Trap schuren; tips

Ben je jouw huidige trap zat? Wil je graag jouw trap renoveren? Dat is zeker mogelijk! Je kunt de trap een andere kleur geven, je kunt de trap met een ander materiaal gaan bedekken en je kunt zelfs een open trap volledig dicht maken.

Heb je een houten trap in jouw huis staan? Dan is het belangrijk om deze op de juiste manier te gaan schuren. Voor het schuren van een trap vind je in dit artikel allemaal handige tips. Je leest informatie over de manier waarop je het beste kunt schuren, welk schuurpapier je het beste kunt gebruiken en waar je zoal rekening mee moet houden. Graag geven we eerst antwoord op de vraag ‘Waarom een trap schuren?’.

Waarom een trap schuren?

In onwijs veel huizen is de trap nogal nadrukkelijk aanwezig. Dit komt deels door de afmetingen van de trap, maar ook door de plaatsing van de trap. Aangezien de trap onmisbaar is, is hier niet al te veel aan te doen. Waar je wél iets aan kunt doen, is de uitstraling van de trap. Het aanpassen van de uitstraling van de trap is op meerdere manieren te doen.

Mensen kiezen vaak om één specifieke reden voor het schuren van de trap: ze willen de trap een andere kleur geven. Als je een houten trap hebt, kan je namelijk alle kanten op wat betreft kleurgebruik. Je kunt de kleur van de trap afstemmen op bijvoorbeeld de muur, maar je kunt de trap ook een contrasterende kleur geven.

Tips trap schuren

Doordat een trap nogal een opvallend object in huis is, is het aan te raden om goed over de kleur na te denken. Indien je uitgekeken op de huidige kleur van je trap bent, vormt dat alsnog geen enkel probleem. Je kunt de trap immers schuren en direct weer een andere kleur geven.

Het is uiteraard ook mogelijk dat je een nieuw huis gekocht, waarbij je niet te spreken bent over de kleur van de trap. Ook dat is een veelgehoorde reden om een trap te gaan schuren en vervolgens opnieuw te gaan schilderen.

Tot slot is het ook goed mogelijk dat de trap enige slijtage vertoont. Als je dagelijks meerdere keren van de trap gebruikt maakt, is het goed mogelijk dat de huidige kleur begint af te bladderen. Om de trap weer in oude glorie te herstellen, kan je de trap een volledig nieuwe/andere kleur geven. Voordat het zo ver is, moet je de trap dus eerst goed schuren.

Als je een trap níet schuurt, is het ook níet mogelijk om de trap netjes te schilderen. Deze twee bezigheden gaan altijd hand in hand met elkaar en kunnen eigenlijk niet zonder elkaar. Zorg dus dat je trap eerst onwijs goed schuurt, voordat je met de verfroller en verfkwast aan de slag gaat.

In dit artikel richten we onze pijlen volledig op het schuren van de trap. De hier opvolgende bezigheid is om de trap te verven. Wil je meer informatie over het verven van de trap? Wil je bijvoorbeeld weten welke verf je hier het beste voor kunt gebruiken en welke stappen je zoal dient te ondernemen? Daar kan je het beste ons artikel ‘trap verven’ voor raadplegen.

Tip: je kunt een trap perfect zelf schuren, maar je kunt ook een professional inhuren. Daarmee bespaar je een hoop tijd!

Waarom een trap schuren?

Om een trap te schuren, heb je eigenlijk twee mogelijkheden: je kunt het met de hand doen of met een schuurmachine. Beide varianten hebben zo hun voor en tegens, waar we je graag uitgebreid over willen informeren.

Heb je grote treden die geschuurd moeten worden? Of heb je een grote plaat aan de zijkant van de trap die ook geschuurd moet worden? Voor dergelijke objecten is het verstandig om een schuurapparaat te gebruiken. Of beter gezegd: voor de grote objecten/oppervlakten kan je het beste een schuurapparaat gebruiken.

Bosch schuurmachine

Bij het gebruik maken van een schuurapparaat is het aan te raden om niet al te veel druk te zetten. Je moet het apparaat juist het werk laten doen, aangezien je daarmee de beste resultaten weet te behalen. Bovendien verleng je hiermee de levensduur van het schuurapparaat aanzienlijk.

Voor de kleinere treden en lastige hoekjes kan je het beste schuurpapier gebruiken. Welk schuurpapier je het beste kunt gebruiken? Daarover lees je alles verderop in dit artikel.

Bij veel trappen is het dus een kwestie van een combinatie; je gebruikt een schuurapparaat voor de grote objecten/oppervlakten en het schuurpapier voor de kleinere objecten/oppervlakten.

Tip: gebruik altijd het juiste schuurpapier. Daarmee maak je het een stuk makkelijker voor jezelf en je geniet van het beste resultaat.

Welke voorbereidingen moet je treffen?

Als je een trap gaat schuren, moet je rekening houden met de nodige stof en het nodige zaagsel. Dek daarom omliggende meubelstukken goed af. Ook kan het raadzaam zijn om onder de trap een zeil neer te leggen, zodat het vuil en het zaagsel grotendeels op het zeil valt. Dat scheelt je weer een hoop opruim-uurtjes!

Verder is het aan te raden om de trap goed schoon te maken. Daarmee maak je het schuren een stuk makkelijker. Haal dus een stofzuiger en een vochtig doekje over de traptreden heen. Laat de trap vervolgens drogen; vanaf dat moment kan het echte werk gaan beginnen!

Tip: hou altijd de stofzuiger in de buurt. Je kunt zaagsel en vuil dan altijd even opzuigen, zodat je het overzicht weet te behouden.

 Welk schuurpapier moet je gebruiken?

Wist je dat er allerlei soorten schuurpapier bestaat? Deze verschillende soorten hebben allemaal hun eigen P waarde; deze waarde geeft de grootte van de korrels aan.

Voor het schuren van een trap is het aan te raden om onwijs goed op de P-waarde van het schuurpapier te letten. Des te lager de P-waarde is, des te grover het schuurpapier is. Welke P-waarde je het beste kunt gebruiken? Dat is afhankelijk van het soort trap. Raadpleeg onderstaande tabel en schaf direct het juiste schuurpapier aan:

Schuurpapier wandschuurmachine

Soort trap

Schuurpapier

Kaal geschuurde trap

Schuurpapier met P80 - P100

Geschuurde trap

Schuurpapier met P120 - P200

Hardhouten trap

Schuurpapier met P100 - P150

Betonnen trap

Schuurpapier met P80 - P100

MDF-trap

Schuurpapier met P240

Metalen trap

Schuurpapier met P240

Tip: gebruik bij schuurpapier altijd een schuurblok. Hiermee kan je meer kracht zetten, kan je gemakkelijker schuren en werk je dus een stuk sneller.

Overige handige tips voor het schuren van een trap

Met behulp van de bovenstaande informatie ben je in staat om een trap perfect te schuren. Om dit proces nóg iets makkelijker te maken, hebben we verschillende tips voor je op een rijtje gezet:

  • Schuur altijd met de richting van de houtverf mee. Op deze manier voorkom je de vorming van krassen of andere beschadigingen.
  • Werk het schuurwerk altijd af met schuurpapier met een fijne schuurkorrel; daarmee verkrijg je uiteindelijk het beste resultaat.
  • Zet niet té veel druk op een schuurapparaat; je moet het apparaat juist het werk laten doen.
  • Verwijder losliggend stof en zaagsel op de trap met een zachte borstel; daarmee beschadig je de trap niet.
  • Trek de tijd ervoor uit; voor het optimale resultaat is het belangrijk om meerdere korrelgroottes te gebruiken. Dit kost simpelweg de nodige tijd.

Wil je jouw trap laten schuren?

Heb niet voldoende tijd of zin om de trap te gaan schuren? Dan kan je er uiteraard ook voor kiezen om een trap te laten schuren. In Nederland zijn vele specialisten actief die zich bezig houden met het schuren een trap; ook bij jou in de buurt bevinden zich ongetwijfeld gespecialiseerde bedrijven.

Via onze website is het mogelijk om direct offertes bij meerdere bedrijven op te vragen. Deze bedrijven bevinden zich bij jou in de buurt en stellen graag een passende offerte. Op basis van die offertes kan je uiteindelijk de beste keuze maken. Vraag direct hier de offertes op!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo