Verschillende soorten zagen

Het op maat zagen van een object is één van de meest voorkomende klusjes voor een doe-het-zelver. Als je een dergelijk klusje graag snel en vakkundig uit wil voeren, is het belangrijk om hiervoor de juiste zaag te gebruiken. Hedendaags zijn er namelijk zeer veel zagen beschikbaar, waarbij elke zaag zijn eigen specialiteit heeft.

In het kader van efficiëntie zou het daarom erg handig zijn als je direct de juiste zaag gebruikt. In dit artikel hebben wij de meest gebruikte zagen op een rijtje gezet. We kijken daarbij per zaag naar de toepassingen en bijkomende voordelen. Met deze informatie weet jij in ieder geval zeker dat je het object met de juiste zaag ten lijf gaat.

Afkortzaag Afkortzaag

Een afkortzaag is één van de meest gebruikte zaagmachines in Nederland. In feite is dit een gemotoriseerde machine waarbij een cirkelvormig zaagblad gebruikt wordt. Met dit zaagblad kan je staafvormige voorwerpen op de juiste maat zagen. Dit kunnen bijvoorbeeld houten voorwerpen zijn, maar ook kunststof of metalen voorwerpen zijn hiervoor geschikt.

Bij een afkortzaag speelt het zaagblad een belangrijke rol. Mocht je de aankoop van een afkortzaag overwegen, is het dan ook aan te raden om goed naar het zaagblad te kijken. Onder andere het aantal tanden en de dikte van het zaagblad spelen hierbij een belangrijke rol. Bij het aantal tanden is het van belang om de volgende stelregel in acht te nemen: hoe meer tanden een zaagblad heeft, hoe beter afgewerkt het snijvlak zal zijn.

Met een afkortzaag ben je in staat om op een gemakkelijke manier het gewenste voorwerp op de juiste maat te zagen. Heb je interesse in een afkortzaag? Lees dan zeker ons artikel over de beste afkortzagen.

ZaagtafelZaagtafel

Heb je wel eens een grote plank gehad die je graag in de lengte door zou willen zagen? Maar, wist je destijds niet hoe je dat moest aanpakken? Je had in ieder geval de beschikking moeten hebben over een zaagtafel. Een zaagtafel is een samensmelting van een tafel en een zaag. Sommige webshops of leveranciers noemen het dan ook een tafelzaag. In dit geval gaan wij echter uit van de benaming ‘zaagtafel’.

Bij een zaagtafel heb je de beschikking over een ronddraaiende cirkelzaag die boven het zaagblad uitsteekt. Door het formaat van de tafel is het vervolgens mogelijk om grote voorwerpen in de lengte door te zagen.

Bij het gebruik van een zaagtafel is het aan te raden om de beschermkap te allen tijde te gebruiken. Een zaagtafel kan namelijk best wel gevaarlijk zijn. Gebruik daarom altijd de beschermkap. Let ook bij de aankoop van een zaagtafel goed op de beschermkap; zit deze er standaard bij?

Als je interesse in een zaagtafel hebt, raden we je ook aan om ons artikel hierover te lezen. Je kan dit artikel hier vinden; in dit artikel bespreken we de beste zaagtafels die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn.

Cirkelzaag

Cirkelzaag

Een cirkelzaag heeft, zoals de naam al doet vermoeden, een cirkelvormig zaagblad. Dankzij dit cirkelvormige zaagblad wordt je in staat gesteld om in een rechte lijn vooruit te zagen. Het belangrijkste kenmerk van een cirkelzaag is dan ook dat je erg nauwkeurig recht kan zagen. Om dit nog verder te perfectioneren, kan je ook een geleider gebruiken. Deze geleider stelt je in staat om een 100% rechte lijn te zagen.

In tegenstelling tot bovenstaande twee soorten zagen kunnen we stellen dat een cirkelzaag een licht en compact toestel is. Je bent daardoor in staat om de cirkelzaag op locatie gebruiken. Ook is een cirkelzaag in zijn totaliteit makkelijker in gebruik.

Met een cirkelzaag ben je in staat om op een gemakkelijke manier in een rechte lijn te zagen. Een cirkelzaag is echter niet de meest geschikte zaag om ronde vormen te zagen of om korte eindjes te zagen. Voor dergelijke werkzaamheden kan je beter respectievelijk een decoupeerzaag en een afkortzaag gebruiken.

Momenteel zijn er vele verschillende soorten cirkelzagen op de markt beschikbaar. Wij hebben het echter gemakkelijk voor je gemaakt. In dit artikel kan je de top 6 van beste cirkelzagen vinden.

Mini cirkelzaag

Een alternatief op bovengenoemde cirkel is een zogeheten mini cirkelzaag. Zoals de naam het al zegt, is een mini cirkelzaag nog kleiner en compacter.

Mede door deze afmetingen in een mini cirkelzaag optimaal geschikt voor het voltooien van gedetailleerde zaagklusjes. De bediening van een mini cirkelzaag kan je met één hand doen, waardoor je de andere hand vrij hebt voor bijvoorbeeld het vasthouden van het object.

Voor groter zaagwerk is de mini cirkelzaag absoluut niet geschikt. Koop dus alleen een mini cirkelzaag als je gedetailleerde zaagklusjes uit moet voeren, waarbij precisie erg belangrijk is.

Decoupeerzaag

Decoupeerzaag Bosch

Eén van de kleinste, en meest gebruikte zagen, is een decoupeerzaag. Met een decoupeerzaag ben je ontzettend flexibel en bovendien is een decoupeerzaag erg makkelijk in gebruik. Een decoupeerzaag heeft een zaagblad dat op en neer gaat. Het is bij een decoupeerzaag de bedoeling dat je het basisvlak van de zaag over het materiaal laat glijden. De zaag zorgt er vervolgens voor dat het object op de gewenste maat afgezaagd wordt.

Met een decoupeerzaag ben je in staat om in verschillende materialen te zagen. Het is daarbij van belang dat je het juiste zaagblad gebruikt. Met het juiste zaagblad kan je in ieder geval door hout, kunststof en metaal zagen.

Ben je creatief en wil je decoratieve figuurtjes uitzagen? Ook dat is met een decoupeerzaag mogelijk. Met name voor ronde vormen is een decoupeerzaag erg geschikt.
Een decoupeerzaag is daarentegen niet al te geschikt om kaarsrechte lijnen te zagen. In dat geval kan je beter een cirkelzaag gebruiken.

Als je interesse in een decoupeerzaag hebt, is het belangrijk om de verschillende toestellen met elkaar te vergelijken. Wij hebben dit al een stuk gemakkelijker voor je gemaakt. Wij hebben namelijk de vijf beste decoupeerzagen voor je op een rijtje gezet.

ReciprozaagReciprozaag

Als je een voorwerp hebt dat je op maat wil zagen, is het belangrijk om te bepalen welke zaag je daarvoor gaat gebruiken. Je kan voor bijvoorbeeld een decoupeerzaag kiezen of voor een cirkelzaag. Een andere mogelijkheid is een reciprozaag. Deze zaag brengt weer specifieke kwaliteiten met zich mee en is daarom uitermate geschikt in bepaalde situaties.

Een reciprozaag is een elektrische zaag met een langwerpig zaagblad. Dit langwerpige zaagblad stelt je in staat om gemakkelijk door de volgende materialen heen te zagen: hout, pvc, metaal en steen.

Het zaagblad van een reciprozaag is langwerpig en heeft tanden aan maar één zijde zitten. Het is mogelijk om een dergelijk zaagblad in verschillende lengtes te kopen. Als je een voorwerp op maat wil zagen, zet je het zaagblad op de juiste plek en begin je simpelweg met zagen. Deze zaagbeweging is vergelijkbaar met dat van een handzaag. Bij een reciprozaag wordt dit alleen elektrisch aangestuurd; hierdoor hoef je zelf amper kracht te zetten.

Een reciprozaag brengt de volgende voordelen met zich mee:

  • Flexibel in het gebruik, met name dankzij het minieme gewicht en afmetingen.
  • Ideaal voor sloopwerken.
  • Handig voor moeilijke klussen, omdat een reciprozaag op de moeilijkste plekjes kan komen.

Als je interesse in een dergelijke zaag hebt, kan je het beste ons artikel over reciprozagen lezen. In ons artikel hebben we namelijk de 6 beste reciprozagen op een rijtje voor je gezet.

Combinatiezaag

Zoals je hierboven hebt kunnen lezen, heeft elke soort zaag zijn eigen specialiteiten. Hoe fijn zou het zijn als je deze specialiteiten met elkaar kan bundelen? Dat is mogelijk. Hiervoor kan je namelijk een combinatiezaag kopen. Een combinatiezaag is een combinatie van de volgende zagen:

  • Afkortzaag
  • Verstek zaag
  • Zaagtafel

Als je dus behoefte hebt aan een afkortzaag en aan een zaagtafel, kan je het beste voor een combinatiezaag kiezen. Momenteel zijn er twee verschillende soorten combinatiezagen op de markt.

De fabrikant Bosch opteert voor een afkortzaag met boventafel. De fabrikant Makita kiest echter voor een combinatiezaag met een zogeheten flipper. Hierbij is het noodzakelijk om de machine in zijn totaliteit om te keren, voordat je gebruik kan maken van de andere zaagspecialiteit.

Naar wat voor soort combinatiezaag gaat jouw wens uit? Bedenk je hierbij goed dat een combinatiezaag een combinatie van een afkortzaag en een zaagtafel is. Je kan een combinatiezaag dus niet gebruiken als een vervanger van bijvoorbeeld een decoupeerzaag of een cirkelzaag.

Besluit

Zoals je hebt kunnen lezen, bestaan er vele verschillende soorten zagen. Deze soorten zagen hebben allemaal hun eigen specialiteiten. Een fanatieke klusser heeft dan ook meerdere zagen tot zijn beschikking, zodat elke zaagklus in optima forma afgewerkt kan worden.

Als je advies nodig hebt met betrekking tot de aankoop van een nieuwe zaag, kan je het beste de verschillende artikelen op onze website raadplegen. In deze artikelen bespreken wij de verschillende zagen uitgebreid en geven we jou advies over de beste zagen. Daarbij maken we bijvoorbeeld onderscheid tussen de verschillende prijsklassen en de verschillende toepassingen. We wensen je veel plezier op onze website en ook alvast veel plezier met je zaagklusjes.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo