Lampen spelen in elk interieur een belangrijke rol. De lampen dragen bij aan de sfeer, aan de uitstraling en hebben uiteraard ook een belangrijke functie. Op elk gewenst moment voldoende licht in je woning; dát krijg je voor elkaar met de juiste lampen. Een lamp uitkiezen is niet al te lastig, maar hoe zit dit met een lamp ophangen? Hoe moet je precies een lamp ophangen? In dít artikel vind je een uitgebreid stappenplan voor het ophangen van een lamp.
Of beter gezegd: in dit artikel vind je uitgebreide stappenplannen. Wij bespreken namelijk per soort lamp hoe je de lamp precies op moet hangen. Denk hierbij aan een plafondlamp, aan een wandlamp en aan een tuinlamp.
Zelf lamp ophangen; de voordelen
Kun je zelf een lamp ophangen? Ja, dit kun je zeker zelf. Je moet er enige tijd voor vrijmaken, maar uiteindelijk is het niet al te lastig om een lamp zelf op te hangen.
Een alternatief zou zijn om de lamp door een elektricien op te laten hangen. Dit bespaart je in ieder geval tijd, maar het brengt ook een paar nadelen met zich mee. Wij raden je daarom aan om ‘gewoon’ zelf de lamp op te hangen. Daarmee profiteer je van een paar belangrijke voordelen:
- Je bespaart het nodige geld. Wil je een lamp door een elektricien op laten hangen? Pak je rekenmachine er dan maar alvast bij. Veel elektriciens hebben het ontzettend druk, waardoor zij in staat zijn om hoge tarieven te vragen. Dat merk je overduidelijk als je een offerte opvraagt voor het op laten hangen van een lamp. Alleen al vanwege de kostenbesparing is het verstandig om zelf de lamp op te hangen.
- Je hoeft niet lang te wachten. Ga je een elektricien – of ander vakman – inschakelen voor het op laten hangen van een lamp? Dan heb je vaak met een vrij lange wachttijd te maken. Denk hierbij al snel aan een paar weken. Ga je de lamp zelf ophangen? Dan geniet je binnen mum van tijd van je nieuwe lamp.
- Je bepaalt alles volledig zelf. Ga je zelf thuis een plafondlamp ophangen? Dan bepaal je alles volledig zelf. Je bepaalt bijvoorbeeld zelf wat de exacte plaatsing en hoogte van de lamp moet worden.
- Het is leuk om te doen. Zelf een lamp ophangen is ook nog eens leuk om te doen. Op het moment zelf beleef je misschien niet super veel plezier, maar achteraf sowieso wel. Achteraf geniet je namelijk van een voldaan gevoel. Je hebt maar mooi zelf die lamp opgehangen!
Zelf lamp ophangen; de nadelen
Het mag duidelijk zijn: zelf een lamp ophangen is een verstandig idee. Je bespaart veel geld, het is leuk om te doen, je geniet van een voldaan gevoel en je geniet spoedig van je nieuwe lamp.
Maar, het is ook belangrijk om met twee nadelen rekening te houden:
- Je hebt basiskennis over elektriciteit nodig. Ga je zelf een lamp ophangen? Dan moet je eerst bepaalde basiskennis opdoen over elektriciteit. Die kennis ga je gelukkig in dit artikel opdoen.
- Het is niet geheel zonder risico. Zelf een lamp ophangen is niet geheel zonder risico. Je bent immers met elektriciteit bezig; een ongeluk zit daarbij in een klein hoekje. Tevens is het goed mogelijk dat je boven je hoofd moet werken, bijvoorbeeld als je een plafondlamp op moet hangen. Ook dat is niet geheel zonder risico, mede doordat dit na verloop van tijd zwaar wordt. Al met al loop je enig risico bij het ophangen van een lamp.
Wegen deze nadelen op tegen de voordelen? Nee, dat is wat ons betreft niet het geval. Juist de voordelen spreken ons aan. Alleen het feit al dat je hier veel geld mee kunt besparen, is voldoende reden om zelf een lamp op te hangen!
Lamp ophangen: wat heb je nodig?
Wat heb je nou precies nodig om een lamp op te hangen? Dat gaan wij je haarfijn uitleggen in dit artikel. We bespreken hieronder allereerst de benodigdheden die onmisbaar zijn. Deze benodigdheden moet je zeker in huis halen, mocht je er nu nog niet over beschikken.
Kroonsteentje
Ga je zelf een lamp ophangen? Dan kun je niet zonder een kroonsteentje. Dit is een klein blokje waarin je elektriciteitsdraden met elkaar in verbinding kunt brengen. Het blokje zelf ziet er niet al te spannend uit, maar de functie is dus ontzettend belangrijk.
Bij de aanschaf van een nieuwe lamp zit er waarschijnlijk geen kroonsteentje bij. Gelukkig kun je de kroonsteentjes zelf online aanschaffen, bijvoorbeeld bij Bol. Wij raden je onder meer de volgende kroonsteentjes aan:
Spanningszoeker
Om een lamp op te kunnen hangen, heb je sowieso een spanningszoeker nodig. Dit is een handig apparaat waarmee je snel bepaald of er spanning op een draad staat. Je hebt hierbij de keuze uit twee soorten spanningszoekers:
- Een spanningszoeker schroevendraaier. Dit is niks meer dan een schroevendraaier met daarin een lampje. Druk de schroevendraaier op een draad en bekijk of het lampje gaat branden. Als dat het geval is, staat er inderdaad spanning op de draad.
- Een digitale spanningszoeker. Je kunt ook voor de moderne variant kiezen. Dat is een digitale spanningszoeker met display. Met zo’n spanningszoeker lees je eenvoudig af of er wel of geen spanning op de draad staat.
Wat voor jou de beste optie is? Dat hangt vooral af van het gewenste gebruik. Wil je vaker een lamp ophangen? Kies dan voor de beste digitale spanningszoeker. Wil je eenmalig een lamp ophangen en hoeft poespas niet zo van jou? Dan kies je het beste voor een spanningszoeker schroevendraaier.
Schroevendraaiers
Als je een lamp op gaat hangen, heb je sowieso schroevendraaiers nodig. Dit heb je dus nodig in de vorm van een spanningszoeker, maar ook om schroeven vast te draaien. Deze schroeven zijn benodigd om bijvoorbeeld het armatuur aan de bevestigingsbeugel te monteren.
Graag wijzen wij je hiervoor op ons artikel ‘beste schroevendraaierset’. In dat artikel maak je direct kennis met de beste schroevendraaiersets van dit moment.
Striptang
Als je een nieuwe lamp op gaat hangen, krijg je vanzelf met elektriciteitsdraad maken. Dit draad moet je namelijk op de lamp aansluiten. Voordat je dit kunt doen, is het zaak om het isolatiemateriaal van de draad te verwijderen.
Daar heb je een goede striptang voor nodig. Zo’n striptang is in staat om het isolatiemateriaal te verwijderen zonder de kern van de draad te beschadigen. Na het verwijderen van het isolatiemateriaal maak je direct veilig gebruik van de elektriciteitsdraad.
Wil je graag een nieuwe striptang aanschaffen? Dan wijzen wij je graag op ons artikel ‘beste striptang’. In dat artikel vind je een complete top 5 van de beste striptangen van dit moment.
Klopboormachine
Wil je een lamp aan het plafond ophangen? Dan is de kans groot dat je in het plafond moet boren. Hier heb je een goede klopboormachine voor nodig.
Een klopboormachine is krachtig en draait zijn hand niet om voor een plafond. Heb je echter nog geen goede klopboormachine? Neem dan ons artikel ‘beste klopboormachine’ door. In dat artikel vind je een overzicht van de 5 beste klopboormachines van dit moment.
Ladder of trapje
Waar en hoe wil je je nieuwe lamp ophangen? Ook dit is een belangrijke vraag met het oog op de benodigdheden. Als je bijvoorbeeld een plafondlamp op wilt hangen, heb je namelijk een ladder of trapje nodig.
Het is belangrijk dat deze ladder of het trapje naar je wens is. De reden? Je bent met elektriciteit bezig, waardoor je niet afgeleid moet worden. Ook moet je je veiligheid altijd op de best mogelijke manier waarborgen. Dat doe je onder meer door de juiste ladder of juiste trapje te gebruiken. Wij raden je onder meer de volgende soorten ladders/trapjes aan:
Voldoende tijd & geduld
Ga je voor het eerste en lamp ophangen? Zeker in dat geval is het belangrijk om voldoende tijd vrij te maken voor het ophangen van de lamp. Waarschijnlijk lukt niet alles in één keer, waardoor alles net iets langer duurt dan je zelf zou willen. Je moet daarom ook over het nodige geduld beschikken.
Raak in ieder geval nooit geïrriteerd, mocht het niet helemaal naar je wens gaan. Indien je geïrriteerd bent, is de kans op een ongeluk des te groter. Houd daarom altijd je hoofd koel. Voorkom daarom ook dat het een haastklus wordt. Ruim al met al voldoende tijd in voor het ophangen van een lamp.
Plafondlamp ophangen: een compleet stappenplan
Zo, je weet nu precies wat je nodig hebt om een lamp op te kunnen hangen. Het is nu tijd om de diepte in te duiken. Dat doen we allereerst met onderstaand stappenplan. Door dit stappenplan op te volgen, hang je een plafondlamp snel en perfect op.
Stap 1: schaf de nieuwe lamp aan
Het is allereerst uiteraard zaak om de nieuwe lamp aan te schaffen. Heb je nog geen mooie plafondlamp gevonden? Mogelijk sluit één van deze plafondlampen op je wensen aan:
Stap 2: schakel de stroom uit
Voordat je ook maar iets doet, moet je de stroom uitschakelen. Dit doe je door de betreffende groep in de meterkast uit te zetten.
Weet je niet tot welke groep het betreffende lichtpunt behoort? Dan kun je er ook voor kiezen om de hoofdschakelaar uit te zetten. In dat geval kun je echter geen gebruik meer van bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten maken.
Stap 3: check of de stroom uitgeschakeld is
Het is nu van belang om goed te checken of de stroom uitgeschakeld is. Dit doe je als volgt:
- Pak je spanningszoeker erbij
- Houd de spanningszoeker tegen de zwarte draad bij het lichtpunt aan
- Geeft de spanningszoeker aan dat er nog stroom opstaat? Dan heb je niet de juiste groep uitgezet. Geeft de spanningszoeker niks aan? Dan is inderdaad de stroom van de draad af
Stap 4: bevestiging de bevestigingsbeugel
Elke plafondlamp wordt met een bevestigingsbeugel geleverd. Deze beugel moet je aan het plafond monteren, zodat je vervolgens de lamp aan deze beugel op kunt hangen.
Het is allereerst zaak om de beveiligingsbeugel van het armatuur te schroeven. Vervolgens kun je deze beugel tegen het plafond schroeven. Hier heb je wel de juiste schroefpluggen voor nodig.
Stap 5: strip de elektriciteitsdraden
Het is niet altijd nodig om ook deze vijfde stap te doorlopen. Zijn de elektriciteitsdraden bijvoorbeeld al gestript? Dan hoef je dit uiteraard niet meer te doen.
In veel gevallen heb je echter wel de striptang nodig. Met de striptang kun je eenvoudig ongeveer 1 cm van de koperdraad bloot leggen. Doe dit bij de bruine- en blauwe draad. Doe dit altijd voorzichtig en bekijk voor een duidelijke uitleg onderstaande video:
Stap 6: bevestig de elektriciteitsdraden aan het kroonsteentje
Je kunt nu de elektriciteitsdraden aansluiten op het kroonsteentje. Twee van de drie openingen van een kroonsteentje zijn bestemd voor de bruine en blauwe draad. Het maakt hierbij niet uit welke draad je in welke opening doet.
Steek de draad in de opening en schroef ze vervolgens vast met een schroevendraaier. Doe dit vervolgens ook met de andere draad. Bij veel kroonsteentjes is er nu nog één opening vrij: die in het midden. Deze kun je gebruiken voor de aardedraad; dat is de geelgroene draad.
Stap 7: monteer de armatuur
Je kunt nu de armatuur van de lamp aan de bevestigingsbeugel vastmaken. Dit doe je in veel gevallen eenvoudig door twee schroefjes aan de zijkant van de beugel vast te draaien.
Stap 8: draai de lichtbron in de lamp
Zo, je hebt nu de lamp helemaal opgehangen. Wat je nu nog moet doen, is de lichtbron in de lamp te draaien. Doe dit voorzichtig en maak hiervoor bij voorkeur gebruik van keukenpapier. Je voorkomt daarmee dat je handen in contact komen met de bolling rondom de lichtbron.
Stap 9: test de lamp
Loop naar je meterkast toe en schakel de stroom weer in. Test vervolgens of de lamp het goed doet. Hoor je een bepaald zoemend geluid? Of flikkert de lamp? Dan zit er iets niet goed in de lamp of in de installatie hiervan. Haal in dat geval weer de stroom er van af en check wat er niet goed zit. Dit kan bijvoorbeeld een draadje zijn dat los zit. Of het komt doordat je de lichtbron niet stevig genoeg vastgedraaid hebt in de lamp.
Plafonniere ophangen: een compleet stappenplan
Een plafonniere ophangen gaat hetzelfde als een plafondlamp ophangen. Een plafonniere is immers ook een lamp die je aan het plafond op moet hangen. Maar, er zijn wel een paar belangrijke aandachtspunten:
- Houd rekening met de glasplaat. Nagenoeg elke plafonniere is van een glasplaat voorzien. Tijdens het ophangen van de lamp moet je uiterst voorzichtig met deze glasplaat omgaan. Doe je dit niet? Dan valt de glasplaat waarschijnlijk al snel op de grond. Dat wil je niet, dus ga met beleid met de glasplaat om.
- Extra handjes zijn welkom. Het ophangen van een plafonniere doe je het beste met z’n tweeën. Dit heeft onder andere met de glasplaat te maken. Met z’n tweeën heb je net iets meer controle over de lamp en de ophangwerkzaamheden.
- Gebruik een ladder of trapje. Bij het ophangen van een plafonniere moet je eigenlijk altijd een ladder of trapje gebruiken. Waarom? Omdat je de lamp nu eenmaal op een aanzienlijke hoogte op moet hangen. Dit maakt het bovendien een stuk eenvoudiger om de plafonniere op te hangen.
- Neem goed de instructies door. Als je een nieuwe plafonniere koopt, vind je hier altijd een duidelijke instructie bij. Neem deze instructie door, voordat je je nieuwe plafonniere ophangt. Heb je nog geen nieuwe plafonniere gekocht? Mogelijk staan één van deze varianten erg mooi in je woning:
Wandlamp ophangen: een compleet stappenplan
Je weet nu al precies hoe je een plafondlamp en plafonniere op moet hangen. De volgende soort lamp die we graag bespreken, is een wandlamp. Een wandlamp ophangen lijkt in de basis op het ophangen van een plafondlamp, maar toch zijn er een paar verschillen. Wij hebben daarom voor het ophangen van een wandlamp ook een compleet stappenplan opgesteld:
Stap 1: bepaal waar de wandlamp moet komen
De eerste stap is direct één van de belangrijkste stappen. Je moet namelijk gaan bepalen waar de wandlamp moet komen. Op welke muur wil je ‘m precies ophangen? Op welke hoogte moet de wandlamp komen?
Als je dat bepaald hebt, kun je ook een geschikte wandlamp aanschaffen. Goed om te weten: je kunt uit tientallen soorten wandlampen kiezen. Deze lampen verschillen op het gebied van formaten, stijlen en armaturen.
Het advies is om wandlampen altijd op ooghoogte op te hangen. Of dit in jouw situatie ook het advies is, hangt uiteraard van je situatie en muur af. Wij raden je in ieder geval een hoogte van pakweg 170 cm aan.
Stap 2: schakel de stroom uit
Voordat je met het stappenplan verder aan de slag kunt, moet je de stroom uitschakelen. Ga naar je meterkast toe en schakel de juiste groep uit. Heb je geen idee wat de juiste groep is? Dan kun je ook de hoofdschakelaar uitschakelen.
Stap 3: controleer de stroom
Ga goed na of er daadwerkelijk geen stroom meer op de elektriciteitsdraden zitten. Daar heb je een goede spanningszoeker voor nodig. Druk deze spanningszoeker op de draad en bekijk of het lampje gaat branden. Als dat het geval is, heb je de stroom niet goed uitgeschakeld.
Stap 4: boor gaten in de muur
Voordat je de wandlamp op kunt hangen, moet je gaten in de muur boren. Hierbij heb je meerdere aandachtspunten te maken:
- Pas op voor leidingen. Wij raden je de beste leidingzoeker aan om eerst te controleren of je niet onverhoopt door leidingen heen gaat boren. Een goede leidingzoeker geeft exact aan waar de leidingen zich bevinden.
- Pas op voor de draden. Achter de muur lopen de elektriciteitsdraden die je nodig hebt. Bij het boren van de gaten in de muur moet je ook voor die draden goed uitkijken.
- Bepaal nauwkeurig de plaatsing van de lamp. Voordat je überhaupt kunt boren, moet je nauwkeurig de plaatsing van de lamp bepalen. Dat heb je bij stap 1 eigenlijk al gedaan. Wij adviseren je om de gewenste plaatsing even met potlood af te tekenen op de muur.
Stap 5: strip de elektriciteitsdraden
Nadat je de gaten geboord hebt, kun je de elektriciteitsdraden strippen. Dit doe je door van de blauwe en bruine draad ongeveer 0,5 tot 1 centimeter te strippen. In bovenstaande video – zie eerder in dit artikel – zie je precies hoe je de elektriciteitsdraden moet strippen.
Stap 6: monteer de bevestigingsbeugel
Met de gaten die je geboord hebt, kun je de wandlamp aan de muur ophangen. Het is daarvoor zaak om de bevestigingsbeugel aan de muur te monteren. Hoe je dit exact moet doen, hangt uiteraard van het soort bevestigingsbeugel af. Check dit daarom even goed.
Stap 7: bevestig de elektriciteitsdraden
Je kunt nu de elektriciteitsdraden bevestigen. Dit doe je het beste met een kroonsteentje. Sluit zowel de bruine als de blauwe draad op het kroonsteentje aan. In welke volgorde of in welke opening je dit doet, maakt in principe niet uit. De middelste opening is in ieder geval bestemd voor de aardedraad. De twee andere openingen gebruik je voor de bruine en blauwe draad.
Stap 8: bevestig het armatuur
Heb je de elektriciteitsdraden met het kroonsteentje vastgemaakt? Dan kun je het armatuur op de bevestigingsbeugel gemonteerd. Je bent daarmee bijna klaar met het ophangen van de wandlamp.
Stap 9: test de lamp
Het is nu de hoogste tijd om de lamp te testen. Draai hiervoor de lichtbron in de wandlamp en schakel de stroom weer in. Druk op de schakelaar en bekijk of de lamp het doet. Is dit niet het geval? Dan is er mogelijk iets mis met de elektriciteitsdraden of de lichtbron. Schakel de stroom uit en ga op zoek naar het probleem.
Tuinlamp ophangen
In dit artikel hebben we besproken hoe je ene lamp binnenshuis op kunt hangen. Grote kans dat je echter ook eens een tuinlamp op wilt hangen. Is dat heel anders dan het ophangen van een lamp binnenshuis? Nee, dat valt op zich mee. Je moet alleen even goed met deze aandachtspunten rekening houden:
- Houd rekening met de IP-waarde. Een lamp die je in je tuin ophangt, wordt uiteraard nat, vies en vuil. Je moet daarom goed naar de IP-waarde kijken. De IP-waarde staat voor de beschermingsgraad tegen onder meer vocht en stof.
- Kijk goed naar de plaatsing van de lamp. Je hebt in de tuin heel erg te maken met de ‘juiste’ plaatsing van een lamp. De lamp moet bijvoorbeeld nooit in de weg hangen, moet in de buurt van een elektriciteitskabel geplaatst worden en moet uiteraard de gewenste hoeveelheid licht afgeven.
Wij raden je, mede vanwege de plaatsing, aan om naar een tuinlamp op zonne-energie te kijken. Onderstaande tuinlampen werken volledig op het zonlicht, waardoor je hier niet eens elektriciteitskabels voor hoeft te gebruiken:
Een lamp ophangen: de belangrijkste aandachtspunten
Is een lamp ophangen moeilijk? Nee, dat valt op zich wel mee. Het is vooral van belang om je klus goed voor te bereiden. Daarvoor wijzen wij je graag – nogmaals – op de onderstaande aandachtspunten.
Waarborg altijd je veiligheid
Ga je een lamp ophangen? Dan moet eigenlijk alles maar om één ding draaien: waarborg altijd je eigen veiligheid. En de veiligheid van anderen, uiteraard.
Dit doe je onder meer door de stroom altijd uit te schakelen. Of doe je dit door een stevige ladder te gebruiken en door een goede spanningszoeker te gebruiken.
Met andere woorden: veiligheid voorop. Dat is echt de belangrijkste tip die wij je mee kunnen geven!
Gebruik de juiste gereedschappen
Voordat je een lamp op gaat hangen, moet je enkele benodigdheden in huis halen. Ons advies is om vooral in de beste gereedschappen te investeren. Deze gereedschappen doen hun werk prima, zijn veilig te gebruiken en gaan ook nog (super) lang mee. Precies dat is wat je wilt.
Zorg ook dat je de juiste gereedschappen bij de hand hebt. Mede hierom raden wij je aan om altijd een lamp met twee personen op te hangen. Dit maakt het net iets makkelijker om de lamp (snel) op te hangen.
Neem de instructie door
Heb je een lamp, bijvoorbeeld bij onze partner Bol, gekocht? Dan is het belangrijk om eerst de instructie goed door te nemen. In de instructie vind je duidelijke aanwijzingen voor het ophangen van de lamp. Ook andere zaken waar je rekening mee moet houden, worden in de instructie besproken.
Kijk goed naar de lichtbron
Bij een lamp draait uiteraard alles om licht. Dit licht wordt verkregen door een lichtbron in de lamp te draaien. Ons advies is om even goed naar de lichtbron te kijken.
Idealiter kies je voor een LED lichtbron. Deze lichtbron brengt fraai licht met zich mee, gaat ontzettend lang mee en is hierdoor zeer duurzaam. Ook verbruikt een LED lichtbron zo min mogelijk energie. Wel zo wenselijk met het oog op de tijd waarin we leven.
Denk goed na over de plaatsing van de lamp
Wat wij je ook nog aanraden, is om goed over de plaatsing van de lamp na te denken:
- Plafondlamp of plafonniere. Bepaal vooral goed welk gedeelte van een ruimte je wilt verlichten. Zo kun je met een plafondlamp prachtig de eettafel verlichten. Of juist de salontafel. Of je hangt een plafondlamp in de hal, de slaapkamer of je thuiskantoor op.
- Wandlamp. Hang vooral de wandlamp op de juiste hoogte. Wij raden je hiervoor een hoogte van ongeveer 170 cm aan. Je voorkomt hiermee dat je vol in het licht kijkt. Ook voorkom je hiermee dat je tegen de lamp aanloopt.
Trek voldoende tijd uit
Tot slot adviseren wij je om voldoende tijd uit te trekken. Een lamp ophangen is alles behalve een haastklus. Houd rekening met je veiligheid, doorloop alle stappen en ga voorzichtig om met de lamp en de elektriciteit. Het is ook geen wedstrijdje; een lamp hoeft echt niet binnen 10 minuten te hangen.
Nee, trek er juist voldoende tijd voor uit. Daarmee voorkom je gevaarlijke situaties. Ook voorkom je hiermee dat je onverhoopt de lamp op een verkeerde plek plaatst.
Gebruik de beste spanningszoeker
Bij een lamp ophangen komt het dus op je veiligheid aan. Mede daarom raden wij je aan om in de beste spanningszoeker te investeren. Onder meer deze 3 varianten raden wij je van harte aan:
Hoe je deze spanningszoeker vervolgens moet gebruiken? Wij raden je hiervoor aan om onderstaande video even te bekijken:
Lamp ophangen: onze conclusie
In de basis is een lamp ophangen niet super lastig. Je hebt het juiste gereedschap nodig, je hebt het juiste stappenplan nodig en je hebt enige tijd nodig. Voor het stappenplan verwijzen wij je naar bovenstaande stappenplannen. Met die stappenplannen is het vrij eenvoudig om een lamp op te hangen!
Zie je het ophangen van een lamp toch niet helemaal zitten? Dan raden wij je aan om een elektricien of andere vakman in te schakelen. Met elektriciteit moet je simpelweg geen risico’s nemen. Ook als je hier te weinig kennis van hebt, doe je er verstandig aan om een vakman in te schakelen!