Verschillende schuurmachines onder de loep

Een klusser zonder schuurmachine is als een soldaat zonder wapen. Er zijn maar weinig klussen waarbij geen schuurmachine komt kijken. Er zijn echter verschillende soorten schuurmachines, die allemaal hun eigen eigenschappen hebben. Welke schuurmachine is nu echter het best geschikt voor welke klus? In dit artikel zetten we een aantal verschillende soorten schuurmachines voor je op een rij en laten we zien waar je een bepaalde schuurmachine het beste voor kunt gebruiken.

In dit artikel maken we je bekend met de eigenschappen van de volgende schuurmachines:

Aan het einde van het artikel geven we je een aantal tips om je te helpen te kiezen welke schuurmachine(s) je nodig hebt om van jouw klus een succes te maken.

De deltaschuurmachinemetabo deltaschuurmachine

Een deltaschuurmachine wordt ook wel een driekhoeksschuurmachine genoemd. Deltaschuurmachines worden gebruikt om een klus tot in de details af te werken. Dat moet je letterlijk zo zien. Een deltaschuurmachine is zo gemaakt dat je er gemakkelijk oppervlakten mee kunt schuren die moeilijk te bereiken zijn. Denk bijvoorbeeld aan trappen, nissen, hoeken en randen.

Een deltaschuurmachine heeft een kenmerkende zool in de vorm van een driehoek. De specifieke vorm van de zool zorgt ervoor dat het mogelijk wordt om makkelijk kleine oppervlaktes te schuren. Een driehoeksschuurmachine is verkrijgbaar in vrijwel iedere prijsklasse. De prijs van een deltaschuurmachine begint bij enkele tientjes en loopt op tot ruim 150 euro.

Waar moet je op letten als je een deltaschuurmachine koopt? Een deltaschuurmachine koop je niet om grote oppervlakten te schuren. Vaak wordt deze schuurmachine gebruikt om plaatsen te schuren die moeilijk te bereiken zijn. Daarom is het belangrijk dat de schuurmachine goed in de hand ligt.

Een ander punt waar je op moet letten bij het kiezen van een deltaschuurmachine is de vorm van de zool. Een deltaschuurmachine heeft een driehoekige schuurzool, maar de grootte van de schuurzool kan verschillen. Met een grote schuurzool kun je makkelijker grote oppervlakten schuren. Daar staat echter tegenover dat je minder precies kunt werken. Koop je de schuurmachine speciaal om te schuren op (zeer) moeilijk bereikbare plekken? Dan is een kleine schuurzool veel prettiger werken.

Voordelen
  • Geschikt om moeilijk bereikbare plaatsen te schuren
  • Goedkope instapmodellen
Nadelen
  • Niet geschikt voor grote oppervlaktes

De vlakschuurmachine

Een vlakschuurmachine wordt gebruikt om grote oppervlakten te schuren. Een vlakschuurmachine zou je kunnen zien als het lompe broertje van de excentrische schuurmachine en de dewalt vlakschuurmachinedeltaschuurmachine.

Het lompe broertje klinkt misschien wat oneerbiedig. Toch kun je de vlakschuurmachine daar het beste mee vergelijken. Doordat de machine een relatief grote zool heeft, schuur je er snel grote oppervlakten mee.

De zool draait echter niet mee, zodat je rekening moet houden met de nerf van het hout. Vlakschuurmachines zijn ook niet geschikt om ronde gedeelten te schuren. Waarom zou je dan toch een vlakschuurmachine kopen en bijvoorbeeld niet een excentrische schuurmachine? In de eerste plaats omdat een vlakschuurmachine over het algemeen goedkoper is.

In de tweede plaats omdat je schuurpapier van een wikkel kunt gebruiken. Schuurpapier van een wikkel is goedkoper dan voorgedrukt, rond schuurpapier. Hierdoor bespaar je op de kosten van het schuurwerk.

In de derde plaats is de schuurzool van een vlakschuurmachine groter dan die van een deltaschuurmachine en in de meeste gevallen ook van een excentrische schuurmachine. Hierdoor schuur je sneller grote oppervlaktes.

► Bekijk onze pagina over vlakschuurmachines

Voordelen
  • Geschikt voor grote oppervlaktes

– Relatief goedkoop

– Goedkoper schuurpapier

Nadelen

– Je moet met de nerf meeschuren

– Niet geschikt voor het schuren op lastige plaatsen

– Niet geschikt voor het schuren van rondingen

De multischuurmachine Black & Decker multischuurmachine

De multischuurmachine is eigenlijk een combinatie van de vlakschuurmachine en de deltaschuurmachine. Een multischuurmachine heeft een schuurzool met de vorm van een strijkijzer. Doordat de schuurzool de vorm van een strijkijzer heeft, is hij geschikt om ook hoekjes en andere lastige plaatsen mee te schuren. Daarmee lijkt een multischuurmachine een ideale combinatie.

Zijn er dan ook nadelen aan een multischuurmachine? Voor sommige klussen geldt dat zeker. Je zou kunnen zeggen dat een multischuurmachine het beste van een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine combineert. Dat is natuurlijk prettig, maar realiseer je wel dat het om een compromis gaat. Een deltaschuurmachine is altijd makkelijker om details af te werken en een vlakschuurmachine blijft altijd makkelijker om grotere oppervlaktes te schuren.

Iemand die regelmatig schuurklussen heeft zal daarom kiezen voor en een vlakschuurmachine en een deltaschuurmachine. Voer je minder vaak schuurklussen uit? Of heb je een beperkt budget? Dan is een multischuurmachine wellicht de ideale schuurmachine.

► Bekijk onze pagina over multischuurmachines

Voordelen

– Geschikt voor grotere oppervlaktes

– Geschikt voor het schuren van moeilijk bereikbare plaatsen

Nadelen

– Duurder schuurpapier dan een vlakschuurmachine

– De combinatie is een compromis

Excentrische schuurmachine dewalt excentuurschuurmachine

Een excentrische schuurmachine herken je aan de ronde schuurzool. De ronde schuurzool zorgt ervoor dat de schuurmachine niet alleen een trillende beweging maakt, maar ook kan draaien. Dit heeft niet alleen tot gevolg dat je er sneller grotere oppervlaktes mee kan schuren, maar zorgt er ook voor dat je geen rekening meer hoeft te houden met de nerven van het hout. Een ander voordeel van een ronde schuurzool is dat je de schuurmachine ook kunt gebruiken om ronde oppervlakten te schuren. Je gebruikt een excentrische schuurmachine om bijvoorbeeld deurposten, traptreden, of deuren te schuren.

Excentrische schuurmachines zijn wat duurder dan bijvoorbeeld een deltaschuurmachine of een vlakschuurmachine. Dat komt vooral omdat de schuurmachines niet alleen een trillende, maar ook een draaiende beweging maken. Daarnaast is het schuurpapier dat je voor een dergelijke schuurmachine gebruikt iets duurder dan het schuurpapier dat je voor een vlakschuurmachine gebruikt.

Een excentrische schuurmachine heeft een startprijs van ongeveer 100 euro. Dat loopt verder op naar ruim 200 euro. Bij het kiezen voor een excentrische schuurmachine doe je er goed aan om op de volgende punten te letten:

  • Het aantal schuurbewegingen per minuut
  • De lengte van het snoer
  • De oppervlakte van de schuurzool

Er zijn excenterschuurmachines op accu’s. Een schuurmachine op een accu werkt prettig. Houd er echter wel rekening mee dat accu’s leeg kunnen zijn. Als je vaak kleine schuurklussen hebt, dan werkt het prettig, maar voor de grotere schuurklussen zijn deze machines niet geschikt.

► Bekijk onze pagina over excentrische schuurmachines

Voordelen

– Geschikt voor het schuren van rondingen

– Geschikt voor het schuren van grote oppervlaktes

– Schuurt sneller

– Er hoeft geen rekening met de nerfrichting gehouden te worden

Nadelen

– Duurder in aanschaf

– Duurder in gebruik

– Niet geschikt voor het schuren van moeilijk bereikbare plaatsen

Een bandschuurmachine makita bandschuurmachine

Heb je een klus waarbij je echt grote oppervlaktes moet schuren? Een vloer of muur bijvoorbeeld? Dat doe je het gemakkelijkst met een bandschuurmachine. Een bandschuurmachine heeft een grote band die snel ronddraait. Hierdoor is het schuuroppervlak veel groter, waardoor je heel makkelijk grote oppervlaktes kunt schuren. Het nadeel is natuurlijk dat je niet zorgvuldig kunt afwerken. In de praktijk combineer je een bandschuurmachine dan ook meestal met een of meer andere schuurmachines.

Waar let je op als je een bandschuurmachine gaat kopen? Omdat een bandschuurmachine is gemaakt voor grote oppervlaktes is het belangrijk om te kijken naar de oppervlakte van de band. Hoe groter de band is, hoe sneller je klaar bent met schuren. Tegelijkertijd geldt natuurlijk ook: hoe groter de band, hoe logger het apparaat. Met een logge schuurmachine kun je nog minder gericht schuren, waardoor je meer met een andere schuurmachine moet schuren om een perfect resultaat te krijgen.

Let bij het kopen van een bandschuurmachine ook op het gewicht. Bandschuurmachines zijn vrij zwaar. Als je lang moet schuren kan het vervelend zijn om met een extra zware bandschuurmachine te werken en dit kan ook het schuurresultaat beïnvloeden.

Verder is het goed om te kijken naar de schuursnelheid van een bandschuurmachine. De snelheid wordt meestal uitgedrukt in meter per minuut. De schuursnelheid varieert van ongeveer 350 meter per minuut tot circa 500 meter per minuut. Kijk daarnaast of de schuursnelheid constant of variabel is.

Omdat een bandschuurmachine gemaakt is om grote oppervlaktes te schuren, is het ook belangrijk te kijken naar de mogelijkheden voor stofopvang. De meeste bandschuurmachines hebben een ingebouwde stofzak. Als je echter grote oppervlaktes wilt gaan schuren, kan het fijn zijn om de schuurmachine aan te kunnen sluiten op een (speciale) stofzuiger. De schuurmachine moet daar echter wel een aansluiting voor hebben, let daar dus op als je overweegt om een bandschuurmachine te kopen.

► Bekijk onze pagina over bandschuurmachines

Voordelen

– Zeer geschikt om grote oppervlakten als vloeren te schuren

– Veel modellen kunnen aangesloten worden op een stofzuiger

Nadelen

– Zwaarder

– Duurder

Samenvatting keuzehulp schuurmachines

Mogelijk zie je na het lezen van dit artikel door het stof de vloer niet meer. Daarom worden de verschillende eigenschappen van de verschillende soorten schuurmachines hieronder nog even kort op een rij gezet.

Ben je op zoek naar een schuurmachine waarmee je op lastige plaatsen wilt schuren? Dan zijn de driehoeksschuurmachine en de multischuurmachine voor jou geschikt.

Schuur je regelmatig grote oppervlaktes zoals kasten of deuren? Dan komen de vlakschuurmachine en de excentrische schuurmachine in beeld. De excentrische schuurmachine is duurder, maar daar staat tegenover dat je er sneller mee schuurt en dat je er rondingen mee kunt schuren.

Ook de vlakschuurmachine is geschikt op grote oppervlaktes mee te schuren. Omdat deze machine over het algemeen groter en zwaarder is wordt deze vooral gebruikt voor echt grote oppervlaktes, zoals vloeren en balken. Hij kan echter ook gebruikt worden voor deuren en kasten.

 

 

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo