Pur verwijderen

Eén van de grootste voordelen van purschuim is de veelzijdigheid. Je kunt pur simpelweg voor veel doeleinden inzetten. Dit is aan de structuur te danken, maar ook aan het grote uitzettingsvermogen van purschuim. Het purschuim is hierdoor in staat om elke kier, elke naad en elke scheur volledig op te vullen.

Dit grote uitzettingsvermogen brengt echter ook een nadeel met zich mee: het verwijderen van pur is vrij lastig. De vraag ‘hoe moet je precies pur verwijderen?’ is dan ook een veelgestelde vraag door klussers. Het antwoord op die vraag geven wij je graag in dit artikel.

In dit artikel richten wij ons op het onderwerp ‘pur verwijderen’. Hierbij bespreken we onder meer waarom je pur zou willen verwijderen en waarom dit relatief lastig is. Ook geven we je een compleet stappenplan en laten we je kennismaken met de beste benodigdheden.

Tot slot delen wij onze eigen ervaringen nog met je. Dat doen we niet op een droge manier, maar aan de hand van handige tips. Met deze tips is het voor jou nóg beter te doen om pur te verwijderen. Daarvoor gebruik je uiteraard ook de overige informatie uit dit artikel.

Waarom pur verwijderen?

Is het logisch dat je pur wilt verwijderen? Ja, zonder enige twijfel. Het is in meerdere situaties raadzaam c.q. essentieel om pur te verwijderen.

Als het niet goed aangebracht is

Ben je zelf voor het eerst met purschuim aan de slag gegaan? Dan bestaat de kans dat je het purschuim niet goed aangebracht hebt. Het gevolg hiervan is dat het purschuim de naad, kier of spleet niet goed opvult. Of dat het purschuim duidelijk zichtbaar is.

In zo’n geval is het uiteraard wenselijk om de pur te verwijderen. Als je dat eenmaal gedaan hebt, kun je het purschuim nogmaals (nu wel goed) aanbrengen.

Of heb je een specialist ingeschakeld voor het laten verwijderen van pur? Ook dan bestaat de kans dat het purschuim niet helemaal goed aangebracht is. Iedereen maakt immers wel eens een klein foutje.

Als je herstelwerkzaamheden uit wilt voeren

Ga je herstelwerkzaamheden in je woning uitvoeren? Dan is het in veel gevallen zaak om bijvoorbeeld een oudere muur te slopen. Of om andere delen van je woning te slopen.

In een dergelijke situatie is het ook goed mogelijk dat je pur moet verwijderen. Het gaat hierbij dan om pur dat al langere tijd aanwezig is. Het gevolg daarvan is het purschuim volledig opgedroogd en uitgezet is. Dát maakt het pur verwijderen een stuk lastiger.

Goed om te weten: dit is niet alleen bij herstelwerkzaamheden het geval. Wil je een deel van je woning renoveren? Ook dan is de kans groot dat je pur moet verwijderen. Ook hierbij gaat het dus om eerder aangebrachte pur.

Als het purschuim niet naar je wens is

Heb je recent purschuim aangebracht? Dan is het goed mogelijk dat je hier uiteindelijk toch niet tevreden over bent. Mocht dit inderdaad het geval zijn, moet je het purschuim uiteraard ook verwijderen.

Wanneer is purschuim nou niet naar je wens? Dit is bijvoorbeeld het geval als het purschuim niet groot uitgezet is. Of als je niet het beste purschuim gebruikt hebt. Wij raden je daarom aan om onze artikelen over de beste pur te lezen:

Als het purschuim niet brandwerend is

Ben je serieus bezig met het verbeteren c.q. aanpassen van je woning? Dan richt je je pijlen ongetwijfeld op bijvoorbeeld isolatie en de brandveiligheid van je woning.

Kom je er achter dat er niet-brandwerende pur gebruikt is? Dan wil je de pur verwijderen en in plaats daarvan brandwerende pur gebruiken. Om dat mogelijk te maken, zou je dus eerst met het uitgeharde purschuim aan de slag moeten gaan.

Als het purschuim niet (meer) goed isoleert

In de huidige tijden is het belangrijk om je woning te verduurzamen. Daar hebben namelijk zowel jij als het milieu uiteindelijk baat bij. Dat geldt ook nog eens voor de inhoud van je portemonnee.

Met het beste purschuim ben je van een goed isolerende werking verzekerd. Zit de pur echter al tientallen jaren in je woning? Dan is de isolerende werking uiteraard een heel stuk minder. In zo’n situatie kan het raadzaam zijn om de pur te verwijderen. Vervolgens kun je goed isolerende purschuim aanbrengen.

Waarom is purschuim verwijderen zo lastig?

Purschuim verwijderen is geen gesneden koek. We hadden je liever anders verteld, maar hier kunnen we gewoonweg niet omheen. Waarom het zo lastig is om purschuim te verwijderen? Dat heeft met deze redenen te maken:

 • Purschuim hardt volledig uit. Eén van de kenmerken van purschuim is dat het schuim ontzettend snel uithardt. Nadat je het purschuim aangebracht hebt, heb je dus snel met hard purschuim te maken. Dit maakt het lastig om purschuim te verwijderen, ongeacht hoe lang geleden het purschuim aangebracht is.
 • Purschuim zet uit. Purschuim kun je perfect gebruiken voor het opvullen van een kier. Als je het purschuim in zo’n kier spuit, zet het purschuim zich volledig uit. De gehele kier wordt hierdoor opgevuld met de pur. Ideaal, maar iets minder handig als je het purschuim wilt verwijderen. Het ontbreekt in dat geval simpelweg aan ruimte om eenvoudig om de pur te verwijderen.
 • Je kunt er niet altijd goed bij. Heb je purschuim in bijvoorbeeld je badkamer of in de geval van je woning aangebracht? Het is in dat geval goed mogelijk dat je er niet altijd even goed bijkomt. Dit heeft dus ook met het bovenstaande punt – het uitzetten van de pur – te maken.
 • Purschuim hecht zeer goed. Kies je voor één van de beste soorten purschuim? Dan merk je direct dat dit purschuim erg goed hecht aan de oppervlakte. Dit maakt het ook lastig om het purschuim snel te verwijderen.
 • Bestand tegen chemicaliën. Eén van de kenmerken van purschuim is dat dit schuim bestand is tegen chemicaliën. Het heeft hierdoor geen zin om met bepaalde stoffen de pur proberen te verwijderen. Dáár is het purschuim simpelweg resistent voor.
 • Purschuim kan behoorlijk ruiken. Bij het aanbrengen van purschuim moet je rekening houden met een vervelende geur. Dat is echter ook het geval bij het verwijderen van pur. Ook in dat geval kan er een aanzienlijke geur vrijkomen.

Purschuim verwijderen: dit heb je nodig

Wil je graag purschuim verwijderen? Ons eerste advies is om dit goed voor te bereiden. Dit begint al bij het in huis halen van de juiste benodigdheden. Je hebt sowieso onderstaande zaken nodig.

Een olfames of afbreekmes

Voor het verwijderen van purschuim heb je sowieso een goed afbreekmes nodig. Je kunt hierbij prima voor een normaal afbreekmes kiezen, maar ook voor een olfames. Met een dergelijk mes kun je grote hoeveelheid purschuim in één keer verwijderen.

Wij raden je hiervoor deze messen aan:

Purschuim verwijderaar

Wil je zo snel mogelijk de pur verwijderen? Dan raden wij je aan om een goede purschuim verwijderaar aan te schaffen. Zo’n verwijderaar breng je op de purschuim aan, waarna dit middel als het ware het purschuim doen verzachten.

Wij raden je hiervoor deze soorten purschuim verwijderaars aan:

Een plamuurmes

Heb je van een afbreekmes en purschuim verwijderaar gebruik gemaakt? Dan ben je al een heel eind. Wat je nu nog moet doen, is het overgebleven purschuim verwijderen. Hier heb je bij voorkeur een goed, breed en stevig plamuurmes voor nodig.

Wij raden je hiervoor deze plamuurmessen aan:

Voldoende tijd

Ben je van plan om purschuim te verwijderen? Het is goed om te weten dat dit geen haastklusje is. Nee, je hebt hier echt enige tijd voor nodig. Wij raden je daarom aan om het verwijderen van pur even goed in te plannen voor jezelf.

Beschermingsmiddelen

Ben je van plan om purschuim te gaan verwijderen? Graag raden wij je aan om ook de juiste beschermingsmiddelen in huis te halen. Je kunt hierbij denken aan veilige werkhandschoenen en aan een mondmasker. Dat laatste kan handig zijn gezien de vervelende geur van (oud) purschuim.

Hoe moet je purschuim verwijderen? Een stappenplan

Met onderstaand stappenplan verwijder je purschuim snel, op de juiste manier en zonder al te grote problemen.

Stap 1: tref de juiste voorbereidingen

Zoals bij elke klus is het belangrijk om de juiste voorbereidingen te treffen. Volg hiervoor deze tips op:

 • Plan voldoende tijd voor deze klus in. Zoals eerder al aangegeven, is het verwijderen van purschuim niet eenvoudig. Je hebt hier enige tijd voor nodig, dus plan voldoende tijd voor je komende klus in.
 • Leg alle beschermingsmiddelen klaar. Ben je van plan om purschuim te verwijderen? Zoals hierboven ook al aangegeven, heb je dan meerdere beschermingsmiddelen nodig. Onderschat het gevaar – en de geur – van pur absoluut niet.
 • Bepaal welk pur je precies wilt verwijderen. Uiteraard moet je ook op voorhand alvast bepalen welk pur je precies wilt verwijderen. Gaat het om één groot oppervlakte van purschuim? Of wil je meerdere kleine delen purschuim verwijderen?

Stap 2: verwijder pur met het afbreekmes

Het is vervolgens zaak om de eerste laag pur te verwijderen met een afbreekmes. Neem het mes in je handen en probeer zoveel mogelijk purschuim mechanisch te verwijderen.

Lukt het je om het purschuim een beetje los te wikken? Dan kun je dit purschuim relatief eenvoudig met je handen lostrekken. Mocht dit nog niet lukken, moet je vooral rustig verder gaan met het afbreekmes.

Tip: zorg ervoor dat je voldoende afbreekmesjes op voorraad hebt. Het is goed mogelijk dat de afbreekmesjes regelmatig afbreken tijdens deze klus.

Stap 3: breng de purschuim verwijderaar nu aan

Heb je een deel van de pur al verwijderd met het afbreekmes? Dan is het zaak om de rest van de pur zacht te maken; daar heb je de beste purschuim verwijderaar voor nodig.

Je kunt deze verwijderaar makkelijk met een kwast op het purschuim aanbrengen. Het is vervolgens zaak om dit 30 á 60 minuten in te laten trekken. Check hiervoor even de handleiding van de betreffende purschuim verwijderaar.

Stap 4: verwijder het zacht geworden purschuim

Met de purschuim verwijderaar week je de pur als het ware los. Dit stelt je nu in staat om het zacht geworden purschuim te verwijderen. Daar heb je een goed plamuurmes voor nodig.

Met dit plamuurmes schraap je de pur moeiteloos los. Hierbij is het zaak om deze tips op te volgen:

 • Ga voorzichtig met het plamuurmes te werk. Als je hard schraapt, kun je de ondergrond beschadigen. Niet ideaal.
 • Ga meerdere keren met het plamuurmes over de pur heen. Het is waarschijnlijk niet mogelijk om in één keer de pur te verwijderen met een plamuurmes. Je doet er daarom verstandig aan om meerdere keren met het mes over de pur heen te gaan.
 • Gebruik eventueel nogmaals de purschuim verwijderaar. Lukt het je niet om in één keer de pur te verwijderen? Dan is het verstandig om stap 3 en 4 nogmaals te herhalen. Dit kun je in principe eindeloos doen, totdat alle pur weg geschraapt is.

Stap 5: neem de purschuim verwijderaar af

Purschuim verwijderaar is een nogal chemisch goedje. Het is daarom van belang om de achtergebleven purschuim verwijderaar te verwijderen. Daar heb je niks meer dan een vochtige doek voor nodig.

Haal deze vochtige doek meerdere keren over de purschuim verwijderaar heen. Het advies is om deze doek vervolgens weg te gooien. In het doek blijft immers het chemische product achter. Je wilt niet dat dit product uiteindelijk in je wasmachine of kast terechtkomt.

Stap 6: voer een controle uit

Heb je de voorgaande 5 stappen doorlopen? Dan ben je al een heel eind met het verwijderen van de pur. Het is nu alleen nog maar zaak om even een controle uit te voeren:

 • Is overal het purschuim verwijderd? Je moet dit even kritisch bekijken, aangezien je niet met resten van purschuim wilt blijven zitten. Check daarom goed of de pur in zijn totaliteit verwijderd is.
 • Is overal de purschuim verwijderaar verwijderd? Niet alleen de pur zelf moet verwijderd zijn, maar ook de purschuim verwijderaar. Check daarom goed of er niks meer van dit chemisch goedje achtergebleven is op de ondergrond.

Purschuim verwijderen: belangrijke aandachtspunten

Met bovenstaand stappenplan verwijder je purschuim op de juiste manier. Zelfs bij dit complete stappenplan zijn er nog een paar belangrijke punten waar je rekening mee moet houden:

 • Purschuim kan behoorlijk ruiken. Zoals we eerder in dit artikel al besproken hebben, heeft purschuim een vervelende geur. Deze geur komt volledig los bij het verwijderen van de pur. Mede daarom raden wij je aan om een goed mond- of stofmasker te dragen. Overigens is het ook nog zo dat de purschuim verwijderaar behoorlijk kan ruiken. Dit komt simpelweg doordat het een chemisch goedje is.
 • Purschuim verwijderen kost tijd. Heb je bovenstaand stappenplan goed doorgenomen? Dan heb je al opgemerkt dat je meerdere stappen mogelijk meerdere keren moet herhalen. Mede daardoor duurt het verwijderen van purschuim vrij lang.
 • Zorg dat je kritisch bent. Bij het verwijderen van purschuim moet je kritisch zijn. Zo moet je dus goed controleren of je daadwerkelijk alle purschuim verwijderd hebt. Mochten er nog restjes purschuim overblijven, levert dit in een verder stadium problemen op. Voer daarom echt een goede controle uit.
 • Je hebt de beste producten nodig. Het is niet voor niets dat wij in dit  artikel een paar producten benoemd hebben. Dit hebben we om een simpele reden gedaan: voor purschuim verwijderen heb je echt de beste producten nodig. Investeer daarom in bovenstaande purschuim verwijderaars, mesjes e andere attributen.

Purschuim verwijderen: onze conclusie

In de nodige situaties is het zaak om purschuim te verwijderen. Dit moet je nauwkeurig en conform bovenstaand stappenplan doen. Juist aan de hand van dit stappenplan verwijder je de pur op de best mogelijke manier.

Daarbij raden wij je ook aan om de andere tips uit dit artikel op te volgen. Purschuim verwijderen is namelijk niet al te eenvoudig. Ook gaat purschuim verwijderen eigenlijk altijd nooit zonder slag of stoot. Bereid de klus daarom voor, schaf de beste producten aan en ga gericht met bovenstaand stappenplan aan de slag!

Veelgestelde vragen over purschuim verwijderen

In dit artikel heb je alle informatie kunnen vinden over het verwijderen van purschuim. Wij hebben echter opgemerkt dat veel mensen nog bijkomende vragen over purschuim verwijderen hebben. Wij hebben deze vragen verzameld en geven hieronder daar het antwoord op.

Hoe kun je pur van je handen verwijderen?
Ben je bezig met het aanbrengen van purschuim? Dan is het goed mogelijk dat de pur op je handen terechtkomt. Mocht dit het geval zijn, moet je zo snel mogelijk in actie komen. Doe je dit niet? Dan hecht de pur zich behoorlijk aan je handen.

Het is ook hierbij aan te raden om voor een goede purschuim verwijderaar te kiezen. Smeer je handen met deze verwijderaar in en spoel het vervolgens goed af. Het is hierbij vooral van belang dat je dit direct doet, nadat de pur op je handen terechtgekomen is. Als je te lang wacht, zit je met de gebakken peren.

Onze tip: spoel nadien je handen nogmaals goed af, maar dan met een goede handzeep. Een purschuim verwijderaar is namelijk niks anders dan een chemisch goedje. Je moet daarom voorkomen dat dit goedje via je handen in bijvoorbeeld je ogen terechtkomt.

Hoe verwijder je pur van een pur pistool?

Heb je de het beste purpistool aangeschaft voor je klussen? Goed bezig. Met een goed purpistool ben je in staat om nauwkeurig het purschuim aan te brengen. Desalniettemin is het altijd mogelijk dat pur op het pur pistool achterblijft.

In dat geval is het belangrijk om het pistool goed te reinigen. Sowieso raden wij je aan om dit na elk gebruik te doen. Doe je dit niet? Dan zet de pur uit en kun je in principe het pur pistool weggooien. Volg daarom onderstaand stappenplan op:

 • Draai voorzichtig de bus purschuim van het pur pistool af. Zet de bus vervolgens op een effen ondergrond neer.
 • Maak nu voorzichtig het schroefdraad van het pur pistool schoon. Hier heb je de beste purschuim verwijderaar voor nodig. Neem het schroefdraad vervolgens met een vochtige doek af.
 • Maak ook de rest van het pur pistool schoon met de purschuim verwijderaar. Ook dit moet je nadien met een vochtige doek goed afnemen.
 • Droog het pur pistool goed af. Het is nu van belang om het pur pistool goed schoon te maken. Nadat je dat gedaan hebt, kun je het purpistool veilig opbergen.

Hoe kun je pur resten verwijderen?

Ben je vol goede moed gestart met het verwijderen van de pur? Blijven er echter de nodige pur resten achter op de ondergrond? Dan kun je niks anders doen dan bovenstaand stappenplan blijven herhalen.

Dit betekent dat je de purschuim nogmaals in moet smeren met purschuim verwijderaar. Laat dit intrekken en verwijder de achtergebleven pur resten met een plamuurmes. Grote kans dat je nu wel de pur resten verwijderd hebt. Is dit nog steeds niet het geval? Dan moet je nogmaals deze stappen doorlopen.

Hoe kun je pur verwijderen van kunststof kozijn?

Wil je pur verwijderen van een kunststof kozijn? Ook in dat geval kun je bovenstaand stappenplan opvolgen. Hierbij raden wij je het volgende aan:

 • Ga met beleid te werk. Een kunststof kozijn is over het algemeen vrij prijzig. Je wilt daarom het kozijn absoluut niet beschadigen tijdens het verwijderen van de pur. Ga daarom altijd met beleid te werk.
 • Gebruik een geschikte pur verwijderaar. Je hebt voor pur verwijderen van een kunststof kozijn sowieso een geschikte pur verwijderaar nodig. Wij raden je hiervoor de Soudal PUR remover aan:

Hoe kun je purschuim verwijderen van steen?

Als er purschuim op steen zit, is het ook zaak om bovenstaand stappenplan op te volgen. Ook hierbij geldt dat je voorzichtig te werk moet gaan. Je wilt niet met bijvoorbeeld het plamuurmes kleine delen van de steen losschrapen.

Wij adviseren je om voor deze klus ook voldoende tijd uit te trekken. Het is echt geen klus die je in een halfuurtje kunt klaren. Nee, ga er even goed voor zitten en haal dus alle hulpmiddelen in huis.

Hoe kun je purschuim verwijderen van hout?

Heb je een houten ondergrond waarop pur vastzit? Dan heb je ook bovenstaand stappenplan nodig. Met deze stappen kun je makkelijk purschuim verwijderen van hout.

Gaat het purschuim niet in één keer van het hout af? Dan zou je het stappenplan meermaals moeten herhalen. Doe dit tijd totdat je alle pur resten van het hout verwijderd hebt.

Hoe kun je purschuim vlekken verwijderen?

Blijven er tijdens het aanbrengen van de pur purschuim vlekken achter? Zolang het nog niet volledig uitgehard is, kun je het eenvoudig verwijderen. Gaat het echter om uitgehard purschuim? Ook dan moet je bovenstaand stappenplan doorlopen.

Hoe kun je pur verwijderen van aluminium?

Zit er op een aluminium ondergrond purschuim? Volg daarvoor ook bovenstaand stappenplan op. Met dit stappenplan verwijder je vrij eenvoudig de pur van een aluminium ondergrond.

Wil je opgedroogd purschuim verwijderen van aluminium? Neem ook hier dan voldoende tijd voor. Het is niet zo dat je in één keer alle pur resten verwijderd van aluminium. Nee, grote kans dat je het stappenplan meerdere keren moet doorlopen.

Hoe kun je pur verwijderen van muur?
Als er pur op een muur in je woning vastzit, heb je ook bovenstaand stappenplan nodig. Je hebt dus ook de standaard hulpmiddelen nodig, zoals een afbreekmes, purschuim verwijderaar en plamuurmes.

Ook hierbij komt het weer op voorzichtigheid aan. Zorg ervoor dat je met het plamuurmes voorzichtig de pur resten verwijderd van de muur. Je wilt immers niet per on geluk de muur beschadigen.  

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo