Verschillende soorten accu’s

De elektrische gereedschappen die op een accu werken, zijn erg populair. Dat is met name te danken aan de onbeperkte bewegingsvrijheid die men met een dergelijk stuk

Makita 10,8Volt 2,0Ah Lithium-ion accu

Makita 10,8Volt 2,0Ah Lithium-ion accu

gereedschap heeft. Men hoeft tenslotte geen rekening te houden met een snoer. Een stuk gereedschap op accu is bijvoorbeeld erg praktisch in de buitenlucht, waar geen stroomvoorziening voorhanden is.

Hedendaags zijn er vele verschillende soorten accu’s op de markt gekomen. Dat varieert van een 18 V Lithium-ion accu tot aan een 54 V XR Flexvolt accu van het merk DeWalt. Een welbekende uitspraak in ons kikkerlandje is ‘door de bomen het bos niet meer’. Die uitspraak is absoluut van toepassing op de markt van accu’s. Vele doe-het-zelvers zien simpelweg de verschillen tussen de verschillende accu’s niet meer. Maar, deze verschillen zijn wel van belang gedurende het aankoopproces van een elektrisch stuk gereedschap.

Mede daardoor hebben wij dit artikel geschreven. In dit artikel bespreken we namelijk per merk het soort accu dat men gebruikt. Daarbij bespreken we kort de, ietwat gecompliceerde, technologie én de bijbehorende voordelen. Ook kijken we naar de mogelijkheden die een dergelijke accu met zich mee brengt. In dit artikel richten we ons op de merken Makita, Bosch, DeWalt en Metabo.

Makita

Makita is één van de pioniers op het gebied van elektrische gereedschappen. Dat uit zich niet alleen in de gereedschappen zelf, maar ook in de accessoires. Mede daardoor is Makita een van de voorlopers op het gebied van Lithium-ion accu’s.

Het belangrijkste kenmerk van de Makita Lithium-ion accu is het feit dat je deze voor alle gereedschappen van Makita kan gebruiken. Hierdoor ben je in feite met de aankoop van één accu klaar. Het is daardoor niet meer noodzakelijk om voor elk stuk gereedschap nog separaat een accu aan te schaffen.

De Lithium-ion technologie is een technologie die we sinds een paar jaar terug zien komen. Makita durft zelf te stellen dat, dankzij de komst van de Lithium-ion accu’s, het niveau van de accu in algemeenheid flink verhoogd is.
Een belangrijk kenmerk van de Lithium -ion is het feit dat het een erg licht metaal is. Hierdoor wegen de accu’s van Makita een stuk minder ten opzichte van andere technologieën. Daarnaast heeft een Lithium-ion accu geen zogeheten geheugeneffect. Dit betekent dat je deze accu op elk gewenst moment op kan laden, zelfs als de accu nog niet leeg is. Het is daardoor ook niet nodig om de batterij de allereerste keer volledig leeg te laten lopen.

Ook heeft een Lithium-ion accu méér contactpunten ten opzichte van andere accu’s. Deze contactpunten zorgen ervoor dat de accu’s altijd in verbinding staan met het elektrische gereedschap. Door de aanwezigheid van veel contactpunten, kan de continuïteit beter gewaarborgd worden gedurende het klussen.

We hebben de voordelen van de Lithium accu van het merk Makita op een rijtje gezet:

 • 40% lichter
 • Robuust
 • Gekoeld door lucht
 • Geen geheugeneffect
 • Lage zelfontlading
 • Zestien contactpunten

Voor meer informatie over de accu’s van Makita raden we onderstaand filmpje af. In dit filmpje wordt er meer verteld over de 14,4V en 18V Lithium-ion accu’s van Makita:

Bosch

Een andere grote fabrikant van elektrische gereedschappen is Bosch. Ook Bosch maakt gebruik van de Lithium-ion accu’s. Sinds kort heeft Bosch een nieuwe lijn accu’s geïntroduceerd: de ProCORE18v accu’s. Bosch bestempelt deze accu’s zelf als ‘de krachtigste accu’s ooit’.

Deze PROCORE18v accu’s hebben, zoals de naam al doet vermoeden, een vermogen van 18V. Dankzij de Lithium-ion technologie zijn deze accu’s echter een stuk lichter en compacter ten opzichte van vergelijkbare accu’s met 18V. De accu’s van Bosch zijn te verkrijgen in verschillende ampères; 4,0Ah, 8,0Ah en 12,0Ah.

Bosch heeft zelf enkele cijfers gepresenteerd over hun nieuwe lijn van accu’s. Zo biedt deze accu ongeveer 87% meer vermogen per lading. Dit betekent dat je met één acculading veel langer kan doen dan voorheen.

Daarnaast is het mogelijk om alle 18V Bosch professional gereedschappen aan te sluiten op deze accu. Dit betekent dat je in feite met één accu klaar bent voor alle gereedschappen van Bosch.

Ook worden de ProCORE18v accu’s van Bosch niet meer warm. De technologie aan de binnenkant van de accu zorgt ervoor dat de hitte snel van binnen naar buiten kan gaan. Hierdoor ligt het gevaar van oververhitting niet meer op de loer.

Daarnaast hebben deze accu’s ook de voordelen die we bij de accu’s van Makita benoemd hebben:

 • 40% lichter
 • Robuust
 • Gekoeld door lucht
 • Geen geheugeneffect
 • Lage zelfontlading
 • Veel contactpunten

Dit alles is te danken aan de Lithium-ion technologie. We kunnen wel stellen dat deze technologie hedendaags dé maatstaf is. Accu’s met een andere technologie komen simpelweg niet in de buurt bij deze Lithium-ion accu’s.

Voor meer informatie over de nieuwe accu’s van Bosch verwijzen we je graag naar onderstaande video:

DeWalt

Ook het merk DeWalt heeft sinds kort nieuwe accu’s op de markt gebracht. Net zoals de andere fabrikanten zijn zij ook op zoek naar perfectie. Bij DeWalt heeft men een hoge hoed op van de zogeheten DeWalt XR Flexvolt accu’s. Deze accu’s bieden een hoop voordelen, waarbij met name de bewegingsvrijheid optimaal is.

Volgens DeWalt ligt de toekomst van accu’s bij hun XR Flexvolt accu’s. Deze accu’s zijn in verschillende voltages te verkrijgen, te weten 54V en 18V. In de communicatie van DeWalt wordt zelfs gesproken over ‘iets wat nog nooit vertoond is’. Onderstaand filmpje van DeWalt geeft een duidelijk beeld over de unieke technologie van de XR Flexvolt accu’s van DeWalt:

Het belangrijkste voordeel van de XR Flexvolt accu’s is het feit dat de accu om kan schakelen van 18V naar 54V en vice versa. Dankzij de 54V kan elk stuk elektrisch gereedschap aangedreven worden. Dat geldt zelfs voor de meest krachtige draadloze gereedschappen. Als je echter een elektrisch gereedschap hebt dat 18V nodig heeft, kan je het voltage makkelijk omschakelen. Hoe ideaal is dat?

Voor meer informatie over deze omschakeling verwijzen we je naar onderstaande video:

We kunnen stellen dat de accu’s van DeWalt absoluut revolutionair zijn. De verwachting is dan ook dat andere merken zullen volgen met deze nieuwe technologie. Overigens zijn deze accu’s ook zogeheten Lithium-ion accu’s. Alleen de mogelijkheid om te schakelen tussen 18V en 54V is werkelijk waar uniek.

Metabo

De laatste fabrikant die we willen bespreken, is Metabo. Deze producent van elektrische gereedschappen heeft een gigantisch assortiment. Dat varieert van elektrische gereedschappen met een netsnoer tot aan elektrische gereedschappen met een accu.

Voor de laatst genoemde categorie heeft Metabo speciale accu’s ontwikkeld. Net zoals de hierboven besproken fabrikanten maakt Metabo gebruik van de Lithium-ion technologie. Deze technologie zorgt er onder andere voor dat er meer vermogen opgewekt kan worden. Bovendien kan je langer gebruik maken van één acculading en kan je krachtigere klussen uitvoeren.

Dat zijn echter niet de enige voordelen van de Lithium-ion accu’s van Metabo. Nee, één van de grootste voordelen van deze accu’s is dat de accu’s compatibel zijn voor alle Metabo elektrische gereedschappen. Alle elektrische gereedschappen van het merk Metabo sinds 2009 kunnen gebruikt worden in combinatie met een dergelijke accu.

Metabo heeft zelf een mooi filmpje gemaakt over de mogelijkheden en de voordelen van de Lithium-ion accu’s. Dat filmpje kan je hier direct zien:

Op dit moment heeft Metabo drie verschillende accu’s in het assortiment:

 • Een accu met 18 volt
 • Een accu met 10,8 volt
 • Een accu met 36 volt

Meer informatie over de verschillende voltages kan je hieronder lezen onder het kopje ‘Voltages’.

Accu’s in het recente verleden

Zoals je hebt kunnen lezen, gebruiken alle fabrikanten tegenwoordig accu’s met de Lithium-ion technologie. Voorheen werden ook accu’s gebruikt met een andere technologie, waaronder Ni-cd en Ni-mh.

Ni-cd accu’s

De Ni-cd accu is een nikkel-cadmium accu, waarbij er dus gebruik wordt gemaakt van nikkel en cadmium. Cadmium is echter een schadelijke stof, waardoor deze accu’s momenteel vrij weinig aangeboden worden. De verschillen tussen de Lithium-ion technologie en de Ni-cd technologie is ook duidelijk:

[table id=40 /]

Ni-hm accu’s

De andere variant die vroeger veel gebruikt werd, is de Ni-hm accu. Deze accu’s hebben echter één gigantisch nadeel; eens in de twee maanden moet deze accu ontladen worden. Dit is ongelooflijk onpraktisch en daardoor zien we deze soort accu nagenoeg niet meer terug in elektrische gereedschappen.

Voltages

In dit artikel zijn meerdere vaktermen aan bod gekomen, waaronder vele voltages. Zo is er gesproken over 54V, 18V, 10,8V enzovoort.

Het voltage van een accu geeft de hoeveelheid spanning aan die op de aansluiting van een accu staat. Hoe hoger het voltage, hoe minder ampere nodig is om hetzelfde resultaat te bereiken. In de praktijk betekent dit dat een 18V accu minder stroom verbruikt dan een 10,8V accu. Daarentegen verbruikt een 54V weer veel stroom dan een 18V accu.

Als je klusjes in en rondom het huis uit wil voeren, volstaat een 18V accu. Je hebt tenslotte niet al te veel kracht nodig en het opladen van een 18V accu duurt naar verhouding ook niet te lang.

Als je als professional op zoek bent naar een nieuwe accu, is het aan te raden om te kijken naar een accu met een hoog voltage. Dat wil zeggen; minstens 36V, maar bijvoorbeeld de 54V accu’s van DeWalt zijn uitermate geschikt. Doordat je een hoog voltage hebt, kan je sneller werken. De keerzijde is dat je meer stroom zal verbruiken en dat het opladen van de accu langer duurt.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo