Steigerhouten tafel maken

De tafel is ongetwijfeld één van de meest belangrijke meubelstukken in huis én tuin. Het is tenslotte de plek waar aan je eet, waar je de krant leest en waar je gezellig kunt borrelen. Aangezien je veel tijd aan de tafel doorbrengt, is het wenselijk dat deze volledig naar wens is.

Daarbij heeft een tafel ook op het gebied van uitstraling een belangrijke rol. Over het algemeen is een tafel namelijk een groot/opvallend meubelstuk. Des te meer reden om de uitstraling van de tafel volledig naar wens te maken. De zoektocht naar een goede tafel kan enige tijd in beslag nemen. Een goede tafel moet namelijk:

 • Plek geven aan voldoende mensen
 • Een fraai uiterlijk hebben
 • Qua design aansluiten bij de rest van de woon-/eetkamer
 • Een lange levensduur hebben
 • Een comfortabele zithouding bieden
 • Een stabiele vormgeving hebben

Als je een tafel vindt die aan bovenstaande voorwaarden voldoet, heb je de juiste tafel te pakken. Je hoeft hiervoor echter niet een tafel te kopen. Nee, je kunt uiteraard ook je eigen tafel gaan maken. Hoe je dat het beste kunt doen? Ons advies is om met steigerhout aan de slag te gaan!

De voordelen van steigerhout

 

Steigerhouten tafel

Steeds meer Nederlanders gaan aan de slag met het maken van meubels. Om hen allemaal een handje te helpen, beschrijven wij op Tresna.nl hoe je verschillende meubelstukken met steigerhout kunt maken. Maar, waarom zou je een tafel van steigerhout gaan maken? Omdat je simpelweg van ontzettend belangrijke voordelen kunt genieten:

 • Steigerhout is relatief goedkoop
 • Steigerhout is makkelijk te bewerken (op maat te zagen bijvoorbeeld)
 • Steigerhout heeft een fraai uiterlijk
 • Steigerhout is robuust en heeft derhalve een lange levensduur
 • Steigerhout is bestand tegen verschillende weersomstandigheden

Kortom: genoeg redenen om een tafel van steigerhout te gaan maken. Bijkomend voordeel is dat het maken van je eigen tafel ook nog ontzettend leuk is. Met name als de tafel volledig af is, heb je een voldaan gevoel.

De voorbereidingen

Maken steigerhouten tafel

Ben je op zoek naar een tafel voor binnen of voor in de tuin? Dat is eigenlijk de allereerste keuze die je moet maken: waar komt de tafel te staan? In het verlengde hiervan moet je ook goed nadenken over de afmetingen van de tafel. Daarbij moet je ook rekening houden met het aantal zitplaatsen. Aan hoeveel personen moet de tafel plek bieden? Tijdens de voorbereiding moet je simpelweg veel vragen beantwoorden.

Als je bovenstaande vragen voor jezelf beantwoord hebt, kan je gaan beginnen met het maken van een ontwerp. Wij raden je aan om hiervoor een tekening te maken. Teken simpelweg op papier uit hoe de tafel er uit moet komen te zien en welke afmetingen de tafel heeft. Bij het maken van het ontwerp is het aan te raden om rekening te houden met de eigenschappen van steigerhout. Steigerhout is makkelijk te bewerken, waardoor je de planken makkelijk op het juiste formaat af kunt zagen. Daarnaast is steigerhout ook bijzonder robuust, waardoor je al snel een stevige tafel verkrijgt.

Heb je het ontwerp volledig af? Dan kan je op basis daarvan de juiste benodigdheden in huis halen.

Welke benodigdheden heb je nodig?

Je hebt allereerst uiteraard steigerhout nodig. Het aanschaffen van steigerhout is niet al te duur en te lastig. Bij een plaatselijke bouwmarkt of houthandel kan je het steigerhout aanschaffen. Ons advies is om iets meer steigerhout in te slaan. Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, heb je altijd nog wat reservehout achter de hand.

Om een tafel van steigerhout te maken, heb je verschillende stukken gereedschap nodig. Je hebt sowieso een zaag nodig om de planken op het gewenste formaat te maken. Daarnaast heb je ook een boormachine, een schuurmachine en spijkers/schroeven/houtlijm nodig.

Heb je alle benodigdheden in huis gehaald? Dan kan je, op basis van je ontwerp, aan slag gaan met het maken van je eigen steigerhouten tafel.

Het stappenplan voor het maken van een steigerhouten tafel

Maken van een steigerhouten tafel

Wij helpen jou graag op weg met het maken van een steigerhouten tafel. Zoals gezegd moet je vooraf bepalen of je een tafel voor binnen of buiten gaat maken. In onderstaand stappenplan gaan wij uit van een simpele doch fraaie steigerhouten tafel voor zowel binnen als buiten.

Stap 1: Je moet allereerst beginnen met het op maat maken van de steigerhouten planken. Een belangrijk onderdeel hierbij is om de steigerhouten planken ook goed te schuren. Daarmee ontdoe je het steigerhout van splinters en zien de planken er nóg fraaier uit.

Voor de tafel in dit stappenplan gaan we uit van de volgende planken:

 • 5 steigerhouten planken van 30 x 195 x 2450 mm
 • 16 steigerhouten planken van 30 x 195 x 720 mm
 • 4 steigerhouten planken van 30 x 165 x 165 mm
 • 4 verbindingslatjes van 30 x 62 x 835 mm
 • 2 verbindingslatjes van 30 x 62 x 505 mm
 • 2 verbindingslatjes van 30 x 62 x 1980 mm
 • 2 verbindingslatjes van 30 x 30 x 1978 mm
 • 2 verbindingslatjes van 30 x 30 x 503 mm

Stap 2: Vervolgens kan je beginnen met het maken van de tafelpoten. Deze poten kan je verkrijgen door vier planken van 30 x 195 x 720 mm aan elkaar vast te schroeven.
Per tafelpoot heb je vier plankjes nodig. Deze plankjes kan je maken door de vier plankjes in een vierkant tegen elkaar aan te schroeven.

Stap 3: Als de tafelpoten gereed zijn, kan je beginnen met de tafelranden. De tafelranden zorgen voor een comfortabele tafel en zijn daarom ontzettend belangrijk. Pak een latje van 30 x 30 x 503 mm en schroef deze vast op een grotere lat van 30 x 62 x 505 mm. Herhaal dit proces nog een keer, zodat je twee tafelranden voor de korte zijde van de tafel hebt.

Stap 4: Pak vervolgens ook een latje van 30 x 30 x 1978 en bevestig deze op een grotere lat van 30 x 62 x 1980. Herhaal dit proces nog een keer, zodat je twee tafelranden voor de lange zijde van de tafel hebt.

Stap 5: Als de tafelranden klaar zijn, kan je beginnen met het tafelblad. Hiervoor kan je 5 planken van 30 x 195 x 2450 mm op de grond leggen. Leg ze netjes tegen elkaar aan en verbind ze aan elkaar met vier verbindingslatjes van 30 x 62 x 835 mm. Monteer de eerste op 24 centimeter, de tweede op 100 centimeter, de derde op 145 centimeter en de vierde op 215 centimeter.

Stap 6: Je kunt nu de tafelranden aan de onder-/zijkant van het tafelblad bevestigen.

Stap 7: Vervolgens kan je de planken van 30 x 165 x 165 centimeter aan de onderkant van de tafel bevestigen. Bevestig deze poothouders bij de vier hoeken van de onderkant van het tafelblad. Houd tussen de poothouders en de tafelranden continue 3 centimeter afstand.

Stap 8: Tot slot kan je de tafelpoten, uit stap 2, vastmaken aan de poothouders. Deze kan je simpelweg aan elkaar vast schroeven.

Stap 9: Zo, je bent nu al klaar met het maken van je steigerhouten tafel. Als laatste stap kan je er nog voor kiezen om de tafel een bepaalde kleur mee te geven.

Andere steigerhouten meubels maken

Heb je interesse om nog meer meubels van steigerhouten te maken? Heb je simpelweg de smaak te pakken? Dan hebben wij nog meer leuke artikelen voor jou:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo