Zaagtafel maken

Voor allerlei verschillende klus werkzaamheden je oneindig veel verschillende elektrische gereedschappen tot je beschikking. Kijk bijvoorbeeld maar eens naar het aanbod van zagen. Je hebt bijvoorbeeld een cirkelzaag, je hebt een decoupeerzaag en je hebt een afkortzaag. Dit is slechts een kleine opsomming van het totale aanbod van zagen.

Zaagtafel; koopgids

Met een zaag ben je in staat om een bepaald object op het juiste formaat af te zagen. Uiteraard is er ook een reden voor waarom er zoveel verschillende soorten zagen zijn. De toepassingen van zagen zijn namelijk behoorlijk uiteenlopend. Met een decoupeerzaag kan je bijvoorbeeld bijzonder gedetailleerd zagen, terwijl je met een cirkelzaag grotere objecten probleemloos op maat kunt zagen.

We kunnen absoluut stellen dat het belangrijk is om voldoende informatie tot je op te nemen. Wat voor soort klus staat je te wachten? Op basis van het antwoord daarop kan je op zoek naar de zaag die het beste bij deze klus past.

Zaagtafel

Met een zaagtafel ben je in staat om op een comfortabele manier te zagen. Bovendien heb je een stabiele basis. De cirkelzaag, of decoupeerzaag, is bijvoorbeeld ingebouwd in je tafel. Hierdoor hoef je geen rekening te houden met de plaatsing van de zaag. Nee, de zaag is in de tafel verwerkt. Ook op het gebied van veiligheid is een zaagtafel daarom een verstandige keus.

Helaas is het ook een feit dat een zaagtafel behoorlijk duur in aanschaf is. Heb jij wel interesse om een zaagtafel in je schuur te hebben, maar zijn deze te prijzig voor je? In dat geval kan je ook zelf aan de slag gaan. Het is namelijk mogelijk om zelf een zaagtafel te maken. Je kunt hierbij kiezen voor een zaagtafel met bijvoorbeeld een cirkelzaag of een zaagtafel met een decoupeerzaag.

In dit artikel vertellen we jou meer over het maken van een zaagtafel. Het is namelijk geen hogere wiskunde om een zaagtafel te maken. Maar, enige uitleg en toelichting is wel absoluut op zijn plaats. Heb jij interesse om zelf een zaagtafel te gaan maken? Neem dit artikel goed door en ga nadien aan de slag.

Voorbereiding

Voorbeeld van een zaagtafel

Voorbeeld van een zaagtafel

De eerste belangrijke stap is om aan de slag te gaan met de voorbereiding. Bedenk vooraf goed wat voor soort zaagtafel je wenst te maken. Wat zijn bijvoorbeeld de afmetingen van de tafel? Hoe hoog moet de tafel worden? Hoeveel gewicht moet de tafel kunnen dragen? Hoeveel poten wil je onder de tafel hebben? Dergelijke vragen spelen allemaal een belangrijke rol bij het ontwerpen van je eigen zaagtafel.

Bovendien moet je goed naar de verschillende materialen kijken. Van welk materiaal moet het bovenblad bijvoorbeeld zijn? Het is voor de hand liggend dat je hier voor een houten blad kiest, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld een kunststof blad gaan. Uiteindelijk is alles afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren.

Daarnaast is het ook belangrijk om te bepalen wat voor soort zaag je in je zaagtafel wenst te hebben. Is het bijvoorbeeld noodzakelijk om grote objecten moeiteloos door te kunnen zagen? In dat geval kan je het beste voor een cirkelzaag gaan. Dat is overigens ook de meest gebruikte variant bij een zaagtafel.

Sommige mensen opteren er echter voor om een decoupeerzaag in een zaagtafel te verwerken. Met een decoupeerzaag ben je in staat om zeer gedetailleerd zaagwerk uit te voeren. Sta jij aan de vooravond van een klus waarbij dat wenselijk is? Of ben je hobbymatig veel bezig met gedetailleerd zaagwerk? Wellicht is het dan inderdaad verstandiger om voor een zaagtafel met decoupeerzaag te gaan.

In dit artikel kijken we voornamelijk naar een zaagtafel met een cirkelzaag. Dit is namelijk de meest toegepaste variant en daarom het meest interessant. Ben je benieuwd hoe je een zaagtafel met cirkelzaag maakt? Hieronder vind je alle informatie.

Benodigdheden

Voor het maken van een zaagtafel heb je meerdere benodigdheden nodig. Allereerst heb je goed hout nodig. Met dit hout ben je in staat om de gehele zaagtafel vorm te geven. Door goed hout te gebruiken, kan je een optimale levensduur van de zaagtafel garanderen. Bovendien heb je bij goed hout minder last van splinters.

Daarnaast heb je, ironisch genoeg, ook een zaag nodig. Het is tenslotte nodig om de stukken hout op de gewenste afmetingen af te zagen. Welke zaag je daar exact voor nodig hebt, hangt van jouw wensen af.

Te nemen stappen

De eerste stap die je dient te nemen, is om het zaagblad in orde te maken. Het zaagblad is in feite het bovenste gedeelte van de zaagtafel. Hier verwerk je de cirkelzaag in én leg je de te zagen objecten op. In de meeste gevallen is dit blad van hout, maar je kunt ook voor bijvoorbeeld multiplex of kunststof kiezen.

Monteer dit blad op de poten en je hebt direct de basis voor je zaagtafel staan. Uiteraard is het daarbij wel noodzakelijk dat je de poten waterpas zet. Voor een zaag is het uitermate belangrijk dat deze waterpas hangt/staat; zorg daar dan ook voor.

Aan en uitknop voor een zaagtafel

Daarna kan je aan de slag met het inbouwen van de cirkelzaag in het tafelblad. Je kunt een stuk uit het tafelblad zagen, zodat je de cirkelzaag min of meer aan het blad op kan hangen. Je kunt er ook voor kiezen om de cirkelzaag van onder aan de tafel te bevestigen. Beide varianten hebben hun voordelen en zijn afhankelijk van jouw wensen en voorkeuren.

Bij het inbouwen van de cirkelzaag dien je rekening te houden met het aan- en uitzetten van de zaag. Hoe kan je dit op zo’n veilig mogelijke manier doen? Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om een start en stop knop aan de voorkant van de tafel te maken. Met één druk op de knop kan je daarmee de cirkelzaag aan of uitzetten.

Een ander aandachtspunt is dan ook de mate waarin je elektriciteit verkrijgt. De cirkelzaag heeft tenslotte stroom nodig. Stop je de stekker in een stopcontact of ga je met een verlengsnoer aan de gang? Ook dit is weer afhankelijk van de exacte situatie in jouw werkruimte.

Tot slot is het aan te raden om geleiders aan de bovenkant van het blad te maken. Met deze geleiders is het mogelijk om het optimale zaagresultaat te behalen, waarbij de nauwkeurigheid uiteraard voorop staat.

Tip: het is ook aan te raden om een beschermkap over de cirkelzaag te maken. Ben je niet aan het werk? Plaats dan de beschermkap over de zaag heen, zodat niemand zich hieraan kan stoten. Op het gebied van veiligheid is dit een absolute aanrader.

Slotwoord

Voorbeeld van een beschermkap

Voorbeeld van een beschermkap

Het maken van een zaagtafel is absoluut geen hogere wiskunde. Met een dergelijke zaagtafel kan je in ieder geval van vele voordelen genieten. Een belangrijk voordeel is bijvoorbeeld de veiligheid. De tip hierboven met betrekking tot de beschermkap is dan ook een zeer wijze tip.

Daarnaast is het belangrijk om vooraf goed te bepalen hoe de zaagtafel moet worden. Heb je bijvoorbeeld baat bij een zaagtafel met behoorlijk grote afmetingen? Of is een zaagtafel van 1 bij 2 meter al voldoende voor jou? De keus hiervoor is niet alleen afhankelijk van je wensen, maar ook van de aanwezige ruimte in je werkruimte. Denk er aan dat het ook altijd prettig is dat je om de zaagtafel heen kunt lopen.

Als laatste willen we je nog de volgende vraag mee geven: wat doe je met de zaagtafel als je deze niet gebruikt? Wellicht is het een leuk idee om een inklapbare zaagtafel te ontwerpen. Als je deze zaagtafel niet gebruikt, klap je deze in. Hierdoor heb je geen last van te weinig ruimte. Heb je de zaagtafel wel nodig? Dan klap je deze gemakkelijk weer uit en kan je aan de slag gaan.

Heb je geen zin om zelf een zaagtafel te maken? In dat geval kan je er ook voor kiezen om een zaagtafel te kopen. Wij hebben de beste zaagtafels voor jou op een rijtje gezet!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo