Steigerhouten bed maken

Recent onderzoek laat zien dat ongeveer 50% van de Nederlanders slaapproblemen ervaart. Sommige mensen komen zeer lastig in slaap, terwijl andere mensen juist ’s nachts ontzettend vaak wakker worden. Dit slechte slaappatroon is van grote invloed op de rest van de dag. Te weinig zorgt namelijk voor te weinig concentratie, een opgejut gevoel en veel minder energie. Als je optimaal op school/werk wenst te presteren, is goede nachtrust ontzettend belangrijk.

Steigerhouten bed

Voor een goede nachtrust bestaan meerdere tips. Een van deze tips is om voor een goed bed te zorgen. Over wat een goed bed exact is, verschillen de meningen. Dit is bovendien persoonsgebonden. Jij vindt wellicht een heel zacht bed lekker, terwijl iemand anders liever op een iets harder bed slaapt. Doordat het zo persoonsgebonden is, kunnen we ook niet één bed als de allerbeste aanwijzen.

Als je op zoek naar een nieuw bed bent, heb je in ieder geval twee keuzes. Je kunt er voor kiezen om een bed bij een meubelspeciaalzaak te kopen. In Nederland bevinden zich meerdere bedrijven die zich puur in het verkopen van bedden hebben gespecialiseerd. Deze bedden zijn van hoge kwaliteit, maar dat is het prijskaartje dan ook naar.

Een andere mogelijkheid is om zelf je bed te gaan maken. Om zelf je bed te gaan maken, kan je het beste gebruik maken van steigerhouten. Recent schreven wij al artikelen over hoe je bijvoorbeeld een kast of tafel van steigerhout kunt maken. In dit artikel leggen we uit hoe je een steigerhouten bed kunt maken.

De voordelen van het maken van je bed

Bij Tresna.nl zijn we fan van het maken van je eigen meubelen. Je besteedt je tijd op een nuttige manier én je kunt ook nog eens veel geld besparen. Dat is ook absoluut het geval bij een bed. In een beddenspeciaalzaak is een bed tamelijk prijzig. Je betaalt dan min of meer ook voor de specialisten van de beddenspeciaalzaak. Door je eigen bed te maken, kan je dan ook behoorlijk wat geld besparen.

Daarnaast geeft het ook een bijzonder en voldaan gevoel als je bed af is. Je hebt het klusje maar mooi zelf weten te klaren! Ook het proces van het bed maken is leuk. Je maakt allereerst een ontwerp en dat ontwerp komt gaandeweg het proces tot leven. Recent schreven wij al een artikel over het maken van je eigen bed. In dit artikel richten we ons specifiek op het maken van een steigerhouten bed.

De voordelen van steigerhout

Steigerhout

Voor het maken van je bed heb je meerdere mogelijkheden met betrekking tot het materiaal. Ons advies is om te allen tijde voor steigerhout te gaan. Steigerhout heeft simpelweg enkele zwaarwegende voordelen. Voordelen waar je van kunt profiteren en waar het bouwproces ook een stuk makkelijker door verloopt.

Een van de voordelen is bijvoorbeeld dat het steigerhout makkelijk bewerkbaar is. Dit betekent dat je een steigerhouten plank makkelijk op de gewenste afmetingen kunt zagen. Daarnaast kan je het steigerhout ook makkelijk in de beits zetten of een bepaald kleurtje meegeven. Je kunt al met al het steigerhout compleet naar eigen wens aanpassen.

Ook is steigerhout ontzettend duurzaam en sterk. Een bed krijgt wel eens met zware belasting te maken. Je wilt dan uiteraard niet dat je bed instort. Dat is absoluut niet het geval als je gebruik van steigerhout maakt. Deze variant van hout is sterk, robuust en kan de krachten goed verdragen.

Doordat steigerhout ook duurzaam is, kan je van een lange levensduur profiteren. Je kunt vele jaren lang optimale nachtrust beleven dankzij je eigengemaakte steigerhouten bed!

Tot slot willen we graag het design van steigerhout nog benoemen. De structuur, en de uitstraling, van steigerhout valt bij veel mensen in de smaak. Een bed van steigerhout heeft dan ook een fraaie uitstraling. Absoluut een aanwinst voor de gehele uitstraling van je gehele slaapkamer.

De voorbereidingen

Zo, wil je ook graag een steigerhouten bed gaan maken? Dan is het van belang om de juiste voorbereidingen te treffen. Door de juiste voorbereidingen te treffen, laat je het gehele bouwproces soepel verlopen.

Een van de eerste taken is om een ontwerp te maken. Pak pen en papier, meet de ruimte in je slaapkamer op en ga aan de slag met het maken van een ontwerp. Houd hierbij rekening met je wensen, met de uitstraling van het bed en dus ook met de aanwezige ruimte in de slaapkamer.

Bij het maken van een dergelijk ontwerp is het aan te raden om overal de afmetingen bij te vermelden. Op die manier detecteer je in een vroeg stadium eventuele rekenfoutjes. Daarnaast is dit ook een prima leidraad voor de hoeveelheid steigerhout die je in huis moet halen.

De benodigdheden

Als je eenmaal een ontwerp hebt gemaakt, komt de start van het bouwproces heel dichtbij. Het enige wat je nog nodig hebt, zijn de juiste benodigdheden. Allereerst moet je uiteraard steigerhout hebben. Deze houtsoort is bij een plaatselijke bouwmarkt of houthandel absoluut verkrijgbaar. Ons advies is om iets meer steigerhout in huis te halen. Mocht je onverhoopt een foutje maken, heb je altijd nog wat steigerhout achter de hand.

Daarnaast heb je ook het juiste gereedschap nodig. Onder andere een zaagmachine, een boormachine, een schuurmachine en bevestigingsmaterialen zijn nodig. Onder bevestigingsmaterialen vallen bijvoorbeeld houtlijm, spijkers en schroeven. Daarnaast heb je ook koppelplaten en verstevigingshoeken nodig. Deze bevestigingsmaterialen zijn in elke bouwmarkt te verkrijgen.

Het stappenplan

 

Steigerhouten bed maken

Op het moment dat je alle benodigdheden in huis hebt, kan je gaan starten. Je staat aan de vooravond van een mooi bouwproces. Een bouwproces waarin je volledig zelf een steigerhouten bed gaat maken. We kunnen ons goed voorstellen dat je wél enige hulp kunt gebruiken. In onderstaande stappenplan vind je stap voor stap de werkzaamheden die je uit dient te voeren. Volg het onderstaande stappenplan en tover binnen no time een fraai steigerhouten bed tevoorschijn.

Noot: in onderstaand stappenplan gaan we een bed met een matras van 180 bij 210 centimeter maken. Dit betreft dus een redelijk groot tweepersoonsbed. Uiteraard kan je naar eigen inzicht de afmetingen van het bed aanpassen.

Stap 1: als eerste stap moet je het steigerhout op de juiste manier gaan voorbereiden. Schuur het hout netjes op en zet het eventueel in de beits. Je kunt er nu ook al voor kiezen om het hout een gewenste kleur mee te geven.

Stap 2: je kunt vervolgens gaan beginnen met het maken van het frame. Het frame bestaat uit twee planken in de lengte en twee planken in de breedte. Voor de planken in de lengte kan je planken van 211 centimeter gebruiken en voor de breedte planken van 187 centimeter.

Stap 3: maak deze planken aan elkaar vast met behulp van een verstevigingshoek. Deze verstevigingshoek zorgt ervoor dat het frame stevig komt te staan. In feite heb je nu een rechthoek gemaakt van de steigerhouten planken. Dit rechthoek dient als het onderste frame.

Stap 4: herhaal de stappen 2 & 3 nogmaals. Je moet namelijk twee frames hebben; in een latere stap ga je die twee frames aan elkaar bevestigen. Bij deze stap maak je het bovenste frame; de werkwijze is exact hetzelfde als hierboven omschreven.

Stap 5: voor het onderste frame is het aan te raden om anti-kras viltjes te bevestigen. Deze viltjes zorgen ervoor dat het frame geen schade op je vloer achterlaat.

Stap 6: vervolgens kan je de twee frames vast aan elkaar maken. Hiervoor kan je het beste een koppelplaat gebruiken. Deze koppelplaat schroef je aan beide frames vast en zodoende creëer je een stevige constructie.

Stap 7: naar eigen wens kan je nu ook nog een achterzijde van het bed gaan maken. Dit kan je doen door enkele steigerhouten planken aan elkaar vast te maken. Vervolgens kan je dit gemakkelijk aan het bovenste frame monteren.

In feite is je steigerhouten bed nu al af. Het enige wat je nu nog nodig hebt, zijn aspecten die je niet zelf kunt maken. Denk hierbij aan de lattenbodem en het matras. Zorg ervoor dat je deze objecten met de juiste afmetingen koopt!

Tip: wil je graag een iets hoger steigerhouten bed? Dan kan je ervoor kiezen om drie frames te gebruiken of om stevige poten te maken. Dit is echter volledig naar inzicht en is ook weer afhankelijk van jouw specifieke situatie.

Accessoires

Je kunt ook altijd nog accessoires maken. Een goed idee is bijvoorbeeld om lades onder je bed te monteren. Op die manier creëer je op een optimale manier meer opbergruimte.

Wil je graag weten dit moet? In onderstaande video vind je een handige handleiding waarmee je een steigerhouten bed met laden kunt maken:

Daarnaast is het dus zo dat je een matras en lattenbodem niet zelf kunt maken. Dit zijn ongelooflijk specialistische producten, waar je ontzettend veel kennis en specifiek gereedschap voor nodig hebt. Om een optimale nachtrust te kunnen verkrijgen, is het dan ook aan te raden om deze producten bij een winkel te kopen.

De aanschaf van een matras is ontzettend belangrijk. Het matras is tenslotte het belangrijkste onderdeel van een bed. Op het gebied van de nachtrust heeft een matras dan ook een doorslaggevende rol. Test daarom een matras uit en schaf uiteindelijk het matras aan dat het meeste comfort biedt.

Besluit

Het maken van een steigerhouten bed is absoluut geen hogere wiskunde. Je hoeft eigenlijk alleen maar een stevige constructie (frame) te maken. Vervolgens kan je het bed voltooien met een matras en een lattenbodem. Door eventuele accessoires zelf te maken, kan je nog meer waarde aan je bed mee geven.

Wil je graag ook andere meubelstukken zelf gaan maken? Steigerhout is een materiaalsoort die zich hier prima voor leent. In onderstaande lijst vind je stappenplannen voor het maken van allerlei verschillende steigerhouten meubelen:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo