Tuinhek maken

Bij de inrichting van je tuin moet je met meerdere facetten rekening houden. Je wilt uiteraard dat de tuin een fraaie uitstraling heeft, maar je wilt tegelijkertijd ook dat de tuin praktisch en veilig is. Onder meer om praktische- en veilige redenen is het voor de hand liggend om voor een tuinhekje te gaan. Dergelijke tuinhekjes zie je veelvuldig in een voortuin terug. Deze hekjes sluiten de tuin netjes af en hebben zodoende ook nog een invloed op de uitstraling van de voortuin.

In dit artikel willen we graag bespreken hoe je een dergelijk tuinhek kunt maken. We bespreken graag wat je hiervoor nodig hebt, welke voorbereidingen je moet treffen en waar je zoal aan moet denken. Aan het einde van dit artikel vind je tevens een handig stappenplan. Volg dit stappenplan voor het maken van een tuinhekje. Dit stappenplan is relatief makkelijk te volgen; binnen een kort tijdsbestek heb je een prachtig tuinhekje in je (voor)tuin staan.

Verschillende soorten tuinhekjes

Tuinhek maken

Als je een kijkje op internet neemt, zie je al snel dat er meerdere soorten tuinhekjes bestaan. Je hebt de keus uit meerdere vormen, uit meerdere materialen en uiteraard ook uit meerdere kleuren. Daarnaast kan je ook kiezen voor een hoog tuinhek (privacy) of voor een laag tuinhek. Met een laag tuinhek laat je in veel gevallen de tuin groter lijken.

In dit artikel gaan wij uit van een laag tuinhekje voor in de voortuin. Een dergelijk tuinhek is relatief makkelijk te maken en biedt enkele zwaarwegende voordelen.

Waarom een tuinhekje in de (voor)tuin?

Ben je op dit moment bezig met het inrichten van je tuin? Dan moet je belangrijke keuzes gaan maken met betrekking tot het tuinhek. Ons advies is om voor een laag tuinhekje in de voortuin te gaan vanwege de volgende redenen:

  • Je laat de tuin groter ogen
  • Je schermt de tuin op een fraaie manier af
  • Niet iedereen heeft direct toegang tot de tuin
  • Verkleint de kans op inbraken

Een tuinhekje in de voortuin is simpelweg een prima aanvulling op zowel praktisch vlak als op de uitstraling van je tuin.

Uit welke materialen kan je kiezen?

Tuinhekje maken

Bij het maken van een tuinhek heb je de keus tussen allerlei soorten materialen. Je kunt bijvoorbeeld voor een houten tuinhek gaan. Een houten tuinhek heeft een natuurlijke uitstraling en past zodoende prima in de (voor)tuin. Daarbij profiteer je ook nog van een lange levensduur. Hout is namelijk bestand tegen verschillende weersomstandigheden en kan bijvoorbeeld niet verkleuren. Uiteraard kan je na verloop van tijd ook nog de kleur van het houten tuinhek naar eigen wens aanpassen. Je kunt hout immers in een andere kleur verven of lakken.

Een andere mogelijkheid is een tuinhek van ijzer. Hierbij heb je grofweg de keus tussen twee soorten: een tuinhekje met spijlen of een tuinhekje met sierhekwerk. Beide varianten hebben een klassieke en stijlvolle uitstraling. Bijkomend voordeel is dat dit materiaal weinig onderhoud vergt; de vereiste daarbij is wel dat het tuinhek gecoat is. De coating zorgt ervoor dat de kleur van het hek in stand blijft en niet af kan gaan bladderen.

Tot slot kan je ook nog voor een tuinhek van composiet kiezen. Dit materiaal is behoorlijk licht van gewicht, maar is tegelijkertijd zeer stevig. Qua uitstraling lijken deze tuinhekjes op houten tuinhekjes.

Ons advies is om het materiaal af te stemmen op jouw wensen en voorkeuren. Uiteraard moet het tuinhekje ook passen bij de rest van je tuin en bij de gevel van je huis. Pas de stijl van je tuinhek dus aan op jouw eigen smaak.

In dit artikel richten we onze pijlen op het maken van een houten tuinhek. Hout brengt enkele zwaarwegende voordelen met zich mee. Het belangrijkste voordeel is toch wel dat een houten tuinhekje relatief makkelijk te maken is. Dat is bij een ijzeren- of een composieten tuinhek níet het geval.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Wil je graag zelf een houten tuinhek gaan maken? Dan is het aan te raden om de juiste voorbereidingen te treffen. Het gezegde ‘een goed begin is het halve werk’ is zeker van toepassing bij het maken van een tuinhek.

Allereerst is het belangrijk om na te denken over het design van het tuinhek. Hoe wil je dat het tuinhek er uit komt te zien? Wil je bijvoorbeeld veel houten planken, waardoor de tussenliggende ruimte klein is? Of wil je juist grote ruimte tussen de verschillende houten planken hebben? De keus is aan jou. Ons advies hiervoor is om zelf een ontwerp uit te tekenen. Benoem bij deze tekening ook overal de afmetingen, zodat je mogelijke reken- en/of denkfouten in een vroegtijdig stadium kunt signaleren.

Daarnaast moet je ook alvast je tuin gaan voorbereiden. Bij een tuinhek is het namelijk van belang dat je deze stevig in de grond gaat plaatsen. Dit betekent dat je de grond in je voortuin weg moet graven. Hoe veel grond je exact weg moet graven, is afhankelijk van het ontwerp van je nieuwe tuinhek.

Vervolgens is het zaak om de juiste benodigdheden in huis te gaan halen. Welke benodigdheden je zoal nodig hebt voor het maken van een tuinhek, bespreken we hieronder.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Het maken van een tuinhek is, zoals gezegd, niet al te lastig. Haal de volgende benodigdheden in huis en je kunt direct aan de slag:

  • Houten palen
  • Houten planken/latten
  • Roestvrijstalen schroeven
  • Waterpas
  • Boormachine
  • Schuurmachine
  • Grondboor
  • L-vormige schermsteunen

Hoeveel palen/planken/latten je nodig hebt, is afhankelijk van je ontwerp. Als je een tuinhekje van 3 meter gaat maken, heb je uiteraard minder palen nodig dan bij een tuinhek van 6 meter. Ook hiervoor is het ontwerp dus onwijs belangrijk; aan de hand van jouw ontwerp kan je immers bepalen hoeveel hout je nodig hebt.

Welke houtsoort kan je het beste gebruiken?

Tuinhekje zelf maken

Voor het maken van een tuinhek heb je de keus uit meerdere houtsoorten:

  • Onbehandeld zachthout: Ziet er fraai uit, is relatief goedkoop, maar gaat niet al te lang mee. Houd rekening met een maximale levensduur van 5 tot 10 jaar.
  • Geïmpregneerd zachthout: Ziet er ook fraai uit, heeft een vochtwerende laag en heeft zodoende een lange(re) levensduur. Je kunt 10 tot 15 jaar met een dergelijk tuinhekje doen. Qua prijs is deze houtsoort wel iets duurder.
  • Hardhout: Ook hardhout is een prima optie. Hierbij moet je wel rekening houden met behoorlijk hoge kosten; is meestal 5 tot 10 keer duurder dan bijvoorbeeld onbehandeld zachthout.

Al deze houtsoorten brengen logischerwijs ook een unieke uitstraling met zich mee. Ons advies is daarom om de verschillende houtsoorten bij een plaatselijke bouwmarkt of houthandel te bekijken. Je kunt de verschillende houtsoorten dan met elkaar vergelijken, waarna je de juiste keuze kunt maken.

Hoe kan je een tuinhekje maken?

Tuinhek maken stappenplan

Heb je het ontwerp volledig op papier staan? Heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Dan is het tijd om met onderstaand stappenplan aan de slag te gaan. Volg de stappen één voor één op en maak op een snelle en makkelijke manier een prachtig tuinhek voor in de (voor)tuin.

Note: Als het goed is heb je al de nodige voorbereidingen getroffen. Je hebt het ontwerp op papier staan en je hebt de grond al weggegraven op de plek waar het tuinhek moet komen te staan. Als je dat gedaan hebt, kan je direct beginnen met onderstaande stappen.

Stap 1: je kunt het beste beginnen met het bewerken van het hout. Zorg ervoor dat je het hout netjes opschuurt, zodat het hout geen splinters meer kent. Hiermee wordt het tuinhekje een stuk veiliger en komt het hek er ook nog fraaier uit te zien.

Stap 2: vervolgens kan je beginnen met het uitzetten van de palen. Deze palen kan je in de afgegraven grond zetten en vervolgens diep in de grond slaan.

Het is hierbij uiteraard wel van belang dat de palen allemaal even diep in de grond zitten. Om dit voor elkaar te krijgen, kan je het beste een lange plank over de verschillende palen heen leggen. Ligt de plank volledig recht? Dan heb je de planken op de juiste diepte in de grond geslagen. Uiteraard kan je er ook voor kiezen om een waterpas op de palen te letten. Ook dan krijg je het duidelijk in beeld.

 Stap 3: als de palen eenmaal in de grond staan, kan je beginnen met het bevestigen van de planken/latten. Deze planken/latten kan je over de breedte/lengte monteren en zijn makkelijk vast te maken aan de palen. Hiervoor kan je de boormachine in combinatie met de roestvrijstalen schroeven gebruiken.

Je kunt er ook nog voor kiezen om dwarsliggers aan de houten palen vast te maken. Met deze dwarsliggers kan je de constructie nog iets steviger maken.

Stap 4: heb je de volledige constructie van de palen en planken gemaakt? Dan is het de hoogste tijd om de deur in het tuinhekje te gaan maken. De deur kan je in principe op dezelfde wijze in elkaar zetten; monteer de planken/latten aan elkaar vast. Vervolgens kan je de deur van het tuinhek middels scharnieren vast maken aan één van de palen. Hierdoor kan de deur van het tuinhekje open en dicht gaan.

Met behulp van een waterpas kan je ervoor zorgen dat het deurtje recht komt te hangen. Uiteraard kan je dit ook nog stellen met behulp van de scharnieren.

Stap 5: heb je ook het deurtje gemonteerd? Dan ben je in principe al klaar. Je kunt nu beginnen met het afwerken van het tuinhek. Geef het hekje de gewenste kleur, breng mogelijk nog details op het tuinhekje aan en vul de opgegraven grond weer goed aan.

Stap 6: trap de grond rondom de palen even goed aan, zodat de palen écht goed in de grond vast komen te zitten.

Stap 7: zo, nu staat in principe al je gehele tuinhek. Dat was niet al te lastig, toch? Je kunt nu alle rommel opruimen en optimaal genieten van je nieuwe tuinhek!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo