Zaagblad vervangen: hoe werkt dit precies?

Hoe moet je een zaagblad vervangen? Het is een vraag die door ontzettend veel klussers gesteld wordt. Logisch ook, omdat een zaagblad nu eenmaal slijt. Als je vaak of veel gebruik van je zaagmachine maakt, is het logisch dat je het zaagblad moet vervangen.

Waarom een zaagblad vervangen

Maar, hoe doe je dit nou precies? Waar moet je rekening mee houden? En wat heb je zoal nodig om een zaagblad te kunnen vervangen? Op onder meer deze vragen vind je in dit artikel een passend antwoord. Wij zoomen hierbij in op de verschillende soorten zaagmachines, dus bekijk even goed van welke zaagmachine je het zaagblad wilt vervangen.

Waarom een zaagblad vervangen?

Verderop in dit artikel bespreken we hoe je een zaagblad moet vervangen. Eerst zoomen we in op de vraag ‘waarom’? Want, waarom is het nou zo noodzakelijk om een zaagblad te vervangen? Dat heeft eigenlijk met meerdere redenen te maken:

 • Een zaagblad slijt vanzelf. Het is allereerst goed om te beseffen dat een zaagblad vanzelf slijt. Elke keer als je een zaagmachine gebruikt, krijgt het zaagblad met weerstand te maken. Deze weerstand zorgt voor slijtage, waardoor geen enkel zaagblad oneindig lang mee gaat.
 • De tanden kunnen beschadigd raken. Loopt onverhoopt het zaagblad vast tijdens een zaagklus? Of voer je een zaagklus op een verkeerde manier uit? Dit zijn mogelijke oorzaak van het beschadigd raken van de tanden van een zaagblad. Zodra de tanden van een zaagblad beschadigd zijn, moet je het zaagblad zo snel mogelijk vervangen.
 • Een bot zaagblad gaat ten koste van het zaagresultaat. Als je met een bot zaagblad een zaagsnede maakt, gaat dit ten koste van het zaagresultaat. Een bot zaagblad zorgt bijvoorbeeld voor een onzuivere zaagsnede. Ook zorgt een bot zaagblad voor beschadiging van het te zagen object.
 • Een bot zaagblad is onveilig. Maak je met een bot of versleten zaagblad een zaagsnede? Dan is dit ook nog eens onveilig. Dit komt puur doordat een bot zaagblad sneller vastloopt of verbrandt. Het is zelfs mogelijk dat tijdens het zagen het botte zaagblad volledig afbreekt. Als dit zaagblad dan onverhoopt op je lichaam terechtkomt, kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
 • Je verlengt hiermee de levensduur van de machine. Maak je te allen tijde gebruik van een goed en scherp zaagblad? Dan komt dit de efficiëntie van de zaagmachine ten goede. Dit houdt in dat je van een langere levensduur van je zaagmachine geniet. Voldoende reden dus om je zaagblad te vervangen.
 • Je kunt meerdere zaagsneden uitvoeren. Niet alle zaagbladen zijn voor alle soorten zaagsneden geschikt. Wil je bijvoorbeeld op één dag meerdere soorten zaagsneden uitvoeren? Dan is het van belang om de juiste zaagbladen te gebruiken. Dit houdt automatisch in dat je de zaagbladen moet vervangen.
 • Niet elk zaagblad is voor elk materiaal geschikt. Wil je graag meerdere materialen kunnen bewerken? Dan heb je veelal meerdere zaagbladen nodig. Het is namelijk niet zo dat elk zaagblad voor elk materiaal geschikt is. Wij adviseren je daarom om de zaagbladen te vervangen en af te stemmen op het te zagen object.

Zaagblad vervangen: wanneer moet je dit precies?

Een terechte, bijkomende vraag is wanneer je het zaagblad moet vervangen. Nou, dat moet je in deze situaties sowieso doen:

 • Als het zaagblad bot is. Dit merk je overduidelijk aan de zaagsnede die je met je zaagmachine maakt. Als deze zaagsneden steeds minder zuiver worden, is dit een teken dat het zaagblad bot is.
 • Als het zaagblad roest. Het is bij verschillende soorten zaagbladen mogelijk dat het zaagblad begint te roesten. Ook in dat geval moet je het zaagblad zo snel mogelijk vervangen.
 • Als het zaagblad kapot is. Het is ook mogelijk dat het zaagblad na verloop van tijd kapot raakt. Dit herken je bijvoorbeeld aan een afgebroken tandje.
 • Als de zaagmachine trilt. Merk je tijdens het zagen veel trillingen op? Dan is dit ook een duidelijk teken dat je het zaagblad moet vervangen.

Is het vervangen van een zaagblad moeilijk?

Vervangen van zaagblad

Nee, het vervangen een zaagblad is niet per definitie moeilijk te noemen. Sterker nog: veel fabrikanten maken het vervangen van een zaagblad juist zo eenvoudig mogelijk voor je.

Hoe de fabrikanten dit doen? Dit doen ze bijvoorbeeld door hun zaagmachines van een speciaal wisselsysteem te voorzien. Met zo’n wisselsysteem is het mogelijk om zonder extra gereedschap het zaagblad te vervangen.

Wel zijn er een paar zaken waar je goed rekening mee moet houden. Het belangrijkste punt is toch wel je eigen veiligheid. Als je een zaagblad gaat vervangen, moet je dit altijd met beleid doen. Neem hier even goed de tijd voor en draag idealiter ook goede werkhandschoenen.

Een ander punt van aandacht is het nieuwe zaagblad. Om je huidige zaagblad te kunnen vervangen, heb je uiteraard wel een nieuw zaagblad nodig. Daarvoor wijzen wij je graag op onderstaande artikelen. Verderop in dit artikel bespreken we wat de beste zaagjes zijn voor je nieuwe zaagmachine.

Wat heb je nodig om een zaagblad te vervangen?

Wil je graag een zaagblad vervangen? Dan heb je een paar dingen absoluut nodig.

Een nieuw zaagblad

Het is allereerst zaak om een nieuw zaagblad in huis te halen. Dit zaagblad kun je bij onze partners kopen, maar krijg je wellicht ook al bij aanschaf van je zaagmachine meegeleverd. In dat laatste geval moet je de meegeleverde zaagbladen uiteraard even goed opbergen.

Werkhandschoenen

Wij raden je ook aan om altijd handschoenen te dragen. Zelfs als een zaagblad bot is, kunnen de tandjes nog schade aan je handen aanrichten. Neem daarom altijd het zekere voor het onzekere. Dit is uiteraard ook belangrijk met het oog op het nieuwe zaagblad. De tandjes daarvan zijn immers vlijmscherp.

Snelwisselsysteem of gereedschap

Verder is het belangrijk om even goed naar je zaagmachine te kijken. Beschikt je zaagmachine over een snelwisselsysteem? Dan is het erg eenvoudig om het zaagblad te vervangen.

Beschikt je zaagmachine niet over zo’n systeem? Dan heb je eigenlijk altijd extra gereedschap nodig. Ga goed na om wat voor extra gereedschap dit precies gaat. Ga ook goed na of je dit gereedschap bij aanschaf van je zaagmachine meegeleverd hebt gekregen.

Tijd

Ga je een zaagblad vervangen? Met name als je dit voor de eerste keer doet, is het advies om hier even goed je tijd voor te nemen. Dit is iets dat je absoluut niet wilt overhaasten. Tevens is het dus van belang om op je eigen veiligheid te letten. Dat gaat over het algemeen beter als je net iets meer tijd voor het vervangen van het zaagblad uittrekt.

Een afvalzak

Ga je je huidige zaagblad vervangen? Dan moet je dit zaagblad uiteraard netjes weggooien. Dit kun je het beste even in een afvalzak doen. Deze afvalzak kun je vervolgens bij de gemeentewerf afgeven. Waarschuw de medewerker dan wel even dat er een zaagblad in de zak zit.

Weet je niet precies hoe je je zaagblad weg moet gooien? Neem dan vooral even contact op met je gemeente. Je gemeente kan je op dit gebied van de juiste adviezen en richtlijnen voorzien.

Zelf zaagblad vervangen: om welke zaagmachine gaat het?

Op onze website vind je over veel verschillende zaagmachines een koopgids. In deze koopgidsen benoemen we onder meer wat de beste varianten per soort zaagmachine zijn.

Per soort zaagmachine bespreken wij hieronder hoe je het zaagblad moet vervangen. Eerst moet je daarom nagaan om welke zaagmachine het gaat:

Dit zijn de meest gangbare zaagmachines van dit moment. Van al deze varianten bespreken we hieronder dus hoe je het zaagblad moet vervangen. Wil je eerst nog een vergelijking tussen deze machines maken? Check dan ons artikel over de beste zaagmachines van dit moment.

Afkortzaag zaagblad vervangen

Ben je de trotse bezitter van een afkortzaag? Grote kans dat je hier dan vaak gebruik van maakt, mede door de veelzijdigheid van zo’n zaagmachine. Zeker als je een fanatieke klusser bent, is dit een ideale zaagmachine.

Keerzijde is in dat geval wel dat het zaagblad relatief snel slijt. Indien het zaagblad van je afkortzaag aan vervanging toe is, hoef je alleen maar dit stappenplan te doorlopen:

 • Stap 1: schakel de afkortzaag volledig uit. Allereerst moet je er 100% zeker van zijn dat de afkortzaag volledig uitgeschakeld is. Ons advies is hiervoor om de stekker uit het stopcontact te trekken. Dan weet je zeker dat de afkortzaag niet zomaar aan kan springen.
 • Stap 2: doe veilige kleding en handschoenen aan. Wij raden je ook aan om veilige kleding en handschoenen aan te trekken. Hierbij kun je denken aan een shirt of trui met lange mouwen. Daarmee bescherm je je armen, terwijl je met de handschoenen je handen beschermt.
 • Stap 3: druk de vergrendelingsknop in. In principe beschikt elke afkortzaag over een vergrendelingsknop. Deze knop moet je indrukken en vervolgens eventueel ook nog omdraaien. Hiermee vergrendel je de zaagarm, waardoor je toegang tot het zaagblad krijgt.
 • Stap 4: draai het zaagblad los. Je kunt nu eenvoudig het zaagblad losdraaien, indien je hier het juiste gereedschap voor hebt. In veel gevallen moet je hier een sleutel voor gebruiken die je bij aanschaf van de zaagmachine meegeleverd hebt gekregen.
 • Stap 5: haal het oude zaagblad los. Nadat je het zaagblad losgedraaid hebt, kun je ‘m direct uit de afkortzaag weghalen. Doe dit met beleid, aangezien de tanden toch nog scherp kunnen zijn.
 • Stap 6: plaats het nieuwe zaagblad in de afkortzaag. Let hierbij heel goed op de draairichting van de tanden. In de meeste gevallen moeten de tanden naar de voorkant van de zaag wijzen.
 • Stap 7: maak het zaagblad stevig vast. Met de sleutel die je bij stap 5 gebruikt hebt, kun je nu het nieuwe zaagblad stevig vastmaken. Draai het zaagblad niet té strak vast. Dit kan namelijk kromtrekking of beschadiging van het zaagblad tot gevolg hebben.
 • Stap 8: draai de vergrendelingsknop weer terug. De knop die je in stap 3 losgedraaid hebt, kun je nu weer vastdraaien. Daarmee is de afkortzaag weer in staat om zijn werk te doen.
 • Stap 9: stekker in het stopcontact. Je kunt nu de stekker weer in het stopcontact doen en de gewenste zaagsneden weer uitvoeren. Je afkortzaag beschikt daarvoor over een gloednieuw en vlijmscherp zaagblad!

Welk zaagblad voor je afkortzaag?

Wil je graag het zaagblad van je afkortzaag vervangen? Met bovenstaand stappenplan is dit vrij snel gesneden koek. Wat wellicht iets lastiger is, is om het juiste zaagblad voor je afkortzaag uit te kiezen. Wij raden je graag de volgende soorten zaagbladen voor je afkortzaag aan.

VONROC Zaagblad – Ø254MM

Het VONROC Zaagblad – Ø254MM is het beste zaagblad voor een afkortzaag met een diameter van 254 mm. Dit zaagblad beschikt over 80 tanden, is uitermate geschikt voor hout, gaat lang mee en is niet al te duur. Bovendien is dit universele zaagblad voor alle afkortzagen én tafelzagen met een diameter van 254 mm geschikt.

Metabo 628061000 Precision Cut

Als je een 254 mm afkortzaag hebt, kun je ook prima kiezen voor de Metabo 628061000 Precision Cut. Dit zaagblad is een stuk goedkoper, is minstens net zo sterk en is eenvoudig te gebruiken. Jammer genoeg is dit zaagblad niet zo breed toepasbaar als de variant hierboven.

Decoupeerzaag zaagblad vervangen

Een decoupeerzaag is één van de populairste zaagmachines. Deze zaagmachine is namelijk veelzijdig inzetbaar en is vrij eenvoudig in gebruik. Wat jammer genoeg wel een feit is, is dat je de decoupeerzaagjes vrij snel moet vervangen.

Dit is gelukkig steeds eenvoudiger geworden. Lange tijd was het bijzonder lastig om een decoupeerzaagje te verwisselen. Dat is dankzij nieuwe technologieën gelukkig erg eenvoudig. Als je nu een decoupeerzaagje wilt vervangen, hoef je alleen maar deze stappen te doorlopen:

 • Stap 1: schakel de decoupeerzaag volledig uit. Allereerst is het belangrijk dat je de decoupeerzaag volledig uitschakelt. Heb je een variant die op netstroom werkt? Trek dan de stekker uit het stopcontact. Heb je een variant die op accu werkt? Haal dan de accu uit het apparaat.
 • Stap 2: trek veilige kleding en handschoenen aan. Je moet ook veilige kleding en handschoenen aantrekken. Heb je net nog gebruik van de decoupeerzaag gemaakt? Houd er dan rekening mee dat het decoupeerzaagje nog behoorlijk heet is.
 • Stap 3: maak gebruik van het snelwisselsysteem. Nagenoeg alle moderne decoupeerzagen zijn van een snelwisselsysteem voorzien. Dit betekent dat je alleen maar een knop in hoeft te drukken. Hiermee ontgrendel je het huidige decoupeerzaagje.
 • Stap 4: verwijder het zaagje. Nadat je stap 3 uitgevoerd hebt, kun je eenvoudig het zaagje verwijderen. Let hierbij goed op de scherpte van de tanden en op een eventuele hitte van het zaagje.
 • Stap 5: plaats het nieuwe zaagje. Het is nu zaak om het nieuwe zaagje in de decoupeerzaag te plaatsen. Zorg ervoor dat de tanden van het zaagje naar voren wijzen. Mogelijk moet je het zaagje nu nog even uitlijnen, maar dat is per merk en decoupeerzaag verschillend.
 • Stap 6: vergrendel het zaagje. Met de knop die je bij stap 3 gebruik hebt, kun je nu het nieuwe decoupeerzaagje vergrendelen. Hiermee zet je het zaagje als het ware vast in de decoupeerzaag.
 • Stap 7: controleer de bevestiging. We adviseren je om nu eerst het nieuwe decoupeerzaagje even te controleren. Rommel er wat aan en kijk in hoeverre de zaag meebeweegt met de bewegingen die je maakt. Als ‘ie stevig vast zit, maakt ‘ie weinig tot geen bewegingen.
 • Stap 8: schakel de decoupeerzaag weer in. Je kunt nu veilig de decoupeerzaag weer inschakelen. Vanaf dit moment maak je weer vlijmscherpe zaagsneden met je decoupeerzaag!

Welk zaagblad voor je decoupeerzaag?

Zo, je weet nu precies hoe je het decoupeerzaagje moet vervangen. Maar, voor welke decoupeerzaagje kies je nou het beste? Wij raden je aan om voor één van onderstaande soorten zaagbladen voor je decoupeerzaag te kiezen.

Makita B-44426 Decoupeerzaagblad

Met deze set van Makita kom je helemaal niks te kort. Deze set bestaat uit meerdere decoupeerzaagjes, waardoor je elke mogelijke klus uit kunt voeren. Deze 10-delige zaagbladenset is namelijk geschikt voor parket, laminaat, hout, kunststof en metaal. Voor deze set hoef je bovendien niet de hoofdprijs te betalen én je krijgt de set in een handige opbergbox geleverd.

Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig

Ook over de Bosch Decoupeerzaagbladen Set – 10-delig – zijn wij uiterst te spreken. Dit is een set met daarin 10 verschillende decoupeerzaagjes. Deze zaagbladen hebben een T-aansluiting en passen op decoupeerzaagmachines van Bosch, Black & Decker, Makita, Metabo en Skil. Voor deze decoupeerzaagjes set hoef je niet de hoofdprijs niet te betalen.

Cirkelzaag zaagblad vervangen

Met een cirkelzaag voer je tal van zaagklussen uit. Deze zaagklussen voer je snel, nauwkeurig en op een fijne manier uit. Hierbij heb je wel te maken met een slijtage van het zaagblad. Zeker bij een cirkelzaag is het van belang om het zaagblad tijdig te vervangen.

De reden hiervoor is evident: een bot zaagblad zorgt voor een veel minder zuivere zaagsnede. Met een cirkelzaag wil je juist nauwkeurig zagen, dus vervang je zaagblad tijdig. Dat doe je met onderstaand stappenplan:

 • Stap 1: schakel de cirkelzaag uit. Allereerst is het advies om de cirkelzaag volledig uit te schakelen. Haal de accu uit de cirkelzaag of trek de stekker uit het stopcontact.
 • Stap 2: trek veilige kleding aan. Het is ook belangrijk om veilige kleding aan te trekken. Wij doelen hierbij op een trui met lange mouwen en handschoenen. Het zaagblad van een cirkelzaag kan immers vrij scherp zijn.
 • Stap 3: ontgrendel het zaagblad. Je kunt nu het zaagblad ontgrendelen. Dit doe je bij de meeste moderne cirkelzagen met een speciale vergrendelingsknop.
 • Stap 4: verwijder het oude zaagblad. Nadat je het zaagblad ontgrendeld hebt, kun je het oudere zaagblad verwijderen. Doe ook dit met beleid, aangezien dit zaagblad alsnog scherp kan zijn.
 • Stap 5: plaats het nieuwe zaagblad. Je kunt nu het nieuwe zaagblad in de cirkelzaag plaatsen. Zorg er hierbij voor dat de tanden de juiste richting op wijzen. In veel gevallen is dit met de tanden naar voren wijzend richting de onderkant van de cirkelzaag.
 • Stap 6: maak het nieuwe zaagblad vast. Met de vergrendelingsknop kun je nu het nieuwe zaagblad stevig vastmaken. Bij de moderne cirkelzagen kost je dit geen moeite meer, dankzij dit slimme systeem.
 • Stap 7: controleer het zaagblad. Het is nu verstandig om het zaagblad te controleren. Beweeg er voorzichtig aan en bekijk of het zaagblad enige krimp geeft.
 • Stap 8: schakel de machine weer in. Nadat je stap 7 doorlopen hebt, kun je de machine weer aanzetten. Veel zaagplezier!

Welk zaagblad voor je cirkelzaag?

Je weet nu exact hoe je het cirkelzaagblad moet vervangen. Per model kan hier nog enige verandering in zitten, maar bovenstaand stappenplan is een prima leidraad. Voordat je dit stappenplan op kunt volgen, heb je uiteraard wel een goed cirkelzaagblad nodig. Kies voor één van de onderstaande varianten:

Metabo 628066000 Multi Cut Cirkelzaagblad

Voor cirkelzagen met een diameter van 216 mm raden wij je het Metabo 628066000 Multi Cut Cirkelzaagblad aan. Dit zaagblad is ontzettend sterk, beschikt over maar liefst 60 tandjes en is veelzijdig inzetbaar. Zo kun je hiermee onder meer hout, epoxy, aluminium en kunststof bewerken.

Festool Cirkelzaagblad Wood Fine Cut

Voor cirkelzagen met een diameter van 160 mm raden wij je het Festool Cirkelzaagblad Wood Fine Cut aan. Dit vinden wij het beste cirkelzaagblad, mede door de uitmuntende kwaliteit. Dit zaagblad is niet goedkoop, maar gaat wel ontzettend lang mee. Door de 48 tandjes geniet je van bovendien van een zeer zuivere zaagsnede.

Hofftech Zaagblad Cirkelzaag

Voor cirkelzagen met een diameter van 115 mm raden wij je het Hofftech Zaagblad Cirkelzaag aan. Dit zaagblad is lekker goedkoop, beschikt over 24 tandjes en is voor verschillende materialen geschikt. Het cirkelzaagblad is bovendien van hardmetaal gemaakt, waardoor ‘ie vrij lang mee gaat!

Zaagtafel zaagblad vervangen

Maak je met enige regelmaat gebruik van je zaagtafel? Dan moet je er na verloop van tijd ook aan geloven: aan het vervangen van het zaagblad van je zaagtafel.

Dit lijkt een flinke klus te zijn. Het zaagblad zit immers in de zaagtafel weggewerkt. Toch valt het allemaal wel mee. Met onderstaand stappenplan vervang je eenvoudig het zaagblad van je zaagtafel:

 • Stap 1: schakel de zaagtafel aan. Je moet allereerst voor de zekerheid de zaagtafel volledig uitschakelen. Trek hiervoor de stekker gewoon uit het stopcontact.
 • Stap 2: trek handschoenen aan. We raden je aan om goede handschoenen aan te trekken. Met deze handschoenen bescherm je je handen tegen de scherpe tandjes van het zaagblad.
 • Stap 3: verwijder de beschermkap. Veel zaagtafels zijn van een beschermkap voorzien. Het is zaak om deze kap weg te halen, zodat je toegang tot het zaagblad krijgt.
 • Stap 4: draai de moer los. Bij de aanschaf van een zaagtafel krijg je in 9 van de 10 gevallen een sleutel meegeleverd. Met deze sleutel kun je de moer van het zaagblad losdraaien.
 • Stap 5: haal het oude zaagblad weg. Nadat je de moer losgedraaid hebt, kun je eenvoudig het oude zaagblad uit de zaagtafel halen. Mogelijk zit er nog een sluitring bij het oude zaagblad. Bewaar deze ring goed, aangezien je deze ring voor het nieuwe zaagblad nodig hebt.
 • Stap 6: plaats het nieuwe zaagblad. Je kunt nu vrij eenvoudig het nieuwe zaagblad in de zaagtafel plaatsen. Let hierbij goed op de draairichting van het zaagblad en plaats eventueel de sluitring bij het zaagblad.
 • Stap 7: plaats de beschermkap terug. Je kunt nu de beschermkap weer over het zaagblad heen plaatsen. Check wel goed of je de beschermkap goed over het zaagblad heen plaatst.
 • Stap 8: zet de zaagtafel aan. Na de vorige stappen kun je nu met een gerust hart de zaagtafel aanzetten. Veel zaagplezier met je nieuwe, vlijmscherpe zaagblad!

Welk zaagblad voor je zaagtafel?

Wat is nou het beste zaagblad voor je zaagtafel? Dit hangt nogal af van de afmetingen en het soort zaagtafel. Wij raden je in ieder geval de onderstaande 2 zaagbladen aan.

VONROC Zaagblad – Ø216MM

Dit is het beste zaagblad voor een zaagtafel met een diameter van 216 mm. Dit zaagblad is sterk, gaat jarenlang mee en is voor allerlei zaagtafels van verschillende merken geschikt. Doordat dit zaagblad over 60 tandjes beschikt, is ‘ie uitsluitend voor hout geschikt.

VONROC Zaagblad – Ø254MM

Heb je nou een grotere zaagtafel? Dan ben je beter uit met het VONROC Zaagblad – Ø254MM. Dit zaagblad heeft een diameter van 254 mm en beschikt over maar liefst 80 tandjes. Net zoals bovenstaand zaagblad is ook dit zaagblad alleen voor hout geschikt.

Reciprozaag zaagblad vervangen

Een reciprozaag is één van de meest unieke zaagmachines. Dit heeft alleen al met de vorm en samenstelling van deze zaagmachine te maken. Juist door deze vorm en samenstelling voer je zeer specifieke zaagklussen hiermee uit.

Bij het uitvoeren van deze zaagklussen moet je op je zaagblad kunnen vertrouwen. Merk je echter op dat de zaagsneden steeds minder nauwkeurig worden? Dan is het tijd om onderstaand stappenplan op te volgen:

 • Stap 1: schakel de reciprozaag uit. Het eerste dat je moet doen, is het uitschakelen van de reciprozaag. Als je een variant op accu hebt, haal je het beste de accu even uit de machine. Bij een variant op netstroom trek je stekker het beste even uit het stopcontact.
 • Stap 2: trek goede handschoenen aan. Voordat je het zaagblad kunt vervangen, moet je even goede handschoenen aantrekken. Hiermee bescherm je je handen tegen de scherpe tandjes van het nieuwe- en oude zaagblad.
 • Stap 3: ontgrendel het zaagblad. Nagenoeg alle reciprozagen zijn van een vergrendelingsknop voorzien. Druk deze knop in en ontgrendel hiermee het zaagblad.
 • Stap 4: haal het oude zaagblad los. Nadat je het zaagblad ontgrendeld hebt, kun je eenvoudig het oude zaagblad loshalen. Hoe je dit precies doet, is wel afhankelijk van het soort reciprozaag. Check hiervoor voor de zekerheid de handleiding van je reciprozaag.
 • Stap 5: plaats het nieuwe zaagblad. Je kunt nu vrij eenvoudig het nieuwe zaagblad in je reciprozaag plaatsen. Hoor je een klik? Dan zit het nieuwe zaagblad goed en stevig vast in je zaagmachine.
 • Stap 6: controleer de bevestiging. Het is nu zaak om even de bevestiging goed te controleren. Beweeg hiervoor wat aan het reciprozaagje. Geeft ‘ie geen krimp? Dan zit het zaagje goed vast.
 • Stap 7: sluit de stroom aan. Je kunt nu de reciprozaag weer op de stroom aansluiten. Of de accu terug in de machine te stoppen.

Welk zaagblad voor je reciprozaag?

Het is voor een reciprozaag zaak om goed naar het reciprozaagje te kijken. Dit zaagje moet namelijk van de beste kwaliteit zijn en moet ook passen bij je reciprozaag. Wij raden je in ieder geval de volgende reciprozaagbladen aan:

Bosch Reciprozaagbladen – 3-delig

De Bosch Reciprozaagbladen – 3-delig vinden wij de beste set van reciprozaagjes. Deze zaagjes zijn voor verschillende materialen geschikt, zijn van de gewenste kwaliteit en zijn voor alle reciprozaagjes van gangbare merken geschikt. Deze set is prijstechnisch ook nog interessant.

Makita P-04999 Reciprozaagblad

Wij raden je ook het Makita P-04999 Reciprozaagblad aan. Dit is een zaagblad die voor hout geschikt is en op een ideale manier geslepen is. Het reciprozaagje gaat hierdoor ontzettend lang mee. Goed om te weten: je krijgt een set van in totaal 5 stuks geleverd.  

Invalzaag zaagblad vervangen

Een invalzaag is grotendeels te vergelijken met een cirkelzaag. Sterker nog: een invalzaag is in veel gevallen hetzelfde als een cirkelzaag. Veel cirkelzagen kun je namelijk ‘gewoon’ als een cirkelzaag gebruiken.

Daarom hebben wij niet een compleet stappenplan voor het vervangen van een invalzaag zaagblad samengesteld. In plaats daarvan wijzen wij je op onderstaande video. In deze video zie je precies hoe je het zaagblad van een Festool invalcirkelzaag vervangt:

Zaagblad vervangen: de 3 beste tips op een rijtje

Is het voor jou de hoogste tijd om het zaagblad te vervangen? Wij sommen graag nogmaals de 3 beste tips voor je op:

 • Denk altijd aan je veiligheid. Het vervangen van een zaagblad is geen hogere wiskunde, maar je moet wel altijd aan je eigen veiligheid denken. Denk uiteraard ook aan andermans veiligheid, bijvoorbeeld als je kinderen of huisdieren hebt.
 • Kies voor het beste zaagblad. Het is ook van belang om voor het beste, nieuwe zaagblad te kiezen. Des te beter het zaagblad is, des te langer je van dit zaagblad geniet.
 • Volg bovenstaand stappenplan op. In dit artikel hebben wij per soort zaagmachine een uitgebreid stappenplan opgesteld. Volg dit stappenplan stap voor stap op en vervang daarmee vrij eenvoudig het zaagblad van je zaagmachine!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo