Soorten reciprozaagbladen

Op tresna.nl kunt u ongelooflijk veel informatie over allerlei elektrische gereedschappen vinden. We kijken daarbij niet alleen naar de gereedschappen zelf, maar ook naar alle accessoires. Dat is bij bijvoorbeeld een zaag ontzettend belangrijk. Heb je bijvoorbeeld enig idee hoeveel soorten reciprozaagbladen er bestaan? Dit zijn er behoorlijk veel.

Bij het aanschaffen van een reciprozaag is het ontzettend belangrijk om op de zaagbladen te letten. Het zaagblad is namelijk het verlengde van een reciprozaag. Het is het onderdeel dat het meest gebruikt en belast wordt. Des te meer reden om veel aandacht aan dit zaagblad te besteden. Makita reciprozaag

In dit artikel zoomen we dan ook nader in op alle soorten reciprozaagbladen. We benoemen hierbij de verschillende varianten en geven per variant de voor en tegens aan. We trappen dit artikel eerst af met een korte inleiding over een reciprozaag. Wat is dit exact voor zaag? En wat zijn de toepassingen en voordelen van een reciprozaag? Je leest het hieronder, waarna we nader gaan kijken naar de bijbehorende zaagbladen!

Wat is een reciprozaag?

In de zaagwereld bestaan er tegenwoordig legio verschillende zagen. Deze zagen hebben allemaal hun eigen kenmerken en bijbehorende voor- en nadelen. Een reciprozaag is, wat betreft de uitstraling, een beetje een vreemde eend in de bijt. Het zaagblad is namelijk langwerpig en met deze zaag maak je dezelfde beweging als met een handzaag. Wat dat betreft kunnen we de reciprozaag ook wel als een elektrische handzaag omschrijven.

Een kenmerk van het zaagblad van een reciprozaag is dus dat deze langwerpig is. Daarnaast is er maar aan één zijde van het zaagblad plek voor tanden. Ook is het kenmerkend voor een reciprozaagblad dat het zaagblad licht gekromd is. Hierdoor is het makkelijker om de grip te vinden tijdens het zagen.

Hieronder de voor- en nadelen van een reciprozaag op een rijtje:

Voordelen
  • Flexibel in het gebruik
  • Ideaal voor sloopwerken
  • Handig voor moeilijke klussen
Nadelen
  • Weinig controle
  • Weinig precisie
  • Niet voor rechte zaagsneden

Waar is een reciprozaag geschikt voor?

In welke situaties heb je als doe-het-zelver/professional nou echt baat bij een reciprozaag? In feite kan je in heel veel situaties een reciprozaag gebruiken. Met een dergelijke zaag kan je namelijk door hout, pvc, metaal en steen zagen. Als je in hout gaat zagen, is het niet eens noodzakelijk om de spijkers te verwijderen. Een reciprozaag is behoorlijk krachtig en komt dan ook in veel situaties prima van pas.

Het zaagblad van een reciprozaag

Een reciprozaag lijkt in de basis op een reguliere handzaag. Dat heeft deels te maken met de vorm van het zaagblad. Het zaagblad heeft namelijk een langwerpige vorm. Dit langwerpige zaagblad heeft vervolgens aan één zijde tandjes. Met die tandjes is het mogelijk om door hout, pvc, metaal en steen te zagen.

Het mag duidelijk zijn dat de afgelopen jaren de ontwikkelingen niet stilgestaan hebben. Dat geldt ook absoluut op het gebied van de reciprozaagbladen. Als we bijvoorbeeld naar het assortiment van onze partner Bol.com kijken, zien we ongelooflijk veel verschillende reciprozaagbladen naar voren komen. Daarbij kunnen we onderscheid maken tussen enkele verschillende soorten. We hebben de belangrijkste soorten reciprozaagbladen hieronder uitgeschreven.

Zaagbladen met verschillende diameters

Een belangrijk onderdeel van een reciprozaagblad is de diameter. In het assortiment van Bol.com zien we enkele diameters naar voren komen:

  • Tot 100 mm
  • 100 tot 150 mm
  • 150 tot 200 mm
  • 200 tot 300 mm
  • 300 tot 400 mm

Bij het uitkiezen van een geschikt reciprozaagblad is dit dan ook een belangrijke factor. Als je kleine zaagklusjes uit moet voeren, ben je prima af met een kleine(re) diameter. Als je zware en grote zaagklussen uit moet voeren, ben je meer gebaat bij een diameter van 200 tot 400 mm.

Zaagbladen voor verschillende materialen

Als voordeel van een reciprozaag gaven we aan dat je door allerlei soorten materialen heen kunt zagen. De zaagbladen van een reciprozaag zijn dan ook specifiek op maat gemaakt voor bepaalde materialen. Zo ziet een reciprozaagblad voor aluminium er iets anders uit dan een reciprozaagblad voor metaal.

In het assortiment van Bol.com kan je op vele materiaalsoorten filteren. Je kunt hierbij denken aan hout, aan metaal, aan aluminium, aan kunststof, aan gips, aan allerlei andere soorten hout en aan PVC.

Als we naar het uiterlijk van een reciprozaagblad kijken, zien we duidelijke verschillen. Een reciprozaagblad voor hout ziet er bijvoorbeeld anders uit dan een reciprozaagblad voor metaal. Dat kunnen we eigenlijk het beste aanduiden met onderstaande afbeelding:

Zaagbladen verschillende materialen

De 6 bovenste reciprozaagbladen zijn voor hout geschikt, terwijl de onderste 3 voor metaal geschikt zijn. Het eerste wat opvalt, is de andere kleur van het zaagblad. Daar heeft de fabrikant, Ferm in dit geval, bewust voor gekozen. Als je met een klus bezig bent, kan je aan de kleur makkelijk herkennen welk zaagblad je nodig hebt en dus moet pakken.

Een ander verschil is terug te zien in het aantal tandjes. De reciprozaagbladen voor hout hebben minder tandjes en hebben daardoor een grover zaagprofiel. De reciprozaagbladen voor metaal hebben juist heel veel kleine tandjes. Hierdoor hebben ze een iets fijnere zaagsnede.

Ook qua lengte is er verschil tussen de zaagbladen op bovenstaande foto. Daarover kan je hieronder meer informatie lezen.

Overigens zit er tussen de 6 zaagbladen voor hout ook nog een klein verschil. Enkele zaagbladen zijn specifiek geschikt voor nat hout. Daarbij is de tandgrootte 2,6 mm, terwijl de tandgrootte voor ‘normaal’ hout 1,7 mm is. De tandgrootte voor metaal is overigens maar 0,7 mm. Een duidelijk verschil dus.

De lengte van het reciprozaagblad

Lengte van het zaagblad

Ook de lengte van het reciprozaagblad is per zaagblad weer verschillend. Dat heeft onder andere met de toepassing, het aantal tandjes en de tandgrootte te maken. Bij het aanschaffen van een reciprozaagblad is het dan ook van belang om op de lengte te letten. Op de afbeelding hiernaast kan je een duidelijk voorbeeld zien van verschillende lengtes van een reciprozaagblad:

Het rechter reciprozaagblad heeft een lengte van 228 mm, terwijl de middelste een lengte van 200 mm heeft. Het rechter zaagblad is dus iets langer, maar heeft minder tanden. Bovendien is de tandgrootte bij het rechter zaagblad een stuk groter. Hieruit blijkt duidelijk dat geen enkel reciprozaagblad hetzelfde is.

Budget

Ook qua aanschafprijs is er een hoop verschil tussen de verschillende zaagbladen. Onze partner Bol.com heeft berekend dat de gemiddelde aanschafprijs van een reciprozaagblad op € 20,00 ligt. Maar, hierbij is er vaak sprake van een set reciprozaagbladen die je koopt. Daarbij koop je bijvoorbeeld 3 reciprozaagbladen voor hout in één koop. Ook op de bovenstaande foto’s is er sprake van een set, waarbij dus ook meerdere reciprozaagbladen voor meerdere materialen gecombineerd kunnen worden.

Feit is dat je het zo gek kunt maken als dat je zelf wilt. Bepaal daarom vooraf goed hoeveel geld je over hebt voor de nieuwe reciprozaagbladen. Bepaal vervolgens aan welke eisen het zaagblad moet voldoen, zodat je gericht kunt zoeken. Je hebt hierboven in ieder kunnen lezen dat je op de diameter, het soort materiaal en de lengte van het zaagblad moet letten.

Als je op het materiaal let, is het ook weer van belang om op details te letten. Je hebt hierboven tenslotte kunnen zien dat er tussen twee reciprozaagbladen voor hout een miniem verschil kan zitten. Dat minieme verschil kan echter wel voor een groot verschil zorgen tijdens het zagen.

Het wisselen van een reciprozaagblad

Bij het wisselen van een reciprozaagblad hoef je zelf niet al te veel moeite te doen. Nee, bij een reciprozaag is er namelijk sprake van een universeel systeem. Dit betekent dat je moeiteloos allerlei soorten reciprozaagbladen met elkaar kunt wisselen. De meest recente reciprozagen hebben daarbij ook nog eens een handig kliksysteem. Je kunt hiermee zonder enige moeite in één handomdraai het reciprozaagblad wisselen.

Besluit

Wil je graag nieuwe reciprozaagbladen kopen? Dan heb je uiteraard wel een reciprozaag nodig. Welke reciprozagen zijn nou het beste? Wij zijn voor jou op onderzoek uitgegaan en hebben meerdere reciprozagen aan een strenge keuring onderworpen. Uiteindelijk hebben wij enkele goede reciprozagen voor jou op een rijtje gezet. Ben je benieuwd geworden? Lees dan zeker even ons artikel ‘De beste reciprozagen’.

Mocht je nog vragen over specifieke reciprozaagbladen hebben, kan je te allen tijde contact opnemen met Bol.com of Coolblue. De gespecialiseerde medewerkers van de klantenservice van deze webshops staan graag voor je klaar!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo