Ben je voornemens om een decoupeerzaag aan te gaan schaffen? Dan heb je al een eerste goede keuze gemaakt. Met een decoupeerzaag kan je namelijk vele kanten op. Uit ervaring weten wij dat je een decoupeerzaag bij bijzonder veel professionals én doe-het-zelvers in de gereedschapskist terug ziet komen. Hoe dat komt? Wel, dat heeft uiteraard alles te maken met de unieke voordelen van een decoupeerzaag.
Later in dit artikel zoomen we nader in op de toepassingen en de voordelen van een decoupeerzaag. Voordat we dat doen, willen we je graag eerst meer vertellen over het zaagje van een decoupeerzaag. De naam ‘decoupeerzaag’ heeft namelijk betrekking op het totale apparaat. Dit apparaat bestaat onder andere uit een motor en een handvat, maar dus ook uit een zaagje.
Dat zaagje heeft een ongelooflijk belangrijke functie. Het is namelijk het contactpunt tussen je zaag en het te zagen object. Voor een perfecte zaagsnede is het dan ook wenselijk dat dit zaagje van de hoogste kwaliteit is. Daarnaast wil je ook nog eens snel en veilig kunnen zagen. Ook daar zorgt het zaagje van een decoupeerzaagje min of meer voor.
Kortom: wil je alles lezen over het zaagje van een decoupeerzaagje? Dan ben je in dit artikel aan het juiste adres. Hieronder kan je namelijk alle informatie vinden, inclusief een overzicht van de verschillende soorten zaagjes. Tot slot kijken we nog nader naar de toepassingen en de voordelen van een decoupeerzaag.
Het zaagje
Op de afbeelding hiernaast kan je een decoupeerzaag zien. Zoals je kunt zien, maakt het zaagje maar een klein onderdeel uit van het gehele geheel. Voor de werking van een decoupeerzaag is dit zaagje echter van onschatbare waarde. Sterker nog: dit zaagje zorgt uiteindelijk voor de uitkomst van jouw zaagwerkzaamheden.
Het is dan ook absoluut wenselijk dat je in de juiste zaagjes voor je decoupeerzaag investeert. Maar, wat zijn dan de juiste zaagjes? Het juiste zaagje is voornamelijk afhankelijk van het materiaal waarin je wenst te gaan zagen.
Het materiaal
In welk materiaal wil je graag gaan zagen met je decoupeerzaag? Gaat het hierbij bijvoorbeeld om kunststof? Of toch om hout, aluminium of ijzer? Het antwoord op deze vraag is uiteindelijk bepalend voor het soort zaagje dat je nodig hebt. Dit heeft puur te maken met de samenstelling van het materiaal.
Elk soort materiaal heeft namelijk een unieke samenstelling. Deze samenstelling bepaalt bijvoorbeeld of het materiaal stevig of minder stevig is. Ook bepaalt deze samenstelling in bepaalde mate de dikte van het materiaal. Kortom: de samenstelling is uiteindelijk bepalend voor het materiaal en het te kiezen zaagje.
Maar, welk zaagje moet je dan bij welk soort materiaal kiezen? Dat is in feite de belangrijkste vraag die we in dit artikel gaan beantwoorden.
Voor welk zaagje moet je kiezen?
Bij het kiezen van een geschikt zaagje voor een decoupeerzaag moet je met meerdere zaken rekening houden. Mede daarom is het prettig als je op de hoogte van alle verschillen bent. In totaal kunnen we vijf verschillende kenmerken zaagjes voor een decoupeerzaag terug vinden. Te weten:
- Tandzetting
- Kwaliteit
- Te zagen materiaal
- De breedte
- Het schachttype
In de paragrafen hieronder kan je alle kenmerken van een zaagje voor een decoupeerzaag nader uitgelicht vinden. We bespreken de belangrijkste zaken die bij bovengenoemde kenmerken om de hoek komen kijken.
Tandzetting
De tandzetting is absoluut bepalend voor de uiteindelijke keuze. Door de juiste tandzetting te kiezen, kan je het zaagproces namelijk een stuk makkelijker maken. Daarnaast kan je op deze manier de zaagsnede ook een stuk nauwkeuriger maken.
Bij de tandzetting maken we onderscheid tussen een positieve hoek, een neutrale hoek en een negatieve hoek.
Een positieve hoek van het zaagje komt met name van pas als je snel wilt zagen. De punten van de tanden van het zaagje wijzen naar de decoupeerzaag toe. Door deze positie is het mogelijk om snel te zagen.
Bij een neutrale hoek van het zaagje is het zo dat de tanden recht op het zaagblad staan. In de praktijk kom je deze variant maar weinig tegen.
Tot slot zie je bij een negatieve hoek dat de tanden van het zaagje naar het object toe wijzen. Hierdoor is het mogelijk om te voorkomen dat het object gaat splinteren. Wel is het bij een negatieve hoek niet mogelijk om heel snel te zagen, zoals dat bij een positieve hoek wel het geval is.
Kwaliteit
Bij elk product is er sprake van verschillende kwaliteit. Als je op zoek naar een zaagje voor een decoupeerzaag gaat, kunnen we je één ding adviseren: bespaar hier niet op. Nee, het is absoluut aan te raden om voor kwaliteit te gaan. Dit gaat vaak hand in hand met bepaalde, grote merken binnen de wereld van (elektrische) gereedschappen.
Binnen het ‘kwaliteit kenmerk’ kunnen we onderscheid maken tussen een economische- en een professionele lijn. Voor een doe-het-zelver komen de zaagjes uit de economische lijn prima van pas. Voor de professionals is een zaagje uit de professionele lijn meer aan te raden.
Te zagen materiaal
Zoals we hierboven al zeiden, heeft elk soort materiaal een unieke samenstelling. Deze samenstelling zorgt ervoor dat je ook een ander zaagje nodig hebt. Probeer bijvoorbeeld maar eens achtereenvolgens in kunststof en in hardhout te zagen. Je snapt direct wat we hier mee bedoelen.
In feite kunnen we hier twee hoofdgroepen in onderscheiden: zaagjes voor hout en zaagjes voor metaal. Wat betreft het materiaal kunnen we nog hele pagina’s volschrijven. Wij kiezen er echter bewust voor om je naar onderstaande video van Makita te verwijzen. In de onderstaande video vind je namelijk alle informatie over de verschillende decoupeerzaagjes:
De breedte
Bij een zaagje voor een decoupeerzaag speelt ook de breedte een rol. Moet je een rechte lijn met je decoupeerzaag gaan zagen? Dan is een breder zaagblad aan te raden. Een breder zaagblad kan namelijk beter ‘de grip’ in het object vinden. Hierdoor is het beter te doen om een rechte lijn te zagen.
Daarentegen geldt ook dat je beter voor een dunner zaagje kunt gaan, indien je gedetailleerde en golvende vormen wilt zagen.
De breedte van het zaagje is dus met name bepalend voor het eindresultaat. Wil je rechte lijnen zagen? Kies voor een iets breder zaagje!
Schachttype
Tot slot speelt ook het schachttype nog een belangrijke rol. Het schachttype gaat om de verbinding van het decoupeerzaagje en de machine. Op welke manier kan deze verbinding plaatsvinden? Door een U-schacht of een T-schacht.
In de basis zien we dat een T-schacht het meeste voorkomt. Maar, het is ook prima om voor een U-schacht te kiezen. De uiteindelijke keuze is met name afhankelijk van het merk van je decoupeerzaag. Wens je hier meer informatie over te hebben? Neem dan contact op met de fabrikant van je decoupeerzaag.
Besluit
Het mag duidelijk zijn dat het uitkiezen van een geschikt zaagje voor je decoupeerzaag best wat voeten in aarde heeft. Je moet goed nadenken over de breedte van het zaagje én over het materiaal waarin je wenst te gaan zagen.
Uiteindelijk kunnen we je één ding sowieso adviseren: ga altijd voor de kwaliteitsmerken. Je kunt beter iets meer geld investeren, waarbij je zeker weet dat je van een lange levensduur kunt profiteren.
De voordelen van een decoupeerzaag
Zoals aangekondigd zouden we dit artikel nog afsluiten met de voordelen van een decoupeerzaag op een rijtje. We kunnen een decoupeerzaag het beste als een klein en compact apparaat omschrijven. Dat is dan ook direct één van de voordelen. Het bedienen van een decoupeerzaag is bijzonder makkelijk en kost weinig kracht.
Daarnaast is de aanschafprijs van een decoupeerzaag ook, relatief gezien, laag. In vergelijking met andere zaagmachines ligt de aanschafprijs van een decoupeerzaag onder het gemiddelde.
Ook is het erg prettig dat je met een decoupeerzaag door meerdere materialen heen kunt zagen. Hierbij is het dus alleen noodzakelijk dat je het juiste zaagje gebruikt; zoals hierboven uitgelegd.
Al met al is een decoupeerzaag een uiterst handige zaagmachine. Zowel doe-het-zelvers als professionals gebruiken een decoupeerzaag en profiteren van bovengenoemde voordelen. Door het juiste zaagje te gebruiken, kan je nóg meer profiteren van de voordelen van een decoupeerzaag.