Waar moet je op letten bij de aanschaf van een boormachine?

Of je nou veel kluservaring hebt of net begint met zelf dingen maken, één ding is zeker: boormachines zijn superbelangrijk in je gereedschapskist. Het maakt niet uit of je planken ophangt, meubels in elkaar zet, kabels legt, of in harde materialen boort, de juiste boormachine kan het verschil maken tussen een klus die goed gaat en eentje die super frustrerend wordt. Er zijn heel veel verschillende boormachines te koop, dus het is belangrijk om te weten waar je op moet letten als je er eentje wilt kopen. In dit artikel bespreken we de belangrijkste dingen waar je op moet letten, zodat je de juiste boormachine kunt vinden.

Maximaal koppel en slagkracht

Bij het kiezen van een boormachine is het belangrijk om te letten op het maximaal koppel en de slagkracht. Het maximaal koppel, gemeten in newtonmeter (Nm), geeft de kracht van de machine weer. Een hoger koppel betekent dat de boormachine sterker is en beter in staat is om dikke schroeven in te draaien en grotere gaten te boren. Bovendien kan een boormachine met een hoger koppel gemakkelijker door hard materiaal boren. De slagkracht, uitgedrukt in joule (J), laat zien hoe krachtig de boormachine is. Voor lichte tot middelzware klussen is een slagkracht tussen 2 en 3 joule meestal voldoende. Als je van plan bent zwaardere klussen uit te voeren, is het verstandig om te kiezen voor een boormachine met een slagkracht van 3 joule of meer.

Accu of snoer?

Bij de keuze voor een boormachine moet je ook bepalen of je een accuboormachine of een model met snoer wilt. Een accuboormachine biedt veel bewegingsvrijheid en is ideaal voor klussen op locaties waar geen stopcontact in de buurt is. De keuze hangt af van je specifieke behoeften en de aard van de klussen die je uitvoert.

Soorten boormachines

Er zijn verschillende soorten boormachines beschikbaar, elk geschikt voor specifieke toepassingen. Een accuboormachine is handig omdat deze draadloos is en je makkelijk kunt manoeuvreren. Accuboormachines zijn ideaal voor algemene klussen zoals boren en schroeven. Als je echter intensiever werk moet verrichten, zoals boren in harde materialen, kan een klopboormachine een betere keuze zijn. Een klopboormachine voegt een hamerfunctie toe, waardoor je gemakkelijker door steen en beton kunt boren.

Vermogen en koppel voor de incidentele klusser

Voor de incidentele klussen is een boormachine met een vermogen van 450 tot 600 Watt doorgaans voldoende. Dit vermogen is geschikt voor de meeste huis-, tuin- en keukenklussen. Let ook op het koppel van de boormachine, uitgedrukt in Newton meter (Nm). Een koppel van 54 Nm of meer is meestal niet nodig voor incidenteel gebruik.

Accessoires en extra's

Bij het kopen van een boormachine is het de moeite waard om te kijken naar de bijgeleverde accessoires. Sommige boormachines worden geleverd met handige extra's zoals accu's en bitsetjes. Deze accessoires kunnen je tijd en geld besparen. Let ook op de capaciteit van de accu, omdat dit van invloed is op de werktijd van de boormachine. Over het algemeen geldt dat hoe groter het voltage van de accu, hoe langer je kunt werken voordat je de accu moet opladen. Hopelijk kun jij met deze informatie een weloverwogen beslissing maken.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo