Open trap dichtmaken

Heb je een huis gekocht waarin een open trap staat? Of vond je het een paar terug prachtig om voor een open trap te kiezen? Door veranderingen in je leven ben je wellicht nu niet meer zo blij met de open trap. In de meeste gevallen heeft dat te maken met de komst van een kind.

Het is immers algemeen bekend dat een open trap niet de meest veilige trap is. Kleine kinderen kunnen door de open traptreden vallen; met alle gevolgen van dien. Mede daarom komt het meer dan regelmaat voor er in veel huishoudens voor gekozen wordt om de open trap dicht te maken.

Heb je interesse om jouw open trap dicht te gaan maken? Wil je daarbij weten wat de mogelijkheden zijn en of je dit eventueel zelf kunt doen? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een uitgebreid antwoord. Alle relevante informatie over het dichtmaken van een open trap is in dit artikel te vinden.

Waarom een open trap dichtmaken?

Met een open trap creëer je meer ruimte in een huis; dat is dan ook één van de veelgehoorde redenen waarom men voor een open trap kiest. Zodra je kinderen krijgt, is een open trap echter geen al te handige trap. Een dergelijke trap is niet al te veilig en vormt dus een gevaar voor jouw kleine kind(eren).

Zelf open trap dicht maken

Daarnaast is het ook een feit dat je met een dichte trap een compleet andere look creëert. Je geeft je huis een andere uitstraling en dat is wellicht wenselijk als je al een tijdje in jouw huis woont. Door een trap dicht te maken, creëer je bijvoorbeeld meer gezelligheid en geborgenheid.

Bij een dichte trap heb je bovendien meer mogelijkheden om deze te bekleden. Je kunt de trap hierdoor de gewenste kleur geven, zodat deze trap perfect past bij de rest van jouw inrichting.

Wist je dat je met een open trap ook veel last van warmteverlies hebt? Zodra je beneden de verwarming aan zet, stijgt de warme lucht naar boven toe. Doordat de treden open zijn, wordt deze lucht niet tegengehouden. Dat is bij een dichte trap wel het geval. Om deze reden kiezen steeds meer mensen voor het dicht maken van een open trap óf voor het plaatsen van een deur voor de open trap. Die deur is dan alsnog in staat om de warmte lekker in de woonkamer te houden.

Er zijn al met al dus voldoende redenen om een open trap dicht te gaan maken. Over de kosten hiervoor en over hoe je dit kunt doen, vind je in het restant van dit artikel meer informatie.

Kies je voor een compleet nieuwe trap of renoveer je de huidige trap?

Ben je niet meer tevreden met jouw trap met open treden? Dan heb je in de basis twee mogelijkheden:

  • Je kiest voor een volledig nieuwe trap
  • Je kiest ervoor om de open trap dicht te maken

De voorkeur van velen gaat er naar uit om de open trap dicht te maken. Ten opzichte van het plaatsen van een nieuwe trap brengt dat enkele voordelen met zich mee. Of beter gezegd; als je voor een volledig nieuwe trap kiest, heb je te maken met enkele nadelen.

Je moet allereerst veel geld besteden aan de aanschaf en plaatsing van de nieuwe trap. Dit is een behoorlijke investering en is vele malen prijziger dan het dicht maken van een open trap. Daarnaast zit je ook nog een tijdje met de rotzooi in jouw huis. Het plaatsen en afwerken van een nieuwe trap is niet in één dag gebeurd; je kunt mogelijk dus ook niet eens naar je slaapkamer toe gaan.

Er zijn dus meerdere redenen om de open trap dicht te gaan maken in plaats van een volledig nieuwe trap te kopen. Als de huidige trap in erbarmelijke staat is, bijvoorbeeld door houtworm, is het wel aan te raden om de trap volledig te vervangen.

Wat kost het dicht maken van een open trap?

Wil je graag dat jouw open trap dicht gemaakt wordt? Dan kan je er voor kiezen om dit zelf te gaan doen, maar je kunt dit ook uitbesteden aan een professioneel bedrijf. Daarbij moet je rekening houden met ongeveer 20 tot 100 euro per 5 stootborden. Met één stootbord kan je één traptrede dichtmaken.

Dicht maken open trap

Let wel op: dit is slechts een indicatie van de mogelijke kosten. Onder meer het aantal treden, het materiaal van de stootborden en de vorm van de trap speelt een rol. Het dichtmaken van een gedraaide trap is immers arbeidsintensiever dan het dichtmaken van een rechte trap. Voor een prijs voor jouw trap, vraag offertes aan via de onderstaande button, je ontvangt dan (vrijblijvend) meerdere offertes voor het dichtmaken van jouw trap.

Enfin; als je een open trap dicht wilt laten maken door een professioneel bedrijf, moet je rekening houden met de kosten voor het werk. Het is gelukkig ook mogelijk om dit zelf te gaan doen, indien je daar de tijd en gereedschappen voor hebt. Hoe je zelf een open trap dicht kunt maken, lees je in het restant van dit artikel.

Hoe kan je zelf een open trap dicht maken?

Voor het dicht maken van een open trap is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Eigenlijk begint dit gehele proces met het opmeten van de traptreden.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Je moet namelijk eerst opmeten hoe hoog en hoe breed de stootborden moeten komen. Dit opmeten kan je het beste doen met een trapspin. Met dit handige apparaat is het mogelijk om exact de juiste afmetingen te meten, terwijl je ook direct de juiste vorm op kunt meten. Je kunt hierdoor moeiteloos de stootborden op de gewenste afmetingen afzagen.

Voordat je kunt beginnen, moet je ook bepalen van welk materiaal de stootborden gaan worden. Je kunt hierbij voor bijvoorbeeld MDF of laminaat kiezen. Je moet niet alleen voor het juiste materiaal kiezen, maar ook voor de gewenste kleur. De stootborden zijn tegenwoordig in allerlei kleuren en varianten te krijgen. Je kunt bijvoorbeeld ook voor een stootbord met een patroontje daarop kiezen.

Vervolgens is het zaak om de gewenste stootborden aan te gaan schaffen. Waar je dat kunt doen? Dat kan eigenlijk bij alle bouwmarkten in ons land; Karwei, Gamma, Hornbach en dergelijke. Het is daarnaast ook mogelijk om de stootborden op maat te laten maken bij bijvoorbeeld een plaatselijke houthandel.

Wat stootborden zoal kosten? Bij bijvoorbeeld de Gamma kan je 15 stootborden kopen voor een bedrag van 70 euro. Dat komt neer op 4,66 euro per stootbord. Daarmee is het aanschaffen van een stootbord vele malen goedkoper dan het laten plaatsen van een stootbord door een professional.

Hoe moet je een open trap dichtmaken?

Heb je de gewenste stootborden in huis? Heb je deze op de juiste maat afgezaagd? Dan is het eigenlijk niet meer al te lastig om de stootborden te plaatsen. Volg daarvoor onderstaand stappenplan op:

Stap 1. Pak het stootbord erbij en schroef deze aan de achterkant van een traptrede vast.

Dicht maken open trap

Stap 2: Maak nu gebruik van een deklatje onder de bovenliggende trede, zodat je het stootbord goed vast kunt zetten.

Stap 3: Herhaal deze stappen voor de overige treden van de trap.

Heb je problemen met het goed vastmaken van de stootborden? Dat komt behoorlijk vaak voor. Gelukkig is daar een prima oplossing voor; met behulp van een precisiezaag kan je een MDF stootbord buigen. Hoe je dit kunt doen, zie je in onderstaande video:

Volledige trap renoveren

Het is uiteraard ook mogelijk om zelf je volledige trap te renoveren. Je plaatst daarbij niet alleen stootborden om de trap dicht te maken, maar je kunt ook bijvoorbeeld laminaat, hout of overzettreden op de trap plaatsen. Hoe je dit het beste kunt doen, zie je in onderstaande video van Karwei:

Besluit

Om meerdere redenen is het absoluut aan te raden om een open trap dicht te gaan maken. Het brengt een nieuwe uitstraling met zich mee en het is een stuk veiliger. Dat laatste is zeker het geval als je kleine kinderen in huis rond hebt lopen.

Als je jouw open trap dicht wilt maken, kan je ervoor kiezen om een professional in te huren. Het is echter ook mogelijk om de open trap zelf dicht te gaan maken. Wat je daarvoor nodig hebt, welke voorbereidingen je moet treffen en hoe je dit moet doen, heb je hierboven kunnen lezen. Volg de informatie op en ga heerlijk aan de slag met het dicht maken van een open trap. Wij kunnen je één ding verklappen: je gaat hier geen spijt van krijgen. Veel succes!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo