Je buitenpoort beveiligen

Veel erven zijn niet zomaar te betreden zonder eerst de buitenpoort te moeten passeren. Veel ongewenste bezoekers zullen niet de moeite doen om een buitenpoort die op slot zit te forceren; de kans is groter dat zij zullen vertrekken of op zoek gaan naar een ander doelwit. Als je een buitenpoort hebt, is dit ook exact de reden waarom je een degelijk poortslot nodig hebt. In deze blog bespreken we verschillende soorten sloten waarmee jij jouw poort kunt beveiligen, voor een gerust gevoel.

Draaipoortsloten voor draaipoorten

Draaipoortsloten’ is de brede benaming voor alle sloten die gebruikt kunnen worden om draaipoorten af te sluiten. Deze sloten zijn speciaal ontworpen om te worden gemonteerd op draaipoorten, die openen en sluiten door middel van een scharnierpunt en die in elkaar moeten kunnen klikken.

Meestal zijn draaipoortsloten eigenlijk cilindersloten. De reden hiervoor is dat deze een goede beveiliging bieden en dat je de keuze hebt uit verschillende beveiligingsniveaus, zoals standaard, versterkt of met meerpuntssluiting. Specifiek als je kiest voor een meerpuntssluiting, wordt het voor inbrekers zeer lastig om de punt open te breken.

Schuifpoortsloten voor schuifpoorten

Poorten die zijwaarts bewegen, de zogeheten schuifpoorten, hebben bijpassende sloten nodig: de schuifpoortsloten. Deze sloten zijn speciaal ontworpen om te worden gemonteerd op schuifpoorten, die langs een railsysteem bewegen bij het openen en sluiten.

Meestal zijn schuifpoortsloten simpelweg een bepaald type cilinderslot, net zoals je bij de draaipoortsloten ziet. Het verschil hierbij is hoofdzakelijk de manier waarop het slot in het mechanische schuift en daarmee je poort afsluit.

Een andere populaire optie is het mechanisch codeslot. Hierbij heb je zowel een sleutel als de juiste code nodig om het slot te kunnen openen, zonder dat daar elektriciteit aan te pas komt. Het mechanisch codeslot wordt bijvoorbeeld vaak gebruikt in de fietsenstallingen en garages van bedrijven, waar veel mensen komen maar waar onbevoegden geweerd moeten worden.

In het algemeen zegt de term ‘schuifpoortsloten’ verder niets over de mate van beveiliging; dit is simpelweg een soort slot voor een bepaald type poort!

Magneetsloten voor de ultiem beveiligde poort

Een magneetslot wordt over het algemeen niet als los slot gebruikt, maar kan als extra beveiliging op een ander (draai)poortslot worden gezet. De reden hiervoor is dat de krachtige magneet in deze sloten ervoor zorgt dat je poort gegarandeerd niet meer open kan gaan wanneer je hem eenmaal gesloten hebt. Bij een normale poort zou dit wél kunnen gebeuren als je enigszins onzorgvuldig geweest bent bij het sluiten.

Een groot voordeel van magneetsloten is dat ze amper vandalismegevoelig zijn. De reden hiervoor is dat de magneet zo krachtig is dat deze met gewone inbraakgereedschappen niet losgewrikt kan worden. Hierdoor zijn ze bij uitstek geschikt voor terreinen waar inbraak een grote zorg vormt. Op een gewoon erf zul je magneetsloten daarom niet zo snel tegenkomen, maar wel op bedrijventerreinen en rondom villa’s waar vermoedelijk veel waardevols te halen valt.

Losse hangsloten voor een verscheidenheid aan poorten

Voor poorten zonder ingebouwd slotmechanisme of waarvoor je een flexibele beveiligingsoplossing zoekt, zijn losse hangsloten een goede keuze. Deze sloten zijn te gebruiken op vrijwel ieder type poort, van draaipoort tot sluitpoort. Losse hangsloten zijn verkrijgbaar in verschillende maten en sterktes, zodat je kunt kiezen welke optie past bij jouw specifieke behoeften, en je kunt ze gemakkelijk vervangen of verplaatsen indien nodig.

En schuifsloten dan?

Een laatste type slot dat we in deze blog niet eerder hebben behandeld, is het schuifslot. Hoewel deze sloten wel enige vorm van inbraakbeveiliging kunnen bieden, zijn ze vooral bedoeld om poorten goed af te kunnen sluiten zonder dat ze weer openvallen.

Voor schuifsloten heb je geen sleutel nodig: hierbij gaat het simpelweg om een schuifje waarmee je je poort vergrendelt. Hierdoor is dit een handige, eenvoudige manier om poorten netjes dicht te houden. Mocht je poort spijlen hebben, let er dan wel op dat je een schuifslot aan de binnenkant ook met enige behendigheid van buitenaf kunt openen!

Welk slot is geschikt voor jouw poort?

We hebben nu een aantal verschillende poortsloten behandeld, van draaipoortsloten en schuifpoortsloten tot magneetsloten en schuifsloten. Welk type slot geschikt is voor jouw poort, is natuurlijk volledig afhankelijk van het type poort dat je hebt en de mate van beveiliging die je zoekt.

Op een woonerf is de kans groot dat je voldoende hebt aan een gewoon draaipoortslot of schuifpoortslot, afhankelijk van de manier waarop je poort sluit. Voor extra beveiliging zou je daar altijd een hangslot aan kunnen toevoegen.

Moet je terrein zwaarder beveiligd zijn omwille van veiligheidsredenen, dan kan het vaak verstandig zijn om te kiezen voor een combinatie. Een mechanisch codeslot of een magneetslot kan dan een uitkomst bieden voor het buitenhouden van ongewenste indringers.

Twijfel je nog steeds welk type slot jij echt nodig hebt? Neem dan contact op met je beveiligingsspecialist, die jou hier uitgebreid over kan adviseren. Met het juiste slot voor jouw poort kun je genieten van gemoedsrust, wetende dat jouw eigendommen veilig zijn en ongewenste bezoekers worden geweerd.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo