Op een bouwplaats kom je vaak dezelfde gereedschappen tegen. Dat wil zeggen; professionals maken veelal gebruik van dezelfde gereedschappen. Deze gereedschappen hebben meestal een multifunctionele inzet, waardoor de professionals snel en efficiënt de klussen uit kunnen voeren.
Een van de gereedschappen die je vaak tegenkomt, is een compressor. Een compressor is een apparaat waarmee lucht gecomprimeerd wordt, zodat deze lucht omgezet kan worden in druk. Met deze druk kan er vervolgens arbeid verricht worden. In dit artikel zoomen we in op de compressor, op de verschillen tussen de verschillende compressors en op hoe een compressor exact werkt.
Hoe werkt een compressor?
Een compressor zuigt lucht aan vanuit de buitenlucht. Deze lucht komt in de compressor terecht en vervolgens wordt deze lucht gecomprimeerd. Dit comprimeren gebeurt dus binnenin de compressor. Doordat de lucht gecomprimeerd wordt, ontstaat er aan de binnenkant een hogere druk. Met andere woorden: de druk van de lucht binnen de compressor is hoger dan de druk van de lucht buiten de compressor.
Door het verschil in luchtdruk, kan er uiteindelijk met die druk arbeid verricht worden. Met name bij arbeidsintensieve klussen kan een compressor dan de helpende hand bieden.
Sommige compressors hebben ook nog een functie als een ketel. In de ingebouwde ketel wordt de lucht dan op de gewenste luchtdruk gehouden. Dat heeft als functie dat het systeem niet uit kan komen te vallen, mocht de compressor onverhoopt geen lucht binnen krijgen.
In een compressor zitten standaard de volgende onderdelen:
- Een aanzuigmotor, die de lucht aanzuigt
- Een tank, die de lucht opslaat
- Een ventiel, waarlangs de lucht uitgeblazen wordt
- Een slang, om op het ventiel aan te sluiten. Langs deze slang blaast het toestel de lucht naar buiten. Deze slang sluit je ook aan op werktuigen of accessoires.
- Manometers, die de druk registreren en weergeven voor de invoer en de uitvoer
- Een aan-uit schakelaar
- Een ventiel om overtollige lucht af te laten.
De verschillende soorten compressors
Op onze website hebben wij een uitgebreid artikel geschreven over de beste compressors die je kan vinden. Deze compressors voldoen allemaal aan de hoge eisen die wij zouden stellen aan een compressor. Een compressor moet tenslotte arbeid kunnen verrichten en daarbij werk uit jouw handen nemen. Dat kan alleen als de compressor aan hoge eisen voldoet.
In de basis kunnen er twee verschillende soorten compressors onderscheiden worden:
- Oliegesmeerde compressors
- Olievrije compressors
Het verschil tussen deze compressors heeft dus puur met olie te maken. Een olievrije compressor maakt geen gebruik van olie, terwijl een oliegesmeerde compressor juist soepel draait dankzij de aanwezige olie.
Beide compressors hebben zo hun eigen voor- en nadelen. Wij hebben de belangrijkste voor- en nadelen op een rijtje gezet, te beginnen met de oliegesmeerde compressor:
Oliegesmeerde compressor
Voordelen oliegesmeerde compressor:
- Geschikt om langdurig mee te werken op bouwplaatsen
- Stiller dan olievrije compressoren
- Goedkoper dan olievrije compressoren
Nadelen oliegesmeerde compressor:
- Zwaar en moeilijk verplaatsbaar
- Er kan olie druppen
- Oliegeur in de lucht
- Niet geschikt om te schilderen
- Je moet regelmatig olie verversen
- Niet onder de 5°C te gebruiken
Zoals je kan lezen heeft een oliegesmeerde compressor vele voordelen. Met name het feit dat de compressor stiller en goedkoper is, is voor vele klussers interessant.
Aan de andere kant heeft een oliegesmeerde compressor ook meerdere nadelen. Wat te denken van het feit dat deze compressor niet bij een temperatuur lager dan 5 graden gebruikt kan worden? Dat is een fors nadeel, evenals het feit dat er een oliegeur ontstaat als de compressor gebruikt wordt.
Olievrije compressor
Voordelen olievrije compressor:
- Lange levensduur
- Compact formaat
- Minder risico
- Gunstiger voor het milieu
Nadelen olievrije compressor:
- Luid
- Niet goedkoop
- De motor moet echt van goede kwaliteit zijn
De olievrije compressor heeft enkele belangrijke voordelen ten opzichte van de oliegesmeerde compressor. Met name op het gebied van het milieu scoort de olievrije compressor veel punten.
Besluit
In dit artikel heb je de verschillen tussen de olievrije en de oliegesmeerde compressor kunnen lezen. Beide compressors hebben hun kenmerken, die uiteindelijk resulteren in bepaalde voor- en nadelen. Naar welke soort compressor gaat jouw voorkeur uit?
Voordat je over gaat tot de aankoop van een compressor is het aan te raden om de verschillende varianten goed te bekijken. Er zit namelijk een behoorlijk verschil tussen compressor A en compressor B. Mede daarom raden we jou aan om ons artikel te lezen.
In dit artikel hebben wij de beste compressors op een rijtje gezet. Hierbij houden we rekening met bepaalde factoren, waaronder gebruiksgemak, budget en de verschillende toepassingen. Ook maken we daarin onderscheid tussen de olievrije en de oliegesmeerde compressors.
Het kan absoluut lonend zijn om een compressor aan te schaffen. Met een compressor heb je een krachtig apparaat tot je beschikking, waarmee je veel efficiënter kan werken. Hoe fijn is dat? We wensen je alvast veel plezier met je nieuwe aankoop.