Bij het zagen van hout stuit je meestal op dezelfde problemen. Eén van de meest voorkomende problemen is het feit dat het zaagsel los komt. Dit betekent dat de ruimte waarin je aan het zagen bent, behoorlijk vies kan worden. Gelukkig zijn er wel enkele mogelijkheden waarmee je dit op kunt lossen.
Feit is echter dat het vrijkomen van zaagsel niet het enige probleem is. Nee, er is nog een ander probleem. Dat probleem is eigenlijk veel meer vervelend dan het loskomen van zaagsel. We hebben het hierbij over het vrijkomen van splinters. Splinters en hout zijn nauw verbonden met elkaar. In nagenoeg elke houten plank vind je namelijk wel splinters terug.
Heb je wel eens een splinter in bijvoorbeeld je hand of vinger gehad? Dan weet je ongetwijfeld dat dit behoorlijk vervelend kan zijn. Ook kan het lastig zijn om die splinter uit je huid te krijgen. Het is dan ook van belang om op voorhand al iets te doen om de vorming van splinters te voorkomen.
Overigens is dat niet de enige reden waarom het belangrijk is om splinters te voorkomen. Voor het aanzicht van een houten plank is het namelijk ook bijzonder vervelend als deze aan het splinteren is. Wat dat betreft is de term ‘splinter’ tweeledig op het gebied van hout. Je kunt een splinter in je hand krijgen, maar het hout kan ook gaan splinteren.
Als hout gaat splinteren, is de structuur van het hout min of meer aangetast. Het gevolg daarvan is dat de uitstraling van het hout niet meer naar wens is. Het is dan ook belangrijk om te kunnen zagen zonder splinters.
Om jou hier een handje mee te helpen, hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel bespreken we namelijk de mogelijkheden met betrekking tot het zagen zonder splinters.
Het is namelijk ook een feit dat het absoluut mogelijk is om te zagen zonder dat er splinters ontstaan. Daarvoor moet je echter wel bepaalde dingen voor in acht nemen. Na het lezen van dit artikel ben jij in ieder geval in staat om te zagen zonder dat je last van splinters hebt. Dat vinden je handen en vingers ook wel zo prettig en is voor de uitstraling van het houten object ook zeer fijn.
Het te gebruiken gereedschap
De eerste tip heeft te maken met het gereedschap dat je gebruikt. Het is namelijk ontzettend belangrijk dat je het juiste gereedschap gebruikt. Koop dus de juiste zaag en monteer het juiste zaagblad op de zaag.
Hou vervolgens ook in de gaten om tandjes van het zaagblad nog wel scherp zijn. Als de zaag nat geworden is, kan dit ook van invloed zijn op de conditie van het zaagblad. Let ook daar goed op; roestvorming ligt namelijk op de loer.
Gebruik tape
Deze tip is eigenlijk behoorlijk simpel, maar wel bijzonder effectief. Door een stukje tape te gebruiken, kan je namelijk voorkomen dat het hout gaat splinteren. Dit is eigenlijk te vergelijken met het boren in een tegel. Als je daar een stukje tape op plakt, is de kans op barsten van de tegel ook een stuk kleiner.
Voordat je gaat beginnen met zagen, is het dus aan te raden om een stukje tape te plakken. Waar je dit exact op moet plakken? Op de plek waar je gaat zagen, is de beste plek. Probeer het eens uit; je zult versteld staan van de uitmuntende werking van deze simpele oplossing.
Het zaagblad
Als je gaat zagen, is het ongekend belangrijk om op het zaagblad te letten. Het zaagblad heeft namelijk een belangrijke functie bij de (eventuele) vorming van splinters.
Let er bijvoorbeeld altijd op hoeveel tandjes je zaagblad heeft. Hoe meer tandjes op een tandblad aanwezig zijn, hoe fijner de zaagsnede is. Hoe fijner de zaagsnede is, hoe kleiner de kans op het ontstaan van splinters is. Als je het ontstaan van splinters zoveel mogelijk tegen willen gaan, is het dus aan te raden om een zaagblad met veel tandjes te hebben.
Daarnaast moet je ook goed op de zaagrichting letten. De zaagtandjes wijzen vanaf het zaagblad gezien altijd een bepaalde richting op. Als je een houten plank doorzaagt met de tandjes naar beneden, zal de onderkant van de houten plank het zwaarst te verduren krijgen. Dit zorgt er echter wel voor dat de bovenkant van de houten plank er bijzonder netjes uit komt te zien en netjes uit blijft te zien.
Bij het zagen is het dan ook aan te raden om de zaagtandjes aan de bovenkant of aan de onderkant uit te laten komen. Uiteraard is dit afhankelijk van welk gedeelte je de houten plank gaat zien als deze eenmaal in gebruik is. Zorg dat de zichtbare kant altijd het netste er uit ziet.
Probeer proef te zagen
Het belangrijkste advies is wellicht om eerst proef te zagen. Pak een stukje hout waar je niks mee doet en probeer bovenstaande tips eens uit. Je merkt ongetwijfeld dat dit het zagen een stukje makkelijker maakt.
Door bovenstaande tips op te volgen, en proef te zagen, kan je de vorming van splinters voorkomen. Hiermee ziet niet alleen jouw object er netter uit, maar hebben je vingers en handen ook geen last van splinters. Al met al kunnen we dit als een win-win combinatie bestempelen. En dat allemaal met behulp van enkele handige doch simpele tips.