Tegels op de juiste maat maken

Bij het verbouwen van bijvoorbeeld de badkamer vraagt één onderdeel altijd veel aandacht. Daarmee doelen we op de tegels aan de muur en op de grond. Deze tegels kunnen net de finishing touch geven aan het gehele uiterlijk van de badkamer. Hierbij kan je kiezen uit verschillende soorten tegels, waarbij het verschil onder andere wordt gemaakt door het formaat, de kleur en het patroon.

Dat geldt overigens niet alleen voor een badkamer. Ook in bijvoorbeeld een keuken kan je met tegels alle kanten op. Het is daarbij echter wel van belang dat je uiterst voorzichtig met de tegels om gaat. Het snijden van tegels is namelijk een vak apart. Mede daarom hebben wij dit artikel geschreven, op basis van onze ervaringen. Manuele tegelsnijder

Het snijden/zagen van tegels is een activiteit waarbij je enige kennis nodig hebt. Een tegel is namelijk een bijzonder kwetsbaar product. Als je een tegel op de verkeerde manier probeert te snijden, bestaat de kans dat de tegel begint te splinteren. Dat betekent in feite dat de tegel in 1000 stukjes breekt. Om dat te voorkomen, dien je dus voorzichtig om te gaan met de tegels.

In dit artikel geven we jou alle informatie omtrent het snijden van tegels. Onder andere de volgende vragen worden beantwoord:

  • Waar moet je op letten?
  • Welk gereedschap heb je nodig?

Maar, we kijken ook naar andere mogelijkheden die je hebt bij het op de juiste maat maken van tegels. Wist je dat je tegels ook kan zagen? Of in tegels kan boren?
Ook geven we je aan het einde van dit artikel nog enkele handige tips. Met deze tips is het voor jou een stuk makkelijker om de tegels op het juiste formaat te snijden.

Op maat maken van tegels

Als je je badkamer wilt gaan verbouwen, wil je hoogstwaarschijnlijk ook iets aan je tegels doen. Je tegels zijn namelijk van grote invloed op het gehele uiterlijk van de badkamer.
Als je eenmaal de gewenste tegels gevonden hebt, is het nog zaak om deze tegels op de juiste maat te maken. Ook is het soms noodzakelijk om op sommige plekken een halve tegel te gebruiken. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in hoekjes en om grote objecten volledig af te dichten bij de uiteinden.

Met onderstaand stappenplan is het voor jou makkelijk om de tegels op de juiste maat te maken. Als je je maar één ding blijft realiseren; doe voorzichtig.Elektrische tegelsnijder

Stap 1:
Meet eerst de tegel op de juiste maat op. Houd hierbij rekening met de voegbreedte.

Stap 2:
Teken de juiste maat op de tegel af. Dit is voor jou de leidraad waar je de tegel af moet snijden.

Stap 3:
Leg de tegel in de tegelsnijder en duw het mesje een paar keer over de tegel heen. Hiermee creëer je een kras in het glazuur van de tegel.

Stap 4:
Breek de tegel door op weerszijden van de snijlijn te drukken. Door de kras in het glazuur van de tegel gaat dat zonder al te veel kracht.

In onderstaande video wordt duidelijk uitgelegd hoe je een tegelsnijder gebruikt.

Waar moet je op letten?

Allereerst is het van belang om de tegel juist op te meten. Dat wil zeggen; houd rekening met de voegbreedte en meet de tegel op de juiste manier op. Gebruik hiervoor een duidelijke rolmaat en vergeet dus niet de voegbreedte.

Daarnaast is het belangrijk om een goede tegelsnijder te hebben. Daarover vertellen we straks nog meer.

Tot slot is het raadzaam om voorzichtig om te gaan met een tegelsnijder. Met een tegelsnijder is het de bedoeling dat je het glazuur van de tegel snijdt. Als je dit glazuur doorsneden hebt, is de tegel gemakkelijk door te breken. Als je dat glazuur niet doorsnijdt, is het onmogelijk om de tegel (veilig) op het juiste formaat door te zagen.

Investeer in een tegelsnijderManuele tegelsnijder

We gaven het hierboven al even kort aan; investeer in een juiste tegelsnijder. Een tegelsnijder is een ongelooflijk handig product, mits je deze op de juiste manier gebruikt. Het kopen van de tegelsnijder is stap één, het juist gebruiken van de tegelsnijder is stap twee.

Heb je interesse in een tegelsnijder? Lees dan zeker eens ons artikel over de beste tegelsnijders. In dit artikel hebben wij vijf uitermate prettige tegelsnijders op een rijtje voor je gezet. Daarbij bespreken we de kenmerken van de desbetreffende tegelsnijders en benoemen we de voor- en nadelen.

Een goede tegelsnijder moet in ieder geval aan de volgende eisen voldoen:

  • Een goede tegelsnijder moet door keihard materiaal heen kunnen snijden.
  • Een goede tegelsnijder moet tot op de millimeter nauwkeurig kunnen snijden.
  • Een goede tegelsnijder moet in alle situaties veilig zijn.
  • Een goede tegelsnijder moet handig te bedienen zijn.

Bij een tegelsnijder heb je altijd de keus tussen een manuele tegelsnijder en een elektrische tegelsnijder. Hieronder hebben wij beide soorten tegelsnijders voor je uiteen gezet, met daarbij de voor- en nadelen.

Zagen van tegels

Sommige mensen opteren voor het zagen van een tegel met behulp van een handzaag of een elektrische decoupeerzaag.

Als je hiervoor kiest, is het van belang om een goede voorbereiding te treffen. Als je in een tegel gaat zagen, bestaat er namelijk kans dat de tegel gaat splinteren. Dat betekent in feite dat de tegel in 1000 stukjes breekt. Dat wil je uiteraard voorkomen. Dat kan gelukkig relatief gemakkelijk.Boren in tegels

Als je de plaats hebt bepaald waar je een gat in de tegel wil boren, pak je een rol schilders tape erbij. Plak de schilders tape rondom de plek waar je het gat wil boren. Deze tape zorgt ervoor dat de tegel niet gaat splinteren. Op die manier kan je veilig in een tegel zagen, zonder dat je gevaar loopt voor het beschadigen van de tegel.

Boren in tegels

Als je een gat in een tegel wil boren, kan je ook de schilders tape gebruiken. Plak rondom de plek waar je het gat wil boren schilders tape. Deze tape zorgt ervoor dat de boor op de juiste plek in de muur komt en niet gaat ‘lopen’. Op die manier kan je veilig in een tegel boren, zonder dat je gevaar loopt voor het beschadigen van de tegel.

Voor het boren in tegels kan je overigens het beste een boorhamer gebruiken.

Besluit

Als je een tegel op de juiste maak wil maken, heb je daar dus meerdere mogelijkheden voor. Het zagen van een tegels is mogelijk, maar gebruik daarvoor wel schilders tape. Dat geldt ook voor de momenten waarbij je een gat in een tegel wil boren. Gebruik daarvoor een boorhamer in combinatie met de schilders tape.

Het beste is echter om de tegel op de juiste maat te snijden met behulp van een tegelsnijder. Met behulp van een tegelsnijder kan je nauwkeurig een tegel op de juiste maat snijden. Wees voorzichtig en investeer in een goede en betrouwbare tegelsnijder. We wensen je alvast veel succes.

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo