Schilderij ophangen

Het aankleden van een huis kan op meerdere manieren. Als de muren kaal zijn, is het een uitgelezen mogelijkheid om een schilderij op te hangen. Met een schilderij heb je een prachtig accessoire tot je beschikking. Een accessoire waarmee je de uitstraling van je huis kunt beïnvloeden. Bovendien kan een schilderij de muur een beetje opvrolijken.

Het is dan ook niet zonder reden dat je in veel ruimtes schilderijen terug ziet komen. Maar, hoe hang je een schilderij nou goed op? Op Tresna.nl kan je vele handleidingen vinden voor het maken van je eigen meubels. Ook voor het ophangen van een schilderij hebben wij een uitgebreid artikel geschreven. Hieronder kan je alle informatie vinden over het ophangen van een schilderij. Bovendien hebben we aan het einde van dit artikel nog een handig stappenplan gemaakt. Volg dit stappenplan en hang op die manier je eigen schilderij op. Je kleedt daarmee je huis een beetje aan en het ziet er simpelweg goed uit.

Schilderij laten ophangen

Stel jij het ophangen van een schilderij of fotolijstje telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schilderij of foto te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het schilderij komt ophangen. 

De voorbereidingen

Ophangen van een schilderij

Voordat je kunt starten met het ophangen van een schilderij moet je enkele voorbereidingen treffen. Deze voorbereidingen hebben onder andere betrekking op het bepalen van de plek waar je het schilderij op wenst te gaan hangen. Bepaal de plek op de muur. Let daarbij ook op de hoogte van het schilderij. Het is namelijk absoluut niet mooi als het schilderij bijna tegen het plafond aanhangt. Als het schilderij te laag hangt, ziet dat er echter ook niet al te mooi uit. Je moet daarom ook op zoek gaan naar de gulden middenweg. Hoe hoog dat exact is, is afhankelijk van jouw muur en de meubelstukken die tegen/bij die muur staan.

Daarnaast moet je ook goed kijken naar de afmetingen van het schilderij. Hoe breed en hoe hoog is het schilderij? Ook die afmetingen zijn van belang bij het bepalen van de juiste plek om het schilderij op te hangen.

Ga je meerdere schilderijen naast elkaar hangen? Ook dan bestaan er enkele ‘ongeschreven regels’. Zo is het absoluut niet mooi als deze schilderijen te ver uit elkaar hangen. Als dat het geval is, is het namelijk net alsof de chemie ontbreekt. In de meeste gevallen horen dergelijke schilderijen juist bij elkaar. Zorg daarom voor een gepaste afstand tussen beide schilderijen en creëer daarmee een samenhorig gevoel.

Tot slot willen we je nog aanraden om veel tijd aan de keuze voor de lijst te besteden. Bij een schilderij wordt de aandacht vaak getrokken naar datgene wat je op het schilderij ziet staan. Maar, ook de lijst heeft een belangrijke rol. Het draait bij een lijst niet alleen om de functie, maar ook om de uitstraling. Zorg daarom voor een lijst die volledig naar wens is.

Schilderij laten ophangen

Stel jij het ophangen van een schilderij of fotolijstje telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schilderij of foto te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het schilderij komt ophangen. 

Welke mogelijkheden heb je?

Schilderij ophangen

Als je een schilderij op wenst te gaan hangen, heb je in feite drie verschillende mogelijkheden:

 • Ophangen aan een schroef, haakje of spijker in de muur
 • Ophangen met behulp van een ophangsysteem vanaf het plafond
 • Tegen een houten rand of richel van de muur zetten

Naar onze mening valt de derde mogelijkheid per definitie af. Het ziet er niet fraai uit en is bovendien niet levensbestendig. Er hoeft maar iets te gebeuren en het schilderij komt al ten val. Ga daarom voor zekerheid en kies voor één van de twee bovenste genoemde mogelijkheden.

Naar welke variant je keuze dan uit gaat, is puur een persoonlijke keuze. Vind je het storend als er een ophangsysteem in je kamer zichtbaar is? Dan kan je het beste voor een schroef, haakje of spijker in de muur kiezen. Wil je echter niet in je muur hoeven te boren? Wil je al die bijbehorende rotzooi niet? Dan is het ophangsysteem vanaf het plafond weer de betere keuze. De uiteindelijke keuze is dus volledig van jouw wensen afhankelijk.

Hieronder kijken we naar de twee genoemde mogelijkheden. We bespreken allereerst het stappenplan voor het ophangen met behulp van een schroef, haakje of spijker in de muur.

Stappenplan 1: ophangen aan een schroef, haakje of spijker in de muur

Bij het ophangen van een schilderij met behulp van een schroef, haakje of spijker moet je aan enkele zaken denken. Allereerst moet je de juiste plek bepalen waar het schilderij dient te komen. Houd daarbij ook rekening met het feit dat de gemiddelde ophanghoogte van een schilderij ongeveer 1,65 meter is. Dit is echter weer afhankelijk van de specifieke situatie in jouw ruimte.

Voor het ophangen van een schilderij met behulp van een schroef/haakje/spijker heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Klopboormachine
 • Schroevendraaier
 • Trapje
 • Waterpas
 • Plug
 • Schroef/haakje/spijker

Volg vervolgens onderstaand stappenplan voor het ophangen van een schilderij.

Stap 1:
Meet alles goed uit. Niet alleen de hoogte van het schilderij, maar ook de locatie ten opzichte van andere meubelen/schilderijen.

Stap 2:
Boor een gat op de juiste plek en stop daar een plug in. Weet je niet welke plug je daarvoor moet gebruiken? Lees dan ons uitgebreide artikel over de verschillende pluggen.

Stap 3:
Stop vervolgens een schroef, haakje of spijker in de plug in de muur. Aan deze schroef/haakje/spijker wordt vervolgens het schilderij opgehangen.

Stap 4:
Je bent nu eigenlijk al klaar. Je hoeft alleen nog het schilderij aan de schroef/haakje/spijker te bevestigen en je bent klaar. Nu kan je genieten van jouw prachtige schilderij!

Stappenplan 2: ophangen van een schilderij met behulp van een ophangsysteem

Ophangsysteem schilderij

Je ziet het in steeds meer huiskamers terugkomen: een schilderij dat hangt met behulp van een opvangsysteem. Een absoluut voordeel hiervan is dat je niet in je muren hoeft te boren. Je hebt dus niet te maken met de troep. Ook als je na verloop van tijd het schilderij zat bent, blijf je niet met een lelijke muur achter. Een muur met daarin gaten ziet er uiteraard niet al te fraai uit.

Mede daarom kiezen veel mensen ervoor om een schilderij op te hangen met behulp van een ophangsysteem. Een dergelijk ophangsysteem monteer je aan het plafond. Vervolgens kan je met behulp van een ophangdraad de schilderijen ophangen. Voor het ophangen van een schilderij met behulp van een ophangsysteem heb je de volgende benodigdheden nodig:

 • Klopboormachine
 • Trapje
 • Waterpas
 • Rail
 • Ophangdraad

Vaak kan je een complete set in een winkel kopen. Je hoeft vervolgens zelf alleen nog maar de rail op te hangen. Hoe je dat doet, kan je in onderstaand stappenplan vinden.

Stap 1:
Meet alle afmetingen op. Zorg ervoor dat de rail op de juiste plek komt te hangen. Houd hierbij ook rekening met de breedte van de rail zelf. Wil je meerdere schilderijen ophangen? Dan is het aan te raden om voor een bredere rail te gaan.

Stap 2:
Vervolgens is het zaak om de rail op te hangen. Hiervoor moet je enkele gaatjes in het plafond boren. Hoe en waar deze gaatjes moeten komen, is in de handleiding van de gekochte rail te vinden. De verschillende rails hebben namelijk verschillende bevestigingssystemen. Voor het optimale resultaat moet je daarom de meegeleverde handleiding volgen.

Stap 3:
Vervolgens kan je aan deze rail het ophangdraad gaan bevestigen. Dit ophangdraad kan je vervolgens weer aan de schilderijen bevestigen.

Stap 4:
Je kunt met het ophangdraad de locatie (de hoogte) van het schilderij erg nauwkeurig bepalen. Dankzij dit systeem is het dus ook mogelijk om af en toe de locatie van het schilderij makkelijk aan te passen. Dat is absoluut een groot voordeel ten opzichte van de andere genoemde variant hierboven.

Schilderij laten ophangen

Stel jij het ophangen van een schilderij of fotolijstje telkens uit? Bijvoorbeeld omdat je het druk hebt of toch niet het juiste gereedschap hebt? Overweeg dan eens om je schilderij of foto te laten ophangen. Dit kan je bijvoorbeeld doen via Zoofy. Je kunt dan zelf een tijdvak kiezen wanneer de vakman het schilderij komt ophangen. 

Besluit

Zoals je kunt lezen, heb je bij het ophangen van een schilderij meerdere mogelijkheden. Voor welke mogelijkheid kies jij? Ga je graag een gat in je muur boren en daarin een haakje/spijker/schroef bevestigen? Of geef je de voorkeur aan een railsysteem? Dat railsysteem moet je aan het plafond bevestigen en vervolgens kunnen de schilderijen met behulp van een ophangdraad opgehangen worden.

Eigenlijk bestaat ‘de juiste manier’ niet. Het is maar net wat jouw wensen zijn en wat de mogelijkheden in de desbetreffende ruimte zijn. In veel gevallen staat een fraai schilderij mooi naast fraaie meubelstukken. Wist je dat het ook mogelijk is om deze meubelstukken zelf te maken? Wij hebben meerdere artikelen geschreven over het maken van eigen meubelstukken! Bekijk onder andere onderstaande artikelen voor inspiratie en een uitgebreid stappenplan:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo