hét moment om zelf regenwater op te gaan vangen. Volgens schattingen van het KNMI gaat het namelijk meer en meer regenen. Ten opzichte van 60 jaar geleden regent het al 20% meer, terwijl het KNMI verwacht dat deze stijging door blijft zetten in de komende jaren. Als je nu in een goed regenwateropvangsysteem investeert, heb je hier de komende jaren des te meer profijt van.
- Je bent minder afhankelijk. In de zomer wordt wel eens het advies gegeven om geen water te verbruiken. Heb je echter zelf het regenwater in je tuin opgevangen? Dan maakt zo’n dringend advies voor jou uiteraard niks uit. Je weet immers dat je altijd (regen)water tot je beschikking hebt.
- Je kunt het water voor talloze doeleinden gebruiken. Als je regenwater opvangt, kun je dit water bovendien voor talloze doeleinden gebruiken. Je kunt het voor gebruik in je tuin inzetten, maar ook voor bijvoorbeeld het doorspoelen van je toilet. Op die manier bespaar je des te meer water. Eén keer de wc doorspoelen kost je ongeveer 0,0045 euro. Ga maar eens na wat dit over een heel jaar genomen voor een besparing is. Zowel qua euro’s als qua waterverbruik!
Regenwater opvangen: is dit voor iedereen mogelijk?
Ja, in principe is dit voor iedereen mogelijk. De belangrijkste ‘eis’ is dat je voldoende ruimte in je tuin hebt. Dit betekent niet direct dat je een tuin van 100 vierkante meter nodig hebt.
Nee, hoor. Ook in de kleinere tuinen kun je prima zelf regenwater opvangen. Daarvoor is het alleen zaak om voor het meest geschikte systeem te kiezen.
Goed om te weten: zelfs als je alleen een appartement hebt, kun je water opvangen. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld een regenton op je balkon neerzetten. In zo’n situatie is alleen de vraag waar je dát regenwater dan voor gaat gebruiken. Kleine kans dat je hiermee je gazon of iets dergelijks wilt besproeien.
Regenwater opvangen: welke mogelijkheden heb je?
Wil je zo snel mogelijk van bovenstaande voordelen profiteren? Dan is het fijn dat je op meerdere manieren regenwater op kunt vangen. De verschillende manieren die je hiervoor hebt, bespreken we graag hieronder. Daarbij verwijzen wij je ook direct naar producten die je écht nodig hebt.
Regenwater opvangen ondergronds
Het is mogelijk om regenwater ondergronds op te vangen. Om dit in je tuin mogelijk te maken, heb je eigenlijk alleen een tank onder de grond nodig. Zo’n ondergrondse wateropslag bestaat uit een tank inclusief infiltratiekratten.
Dit zijn kratten van kunststof die je onder de grond moet installeren. Deze kratten vangen het regenwater op en geven dit gelijkmatig weer af aan de grond van/in je tuin. Je geniet hiermee van twee belangrijke voordelen:
- Je kunt eenvoudig dit regenwater hergebruiken. Mocht het wenselijk zijn, kun je dit regenwater hergebruiken in je tuin.
- Je voorkomt hiermee dat je tuin blank komt te staan. Bij een hevige regenbui vangen deze kratten het regenwater moeiteloos op. Hiermee voorkom je dus dat je tuin volledig blank komt te staan. Daarmee voorkom je ook bijvoorbeeld het verzakken van tegels in je tuin.
Om regenwater ondergronds op te vangen, heb je wel een regenpijp nodig. Vanaf die regenpijp kun je eenvoudig het water naar de kratten toe leiden.
Voordelen van regenwater ondergronds opvangen:
- De installatie is met het blote oog niet zichtbaar. Het gaat hierdoor niet ten koste van de uitstraling van je tuin.
- Het is een ruimtebesparende oplossing. Wil je in je tuin liever niet een grote regenton neerzetten? Dan is het ondergronds opvangen van regenwater een geschikte, ruimtebesparende oplossing.
- Het systeem is beschermd tegen vervuiling. Een ondergronds opvangsysteem bestaat ook nog uit meerdere filters en dergelijke. Het regenwater dat in de kunststof kratten komt, is al helemaal gezuiverd.
- Weinig omkijken naar onderhoud. Door de jaren heen is gebleken dat een ondergronds wateropvangsysteem weinig tot geen onderhoud nodig heeft.
- Je geniet van een lange levensduur. Een ondergrondse watertank wordt niet aan bijvoorbeeld de felle UV-straling blootgesteld. De levensduur is hierdoor opvallend lang.
Nadelen van regenwater ondergronds opvangen:
- Vrij prijzige optie. Als je het regenwater ondergronds op wilt vangen, moet je vrij diep in de buidel tasten. Dit komt door de aanschafkosten, maar ook door de installatie en de grondwerkzaamheden. Tevens moeten er meerdere leidingen en dergelijke aangelegd worden.
- Beperkte opslagcapaciteit van water. De opslagcapaciteit van het water kent bij een ondergronds systeem bepaalde grenzen. Dat is de totale opslagcapaciteit van alle kunststof kratten bij elkaar. Als deze kratten vol zitten, is er verder geen plan B of iets dergelijks.
- Mogelijke problemen. Bij een ondergronds watersysteem moet je scherp zijn op mogelijke problemen. Dit kunnen problemen met de leidingen zijn, maar ook een eventuele lekkage behoort tot de mogelijke problemen.
Regenwater opvangen met een regenton
Zie je het niet zo zitten om regenwater ondergronds op te vangen? Op zich is dat goed voor te stellen. Je hebt immers met toch wel een paar zwaarwegende nadelen te maken. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om het regenwater ‘gewoon’ bovengronds op te vangen. Hier heb je een regenton en een regenpijp voor nodig.
Een regenton is een vrij simpele manier van het opslaan van water. Je sluit de regenton op de regenpijp aan, waarna het water vanuit de regenpijp direct in de regenton komt. Vanuit de regenton kun je bijvoorbeeld je gieter vullen. Of je kunt zelfs een tuinslang rechtstreeks op de regenton aansluiten.
Hierbij valt onder meer de laagdrempeligheid op. Dit is simpelweg een erg eenvoudige manier om regenwater op te vangen en vervolgens nuttig te gebruiken. Het behoeft ook geen grote investering, zoals bij een ondergrondse watertank wel het geval is.
Voordelen van regenwater opvangen met een regenton:
- Het is een eenvoudige oplossing. Regenwater opvangen met een regenton – en regenpijp – is bijzonder eenvoudig te noemen. Je zet de regenton in je tuin neer, je sluit hier je regenpijp op aan en klaar is kees. Het hoeft nu alleen nog maar te regenen.
- Je hebt uit vele regentonnen de keuze. Je kunt de keuze voor je nieuwe regenton volledig op je wensen en je tuin afstemmen. Je hebt immers momenteel uit talloze regentonnen de keuze. Deze regentonnen verschillen qua afmetingen, design en mogelijkheden.
- Je geniet van een flinke kostenbesparing. Al het regenwater dat in de regenton terechtkomt, kun je als een flinke kostenbesparing zien. Dit regenwater hoef je immers niet meer uit de kraan te tappen. Deze kostenbesparing komt ook nog door de voordelige aanschafprijs. Voor één van de beste regentonnen hoef je niet al te diep in de buidel te tasten.
- Het is een milieuvriendelijke oplossing. Een regenton, met name van een natuurlijk materiaal, is ook nog een milieuvriendelijke oplossing. Al het water dat in de regenton terechtkomt, kun je immers op een duurzame manier hergebruiken.
- Het behoeft geen installatie. Een groot verschil met een ondergronds systeem is de installatie. Je kunt de regenton in je tuin neerzetten en vervolgens direct het regenwater opvangen. Hiervoor hoef je dus níet in je tuin een groot gat te graven.
- Voor in elke tuin geschikt. Wij zijn ook van mening dat een regenton voor in elke tuin geschikt is. Ongeacht hoe groot je tuin is of hoe je tuin er uit ziet. Voor in elke tuin vind je wel een passende regenton.
Nadelen van regenwater opvangen met een regenton:
- Beperkte opslagcapaciteit. Kies je voor één van de grootste regentonnen van dit moment? Zelfs in dat geval heb je met een beperkte opslagcapaciteit te maken. Indien er meer regen valt dan de regenton aankan, kan je tuin alsnog blank komen te staan.
- Niet ideaal voor in de winter. In de koude wintermaanden moet je even goed op je regenton letten. Het is in dat geval namelijk mogelijk dat er schade aan de ton of de leidingen ontstaat. Dit is bijvoorbeeld het geval als er nog water in de ton en/of leidingen aanwezig is.
- Niet voor elk gebruik geschikt. Vang je regenwater in een regenton op? Dan kun je dit regenwater prima in je tuin gebruiken. Daar blijft het echter wel bij. Dit water wordt niet gezuiverd, waardoor je het bijvoorbeeld niet binnenshuis kunt gebruiken.
Regenwater opvangen met een grindkoffer
Zie je de bovenstaande opties helemaal niet zitten? Dan kun je ook voor een grindkoffer kiezen.Dit is een wateropvangbak die je in je tuin in kunt graven. Zo’n bak kost je slechts een paar tientjes en hoef je net iets onder de grond in te graven. Je hebt dus geen graafmachine nodig voor de graafwerkzaamheden.
De opvangbak moet je onder de uitloop van de regenpijp plaatsen. Het water komt vervolgens uit de regenpijp en komt op de geotextiel-bedekking terecht. Het water wordt hierdoor in de opvangbak opgevangen en blijft niet in je tuin liggen.
Goed om te weten: je moet de grindkoffer aan de bovenzijde nog opvullen met grind. Wij lichten deze oplossing niet uitgebreid toe, omdat wij hier niet overtuigd van zijn. Het is op zich een prima oplossing, maar het biedt voor in de meeste tuinen geen soelaas. Dit komt onder meer doordat dit alleen voor een beperkte waterhoeveelheid een geschikte optie is.
Regenwater opvangen zonder regenpijp
Heb je altijd een regenwater nodig om water op te kunnen vangen? Nee, allerminst. Het is ook mogelijk om regenwater op te vangen zonder een regenpijp. Daar heb je verschillende mogelijkheden voor.
Zorg voor begroeiing in je tuin
Wil je regenwater opvangen zonder regenpijp? Dan heb je veel begroeiing in je tuin nodig. Alle planten, bomen, struiken en hagen in je tuin vangen het regenwater namelijk prima op. Of met andere woorden: deze begroeiing zorgt ervoor dat de bodem in je tuin minder snel verzadigd raakt.
Zet je de nodige planten, bomen, struik en hagen in je tuin? Dan hoef je dus niet bang te zijn voor een overstroming in je tuin. Het regenwater wordt door de begroeiing opgeslokt. Dat brengt nóg een voordeel met zich mee: je hoeft minder te sproeien in je tuin.
Maar, is dit nou echt een voorbeeld van regenwater opvangen? Nee, dat is volgens ons niet het geval. Je kunt moeilijk het water uit de begroeiing halen en gebruiken om je zwembad te vullen.
Kies voor een tuinvijver
Het is ook een optie om naast bijvoorbeeld je regenton een tuinvijver aan te leggen. Het water dat vanuit de regenton overstroomt, komt in de tuinvijver terecht. In die vijver heeft het uiteraard nog een functie.
Op deze manier voorkom je dat je tuin onder water komt te staan. Ook voorkom je hiermee dat de bodem in je tuin verzakt. Maar, ook dit is geen echt voorbeeld van het opvangen van regenwater. Het water dat in de tuinvijver komt, kun je niet altijd hergebruiken. Mede door de vuiligheid uit de tuinvijver.
Zorg voor waterdoorlatend materiaal in je tuin
Een andere optie die je hebt, is om waterdoorlatend materiaal in je tuin te plaatsen. Dit zijn hier enkele goede voorbeelden van:
- Gras of kunstgras. Deze twee soorten gras slokken het regenwater als het ware op, waardoor dit water niet in je tuin blijft staan. Je voorkomt hiermee dus vrij eenvoudig dat je tuin blank komt te staan. Voor het oog is dit ook nog een welkome aanwinst voor in elke tuin.
- Voldoende tuinaarde. Het is ook verstandig om voldoende tuinaarde in je tuin te plaatsen. Leg je je hele tuin vol met tegels? Dat is vragen om problemen. Kies in plaats daarvan voor de nodige borders met tuinaarde en begroeiing.
- Grind. Je kunt ook prima grind in je tuin neerleggen. Grind slokt het water beter op dan tegels, waardoor je moeiteloos voorkomt dat je tuin onder water komt te staan. Grind staat bovendien fraai, maar is wel onkruidgevoelig. Leg daarom altijd worteldoek onder grind neer.
Regenwater opvangen zonder regenpijp: onze conclusie
Regenwater opvangen zonder regenpijp is eigenlijk niet echt regenwater opvangen. Als je het water wilt hergebruiken, heb je eigenlijk altijd een regenpijp nodig. Ongeacht of je dit nou combineert met een wateropslagsysteem onder de grond of een regenton. Een regenpijp is min of meer onmisbaar voor het hergebruiken van hemelwater.
Hemelwater opvangen doe je idealiter dus met een regenpijp. Hoe de constructie er verder uitziet, is volledig aan jou. Wij raden je in ieder geval nog aan om voor de juiste dakgoten te zorgen.
Dakgoten vangen het regenwater op dat op je (platte) dak terechtkomt. Vanuit deze dakgoten komt het regenwater in de regenpijp(en) terecht. Vanuit de regenpijpen kun je het water vervolgens hergebruiken, bijvoorbeeld middels een regenton.
Je moet dus expliciete aandacht voor de dakgoten in je tuin hebben. Daar komen we verderop in dit artikel graag nader op terug.
Welke regenton heb je nodig?
Spreek het regenwater opvangen met een regenton je het meeste aan? Dan raden wij je aan om direct op zoek naar een geschikte regenton te gaan. Daarvoor raden wij je één van de volgende varianten aan.
Harcostar Regenton Rainsaver
De Harcostar Regenton Rainsaver is volgens ons de beste kleine regenton voor in de tuin. Deze regenton heeft een inhoud van 100 liter, wordt met deksel geleverd en beschikt ook nog over een kraantje. Je kunt hierdoor het opgevangen regenwater makkelijk met een tuinslang in je tuin rondspuiten.
Deze regenton neemt bovendien niet al te veel ruimte in beslag. Dit komt door de inhoud van 100 liter en door het vierkante model. Je kunt ‘m hierdoor vrij eenvoudig een plekje in een hoek van je tuin geven. Wat wij ook een sterk punt vinden, is de prijsstelling. Voor de Harcostar Regenton Rainsaver betaal je nog geen €51.
Wel moet je even goed naar de uitstraling kijken. Dit is zeker niet de mooiste regenton voor in een tuin. Maar goed, daar is het prijskaartje dan ook naar. Wat wij sowieso belangrijker vinden, is dat deze regenton zijn werk goed doet. Dat is onder meer aan de meegeleverde accessoires te danken.
Bij aanschaf krijg je onder meer een voet geleverd. Dankzij deze voet staat de Harcostar Regenton Rainsaver zo stevig als een huis. Ook krijg je een vulautomaat meegeleverd. Dankzij deze vulautomaat sluit je deze regenton eenvoudig op een regenpijp aan.
Regenwater opvangen met een regenpijp en regenton? Dan is de Harcostar Regenton Rainsaver één van de beste opties voor je. Met name als je een relatief kleine tuin hebt, is dit een zeer geschikte oplossing!
Harcostar regenton 227 liter
Heb je een grotere tuin? Of wil je meer regenwater op kunnen vangen en hergebruiken? Dan raden wij je graag de Harcostar regenton 227 liter aan. Zoals de naam al aangeeft, beschikt deze regenton over een inhoud van 227 liter. Hij is hiermee dus aanzienlijk groter dan bovenstaande varianten.
Wat bij deze variant ook opvalt, is de vormgeving. De Harcostar regenton 227 liter is een behoorlijk fraaie regenton om te zien. Hij heeft een fraaie vormgeving en is ook nog in het groen uitgevoerd. Met name als je een groenrijke tuin hebt, is deze regenton dus een geweldige aanvulling.
De Harcostar regenton 227 liter is van een zwarte aftapkraan voorzien. Je kunt hier een koppelstuk op aansluiten en vervolgens je tuinslang op aansluiten. Met het opgevangen hemelwater kun je vervolgens je planten en/of gazon besproeien.
Wel is het spijtig dat deze regenton geen vulautomaat heeft. Of beter gezegd: de vulautomaat wordt niet standaard meegeleverd. Uiteraard kun je een geschikte vulautomaat altijd nog los bijbestellen.
Goed om te weten: de Harcostar regenton 227 liter is van een afneembaar deksel voorzien. Dit deksel is volledig kinderveilig en is van de gewenste kwaliteit. Dat geldt sowieso voor deze regenton in zijn algemeenheid. Voor de Harcostar regenton 227 liter betaal je bovendien slechts €69,95. Een prima prijs-kwaliteitsverhouding dus!
ThuisTuinieren Garden Muurtank Regenton Zwart 320l
Gaat je voorkeur uit naar een vrij grote regenton voor het opvangen van regenwater? Dan wijzen wij je graag op de ThuisTuinieren Garden Muurtank Regenton Zwart 320l. Deze regenton heeft namelijk een inhoud van 320 liter.
Door deze forse inhoud kun je alle kanten op met deze regenton. Je kunt hier veel regenwater in opvangen, maar je kunt ook veel regenwater direct hergebruiken. Daarbij is het ook ideaal dat je een Harcostar vulautomaat meegeleverd krijgt. Je sluit de ThuisTuinieren Garden Muurtank Regenton Zwart 320l hiermee direct op je regenpijp aan.
Wij vinden dit ook nog eens de mooiste regenton van dit moment. Als je naar deze regenton kijkt, is het net alsof je naar een houten object kijkt. De regenton wordt ook nog in drie kleuren aangeboden. Je stemt hem hierdoor dus volledig op je tuin én wensen af.
Een ander groot voordeel is de vormgeving. Door de unieke vormgeving kun je deze regenton tegen een muur aan plaatsen. Hij neemt hierdoor nog minder ruimte in je tuin in beslag. De ThuisTuinieren Garden Muurtank Regenton Zwart 320l beschikt overigens ook nog over een peilstok. Dankzij deze peilstok weet je op elk moment precies hoeveel water er in deze regenton zit.
Wat is het belang van goede dakgoten bij het opvangen van regenwater?
Heb je de wens om regenwater op te vangen in je tuin? Dan heb je hoe dan ook goede dakgoten nodig. Dit houdt onder meer het volgende in:
- De dakgoten moeten goed aangelegd zijn. Alleen als dit het geval is, loopt het regenwater vanuit de dakgoten zo de regenpijp in. Vanuit de regenpijp kan het dan bijvoorbeeld de ondergrondse opslag of de regenton inlopen.
- De dakgoten moeten schoon zijn. Het is ook van belang dat de dakgoten schoon zijn. Zodra de dakgoten vol met bladeren en ander vuil liggen, kan het regenwater geen tuin op. Dit is onwenselijk met het oog op het hergebruiken van dit water. Ook is dit gevaarlijk voor je woning. Zodra alle dakgoten vol met water liggen, krijgen de muren en het dak het zwaar te verduren. Dit kan zorgen voor slijtage en/of lekkages.
Met andere woorden: de dakgoten moeten in orde zijn. Wij raden je hierom aan om regelmatig de dakgoten schoon te maken óf schoon te laten maken. Met name als de dakgoten zich op een flinke hoogte bevinden, is het verstandig om ze schoon te laten maken. Tevens raden wij je aan om de dakgoten regelmatig op de werking te checken. Kijk bijvoorbeeld tijdens of na een regenbui of het water daadwerkelijk vanuit de dakengoten je regenpijp inloopt.
Veelgestelde vragen over regenwater opvangen
Wat heb je nodig om regenwater met een regenton op te vangen?
Voor het opvangen van regenwater met een regenton heb je een goede regenton nodig. Ook heb je een vulautomaat nodig. De vulautomaat vormt namelijk de verbinding tussen de regenpijp en regenton. Hierdoor kan het water van de regenpijp de regenton instromen.
Verder moet je goed naar de accessoires van/op de regenton kijken. Zo is het wenselijk dat de regenton over een kraan beschikt. Dankzij de kraan kun je bijvoorbeeld je tuinslang op de regenton aansluiten. Verder is het wenselijk dat de regenton over een deksel beschikt. Het regenwater dat je niet direct nodig hebt, verdampt dankzij de deksel niet. Je kunt het regenwater hierdoor langere tijd in de regenton laten zitten.
Is regenwater te gebruiken als drinkwater?
Het wordt niet aanbevolen om regenwater als drinkwater te gebruiken. Dit kun je eigenlijk onder maar één voorwaarde doen: als je zeker weet dat het regenwater volledig gezuiverd en behandeld is.
In de meeste systemen is hier geen sprake van. Ga maar eens na: bij een regenton is er geen enkele sprake van zuivering van het water. Wel kun je dit water voor bijvoorbeeld je kweekset of moestuin gebruiken.
Kun je regenwater ook in de winter opslaan?
Het wordt niet aangeraden om regenwater in de winter op te slaan. Als het regenwater bijvoorbeeld nog in de infiltratiekratten of regenton zit, kan vorst voor ernstige schade zorgen. Het advies is daarom om deze systemen volledig te ledigen voorafgaand de winter.
Hoeveel regenwater kun je opvangen?
De hoeveelheid regenwater die je op kunt vangen, is van meerdere factoren afhankelijk:
- De werking en afmetingen van je dakgoot + regenpijp
- Het soort opvangsysteem waar je voor gekozen hebt
- De afmetingen van het betreffende systeem. Zo heb je bij de regentonnen de keuze uit allerlei afmetingen.
Kun je regenwater opvangen zonder dakgoot en regenpijp?
Ja, het is mogelijk, maar het is niet ideaal. Het regenwater dat je in zo’n situatie opvangt, komt namelijk direct ten prooi aan de grond. Je kunt dit regenwater hierdoor niet hergebruiken. Wel voorkom je hiermee dat je tuin blank komt te staan. Dat is uiteraard ook niet geheel onbelangrijk.
Wat is het belang van een goed tuinontwerp voor regenwater opvangen?
Voor regenwater opvangen is het tuinontwerp van essentieel belang. Als je tuin bijvoorbeeld vol met tegels ligt, loop je een aanzienlijk risico. Bij een hevige regenbui komt je tuin namelijk volledig blank te staan. De verschillende onderdelen kunnen hierdoor slijten en de tuin kan zelfs verzakken.
Kies daarom altijd voor een tuinontwerp met voldoende variatie. Kies voor voldoende begroeiing, kies voor voldoende tuinaarde en kies voor andere soorten bodembedekkers. Onder meer grind en cacaodoppen zijn hier goede voorbeelden van. Verder is het dus verstandig om in je tuinontwerp ruimte vrij te houden voor een regenton!