Hoogslaper maken

Wil je optimaal genieten van de ruimte in een slaapkamer/kinderkamer? Heb je dan wel eens nagedacht over een hoogslaper? Met een hoogslaper benut je simpelweg optimaal de aanwezige ruimte in een kamer. Onder de hoogslaper kan je bijvoorbeeld een bureau neerzetten, een speelhoek maken of een kast neerzetten.

Als je wel eens in een meubelspeciaalzaak of beddenzaak komt, heb je ongetwijfeld wel eens hoogslapers gezien. Heb je daarbij ook naar het prijskaartje gekeken? Het aanschaffen van een hoogslaper kan een behoorlijk prijzige investering zijn. Mede daarom kunnen wij je aanraden om zélf je hoogslaper te gaan maken. Ja, dat is absoluut mogelijk.

Het maken van een hoogslaper is niet eens al te lastig. Dat heeft puur te maken met de rechte vormen van een bed. Je hoeft niet met lastige vormen om te gaan. Nee, het enige waar je ontzettend veel aandacht aan moet besteden, is de stevigheid van het bed. Gelukkig helpen wij jou volledig bij het maken van een hoogslaper. Hoe wij dat doen? Lees op je gemakje dit artikel door. Je leest dan direct welke voorbereidingen je moet treffen, welke benodigdheden je nodig hebt en welke stappen je uit moet voeren.

Welk materiaal ga je gebruiken?

 

Maken van een hoogslaper

Dit is uiteraard een ontzettend terechte vraag: welk materiaal ga je gebruiken? Wij kunnen je van harte aanraden om steigerhout te gaan gebruiken. Met steigerhout heb je simpelweg het beste materiaal om een hoogslaper of een ander meubelstuk te maken.

Als je steigerhout gaat gebruiken, kan je profiteren van de voordelen van deze houtsoort. Allereerst is steigerhout ontzettend sterk. Zoals we hierboven al aangaven, is het van belang dat een hoogslaper een stevige basis heeft. Je kind moet tenslotte – op grote hoogtes – veilig kunnen liggen. Met steigerhout hoef je geen moment over de veiligheid in te zitten. Nee, deze houtsoort is ongelooflijk sterk en zorgt daarmee voor de gewenste veiligheid.

Daarnaast ziet steigerhout er ook nog eens fraai uit. Je kunt een stoer bed met steigerhout creëren. Doordat steigerhout makkelijk bewerkbaar is, kan je het hout ook nog een gewenste kleur meegeven. Een felgele hoogslaper? Geen probleem; dan verf je het steigerhout gewoon in het geel.

In het verlengde van bovengenoemde; het is ook ontzettend makkelijk om steigerhout op het gewenste formaat af te zagen. Je kunt hierdoor de hoogslaper op de gewenste afmetingen maken. Dit kost niet al te veel moeite.

Ook is het uiterst prettig dat steigerhout relatief voordelig is. Je hoeft absoluut niet diep in de buidel te tasten voor het hout. Bovendien kan je het hout bij een plaatselijke bouwmarkt/houthandel halen. Ten opzichte van andere materialen kan je hier direct een behoorlijke som geld mee besparen.

Tot slot willen we graag nog benoemen dat steigerhout duurzaam is. Dit betekent met andere woorden dat je van een lange levensduur kunt genieten. Je kunt vele jaren lang vol plezier gebruik maken van een hoogslaper van steigerhout. Wat wens je nog meer?

De voorbereidingen

Wil je ook graag een hoogslaper van steigerhout gaan maken? Verstandige keus! Het eerste wat je moet gaan doen, is enkele voorbereidingen treffen. Met de juiste voorbereidingen start je perfect aan de klus en verloopt alles nóg soepeler.

We willen je allereerst aanraden om een ontwerp te gaan maken voor de hoogslaper. Teken uit hoe de hoogslaper er uit moet komen te zien en wat de afmetingen gaan worden. Daarbij moet je uiteraard ook de aanwezige ruimte in de kamer opmeten. Bij het maken van dit ontwerp kan je bovendien bepalen wat je onder de hoogslaper gaat maken. Maak je daar een bureau, een speelhoek of een kast? Aan jou de keus!

Als je eenmaal het ontwerp op papier hebt staan, heb je al een eerste stap gezet. Ons advies is overigens om dit ontwerp samen met je zoon/dochter te maken. Hij/zij moet tenslotte in de hoogslaper gaan slapen. Het is dan helemaal perfect als het bed volledig naar wens is.

Wil je wat inspiratie op doen voor het ontwerp van je nieuwe hoogslaper? Bekijk dan zeker eens onderstaande video; daarin komen de meest fraaie en originele hoogslapers naar voren.

De benodigdheden

Zo, heb je alle voorbereidingen getroffen? Staat het ontwerp volledig op papier? Dan kan je gaan starten met het inkopen van alle benodigdheden. Een hoogslaper is een relatief groot meubelstuk, waardoor je het nodige steigerhout hebt. Ons advies is om iets meer steigerhout dan benodigd in te slaan. Mocht je onverhoopt ergens een foutje maken, heb je altijd nog wat reserve hout achter de hand.

Naast het steigerhout heb je uiteraard ook enkele (elektrische) gereedschappen nodig. Ons advies is om sowieso een zaagmachine, een schuurmachine en een boormachine bij de hand te hebben. Daarbij is het ook aan te raden om houtlijm, spijkers, schroeven en over verbindingsstukken in te kopen. Wat je exact in moet kopen, is afhankelijk van je ontwerp. Houd daar dan ook goed rekening mee.

Stappenplan

Zelf een hoogslaper maken

Bij Tresna.nl helpen we graag alle doe-het-zelvers in Nederland. Dat doen we onder andere door uitgebreide stappenplannen te maken. In dit geval hebben we een uitgebreid stappenplan geschreven voor het maken van een hoogslaper. Bekijk onderstaand stappenplan, volg de stappen op en maak zelf in een handomdraai je eigen hoogslaper. Houd daarbij uiteraard wel altijd rekening met je eigen ontwerp.

In onderstaand stappenplan gaan we een fraaie hoogslaper maken. Deze hoogslaper is niet al te ingewikkeld en heeft geen bijzondere toeters en bellen. Uiteraard beschikt de hoogslaper wel over een veilige constructie inclusief een handig trapje.

Voor onderstaand stappenplan heb je onderstaande onderdelen nodig:

  • 4 steigerhouten planken van 30 bij 195 bij 2000 mm
  • 12 steigerhouten planken van 30 bij 195 bij 960 mm
  • 8 steigerhouten planken van 30 bij 195 bij 1800 mm
  • 3 steigerhouten planken van 30 bij 195 bij 2160 mm
  • 2 verbindingslatjes van 30 bij 30 bij 2000 mm
  • 2 verbindingslatjes van 30 bij 62 bij 1800 mm
  • 5 verbindingslatjes van 30 bij 62 bij 460 mm
  • Ongeveer 200 zelfborende schroeven

Tip: je kunt bovenstaande steigerhouten planken reeds op maat laten maken bij een houthandel/bouwmarkt. Je kunt er uiteraard ook voor kiezen om dit zelf te gaan doen.

Stap 1: begin allereerst met het opschuren van de steigerhouten planken. Hiermee worden de planken veilig (je verwijdert alle splinters) en de planken komen er nóg strakker uit te zien.

Stap 2: vervolgens kan je beginnen met het maken van de staanders. Pak twee planken van 30 bij 195 bij 1800 mm en bevestig deze op elkaar. Doe dat twee maal.

Stap 3: pak vervolgens twee planken van 30 bij 195 bij 960 en monteer die ook op elkaar. Doe ook dit twee keer.

Stap 4: leg vervolgens de twee staanders uit stap 2 naast elkaar met een tussenliggende afstand van 960 mm. Tussen deze twee staanders kan je vervolgens de twee planken uit stap 3 monteren. Je verkrijgt daarmee dus een connectie tussen de twee staanders, waarbij de 2 twee planken uit stap 2 de connectie vormen.

Stap 2 en 3

Zie de foto ter verduidelijking.

Stap 5: Herhaal de stappen 2, 3 en 4. Hiermee maak je ook de andere staander van het bed.

Stap 6: vervolgens kan je beginnen met de matrasombouw. Gebruik daarvoor twee steigerhouten planken van 30 bij 195 bij 2000 mm. Monteer die boven op elkaar. Herhaal dit nogmaals. Je hebt nu twee planken in de lengte van het bed.

Stap 7: schroef vervolgens twee planken van 30 bij 195 bij 960 mm op elkaar. Dit vormt de achterzijde van de matrasombouw. Herhaal dit ook voor de voorzijde van de matrasombouw.

Stap 8: schroef vervolgens de zijkanten van matrasbouw aan de voorzijde en de achterzijde. Je verkrijgt hiermee een rechthoekige vorm waar je perfect het matras in neer kunt leggen.

Stap 9: monteer een verbindingslat van 30 bij 30 bij 2000 mm aan de beide lange binnenzijden van de matrasombouw. Op deze latjes kan je de lattenbodem neerleggen.

Stap 10: vervolgens kan je de staanders vastschroeven aan de matrasombouw. Als je dit gedaan hebt, staat in feite de gehele constructie van de hoogslaper al.

Stap 11: we zijn alweer aangekomen bij het maken van het trapje. Pak hiervoor twee latjes van 30 bij 62 bij 1800 mm en leg deze op 40 centimeter afstand van elkaar. Vervolgens kan je aan deze twee latjes vijf horizontale latjes van 30 bij 62 bij 460 mm monteren. Houd tussen elke twee latjes een afstand van 25 centimeter, met uitzondering van het onderste latje. Dit mag 40 centimeter ten opzichte van de vloer komen.

Stap 12: vervolgens kan je ook de trap gemakkelijk aan de constructie monteren.

Stap 13: het enige wat je nu nog moet doen, is een opening maken bij het uiteinde van de trap. Aangezien je met steigerhout werkt, is het geen probleem om een stuk uit de constructie te zagen.

Stap 14: zo, je hoogslaper staat nu helemaal! Leg de lattenbodem erin en leg daar het matras op. Het enige wat je nu nog kunt doen, is de hoogslaper afwerken. Je kunt de hoogslaper bijvoorbeeld nog een gewenste kleur geven.

Besluit

Je hebt hierboven kunnen lezen hoe je een hoogslaper van steigerhout kunt maken. dat valt relatief mee, toch? Je kunt behoorlijk veel geld besparen, terwijl het maken van je eigen meubelen ook nog eens leuk is. Bij Tresna.nl zijn we behoorlijk fan van het maken van meubelen. Bekijk ook eens één van onze artikelen over het maken van allerlei soorten meubels voor in huis:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo