Houten poort maken

Iets minder dan 50.000 keer wordt er jaarlijks bij een auto ingebroken. Dit gebeurt in parkeergarages, gebeurt buiten op straat én gebeurt ook zeker bij je thuis op de oprit. Voldoende reden dus om jouw oprit op een handige manier in te richten. Door een houten poort bij je oprit te maken, kan je namelijk voorkomen dat inbrekers zomaar op jouw oprit kunnen komen. Daarnaast brengen dergelijke houten poorten nog meer voordelen met zich mee.

In dit artikel vertellen we je graag hoe je een houten poort kunt maken. We bespreken wat je zoal nodig hebt, uit welke ontwerpen je kunt kiezen, waar je rekening mee moet houden en hoe je exact een houten poort kunt maken. Dat laatste bespreken we aan het einde van dit artikel aan de hand van een handig stappenplan. Volg dit stappenplan en bouw een prachtige houten poort voor op jouw oprit.

Zover is het nog niet. Je moet namelijk eerst een ontwerp gaan maken en andere voorbereidingen gaan treffen. Maar, ook daar willen we nu nog niet mee starten. We willen namelijk eerst bespreken waarom een houten poort een aanrader is. Wat zijn nou redenen om een dergelijke poort op de oprit te zetten? En wat zijn de voordelen van het zelf maken van een houten poort? Het is immers ook mogelijk om een houten poort bij een gespecialiseerd bedrijf te kopen.

Samenvattend; in dit artikel kan je alles vinden omtrent het bouwen van een houten poort. We trappen graag af met het bespreken van de voordelen van een dergelijke poort.

De voordelen van een houten poort

Zelf houten poort maken

Een houten poort brengt een strakke en natuurlijke uitstraling met zich mee. Deze uitstraling is van grote invloed op de gehele uitstraling van jouw tuin. Wil je graag een strakke en natuurlijke tuin hebben? Dan kan je niet om een poort van hout heen.

Daarnaast levert een dergelijke poort ook nog de gewenste bescherming. Je kunt een dergelijke poort niet zomaar open doen en je kunt inkijk in je tuin/huis voorkomen. Als de poort gesloten is, gun je kwaadwillende simpelweg geen kijkje in jouw huis. Dat brengt een gevoel van bescherming en van privacy met zich mee.

Tot slot is het ook nog een voordeel dat een houten poort behoorlijk sterk is. De poort is zodoende tegen een stootje bestand. Ook is het hout tegen alle weersomstandigheden bestand en is hout. Hierdoor heeft een houten poort ook nog een lange levensduur.

Waarom zelf een houten poort maken?

Heb je besloten dat je graag een houten poort op de oprit wenst te hebben? Dan heb je in feite twee mogelijkheden: een houten poort bij een gespecialiseerd bedrijf aanschaffen of zelf een houten poort maken.

Wij kunnen je van harte aanraden om zelf een houten poort te maken. Door zelf een dergelijke poort te maken, kan je namelijk kosten besparen. De aanschaf van een houten poort kan behoorlijk in de papieren lopen. Door zelf een poort te maken, kan je deze kosten dus besparen. Het enige waar je wel rekening mee moet houden, is dat je de nodige uurtjes vrij moet maken.

Daarnaast kan je bij het zelf maken ook volledig zelf het ontwerp bepalen. Je bent niet afhankelijk van het ontwerp van de fabrikant en kunt alles naar eigen inzicht bepalen. Je hebt zodoende zeggenschap over de kleur, over de vormgeving en over de afmetingen.

Tot slot is het ook nog eens leuk om zelf aan de slag te gaan. Door zelf de handen uit te mouwen te steken, heb je nadien ook nog eens een voldaan gevoel. Als de houten poort eenmaal op jouw oprit staat, ben je een gelukkig mens. Dat is toch veel leuker dan veel geld uitgeven bij een gespecialiseerd bedrijf?

De voorbereidingen

Houten poort zelf maken

Ga je aan de slag met het maken van je eigen houten poort? Dan moet je allereerst de juiste voorbereidingen gaan treffen. Het eerste wat je moet gaan doen, is nadenken over het ontwerp. Waar moet de poort exact komen, hoe hoog moet de poort worden, wat moet de kleur van de poort worden en hoe moet de vormgeving worden? Op al deze vragen moet je een passend antwoord zien te vinden.

Ons advies hierbij is om het ontwerp op papier te zetten. Pak pen en papier erbij en ga schetsen. Vermeld bij de schetsen ook de afmetingen, zodat je mogelijke denk- of rekenfouten in een vroegtijdig stadium kunt signaleren.

Hierbij moet je ook goed nadenken over de draairichting van de poort. Wil je dat de poort naar binnen open gaat? Of juist naar buiten? Het antwoord op deze vraag is ook afhankelijk van

Als het ontwerp eenmaal definitief is, kan je de oprit gaan voorbereiden. Mogelijk moet je struiken wegsnoeien, moet je ruimte op de oprit vrijmaken of moet je andere voorbereidingstaken uitvoeren. Zorg ervoor dat je met een schone lei kunt beginnen, zodat je direct efficiënt van start kunt gaan.

De benodigdheden

Wat heb je nodig om een houten poort te kunnen maken? Juist, hout natuurlijk! Je kunt hier verschillende soorten hout voor gebruiken, waaronder steigerhout en hardhout. Het houtsoort waar jij voor kiest, is afhankelijk van je wensen en voorkeuren. De verschillende houtsoorten brengen namelijk ook een verschillende uitstraling met zich mee. Ons advies is dan ook om naar een plaatselijke houthandel of bouwmarkt te gaan. Vergelijk daar de verschillende houtsoorten en kies de gewenste houtsoort uit.

Daarnaast heb je ook nog de volgende benodigdheden nodig:

  • Palen voor de zijkant van het hek; dit kunnen houten palen zijn, maar je kunt ook voor een metalen of stalen frame kiezen.
  • Stalen frame
  • Zaagmachine
  • Boormachine
  • Schroeven
  • Schuurmachine
  • Waterpas
  • Plaatduimen
  • Hengen

Heb je het hout, de gereedschappen en de overige benodigdheden in huis gehaald? Dan kan je van start gaan met het maken van een prachtige houten poort.

Stappenplan

Maken van een houten poort

Voor het maken van een prachtige houten poort kan je onderstaand stappenplan volgen. Met dit stappenplan kan je op een snelle en handige manier een houten poort voor je oprit maken.

In dit stappenplan gaan we uit van een houten poort met een stalen frame. Voor het stalen frame gebruiken we twee palen die in de bodem worden geplaatst. Verder bestaat de poort uit één gedeelte.

Stap 1: je moet allereerst beginnen met het in orde maken van het hout. Schuur het hout op en zaag alvast alle planken op de juiste afmetingen.

Stap 2: plaats vervolgens het stalen frame in de grond. Voor het installeren van het stalen frame is het belangrijk dat beide stalen palen goed in de grond vastgezet worden. Hiervoor kan je mogelijk de hulp van een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. Ook kan eventueel een hovenier je wel mee helpen, mocht het niet lukken.

 Stap 3: maak nu een dunne plank vast aan de stalen paal. Doe dit aan beide kanten.

Stap 4: je kunt nu aan het gehele frame van de poort gaan beginnen. Leg hiervoor het stalen frame op de grond en schroef de eerste plank aan dit frame vast. Doe dit ook voor de overige planken, totdat je aan de andere kant van het frame gekomen bent.

Stap 5: draai nu het frame om en monteer ook aan die kant de planken over de gehele breedte. Je kunt hiervoor een boormachine gebruiken in combinatie met grote, sterke schroeven.

Stap 6: het frame kan je nu in zijn totaliteit monteren aan de stalen palen. Hiervoor komen de dunne plankjes van pas die je in stap 3 hebt gemaakt.

Stap 7: schroef vervolgens een plaatduim op de dunne houten plank aan de stalen paal.

Tip: let bij het monteren van de plaatduim goed op aan welke kant je deze gaat monteren. Deze montage is namelijk bepalend of de poort naar binnen of naar buiten open gaat.

Stap 8: in deze plaatduim kan je nu een heng monteren. Deze heng kan je vervolgens aan de plank monteren die het meest aan de buitenkant zit. Dankzij deze heng is het mogelijk om de poort open en dicht te doen.

Stap 9: je kunt nu de poort open en dicht doen en testen of alles naar wens werkt. Is dat het geval? Dan ben je eigenlijk al helemaal klaar.

Stap 10: wat je nu nog kunt doen, is de poort afwerken. Je kunt de poort in een gewenste kleur verven/lakken en je kunt de poort eventueel personaliseren. Zo is het wellicht leuk om het huisnummer op de poort te schilderen.

Besluit

Vond je het moeilijk om een houten poort te maken? Bovenstaand stappenplan valt op zich mee, toch? In dit stappenplan zijn we echter uitgegaan van een poort die uit één gedeelte bestaat. Het is ook mogelijk om een poort te maken met twee ‘deuren’ die beide open kunnen slaan. Dat is met name handig als je een grotere oprit hebt waar je bijvoorbeeld meerdere auto’s naast elkaar kwijt kunt.

Bij een dergelijke poort komt iets meer vakwerk om de hoek kijken. Desalniettemin kan je daarvoor ook bovenstaand stappenplan voor gebruiken als leidraad. We wensen je graag veel succes met het maken van de houten poort voor je oprit!

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo