Welk soort plug gebruiken?

Bij ongelooflijk veel klussen kan je als doe-het-zelver gebaat zijn bij pluggen. Pluggen zijn min of meer noodzakelijk op het moment dat je een schroef in een muur of wand wilt bevestigen.

In vaktermen wordt ook wel eens gezegd dat je pluggen nodig hebt als je een object aan een niet-elastisch materiaal wilt bevestigen. Een duidelijk voorbeeld van een niet-elastisch materiaal is bijvoorbeeld een wand. Als je in een wand gaat boren, is het erg lastig om de schroeven daarin te boren.

Pluggen

In dergelijke situaties is het dan ook aan te raden om een groter gat te maken. Hier kan je vervolgens een elastische plug in draaien. Vervolgens kan je de schroef gemakkelijk in de elastische plug draaien. Tijdens het indraaien van de schroef zal je merken dat de schroef in de plug vastgeklemd wordt. Dat is uiteindelijk de gewenste situatie.

Het kan voor veel doe-het-zelvers lastig zijn om te bepalen welke plug de beste keuze is. Dat is ook logisch, aangezien je niet dagelijks voor deze vraag komt te staan. Met behulp van onderstaande gids kan je een stap in de goede richting maken. Onderstaande gids kan je als leidraad gebruiken voor het bepalen welke plug de beste keuze is. Allereerst kijken we naar de diameter van een plug; een belangrijk aspect.

Diameter

Als je gaat boren, is het van belang om op de diameters te letten. De vuistregel is dat de diameter van het gat gelijk is aan de diameter van de plug. Als je een plug met een bepaalde diameter hebt, dient het gat dus dezelfde diameter te hebben. Let hier goed op voordat je gaat beginnen met het boren van een gat.

Soorten pluggen

Als je in een bouwmarkt loopt, word je geconfronteerd met een gigantisch aanbod van pluggen. Dit aanbod varieert van een zogeheten universele plug tot aan een gipsplaatplug. Om jou te helpen, hebben we de meest voorkomende pluggen op een rijtje gezet.

Hieronder kan je per plug vinden in welke situaties de plug geschikt is. Hierbij kijken we voornamelijk naar de materiaal van de wand waarin de plug dient te komen. Hierbij maken we onderscheid tussen massieve bouwmaterialen, een holle wand en een massieve gipsmuur. Te beginnen met de pluggen die geschikt zijn voor massieve bouwmaterialen.

Pluggen voor massieve bouwmaterialen

Onder massieve bouwmaterialen verstaan we harde materialen. Hierbij kan je denken aan een muur van steen of een muur van beton. Dergelijke muren zijn bijzonder stevig en bieden daardoor vele bouwtechnische voordelen. Het kan echter lastig zijn om in dergelijke muren pluggen te krijgen. Gebruik in ieder geval één van onderstaande pluggen in een betonnen- of stenen muur.

Nylon plug

Nylon plug

Nylon plug

Een van de meest gebruikte pluggen is de nylon plug. Deze plug wordt ook wel eens een S-plug genoemd en heeft een diepe vertanding. Bovendien heeft deze plug de beschikking over weerhaken; hiermee wordt voorkomen dat de plug kan draaien.

De nylon plug is bij uitstek geschikt om te gebruiken in massieve bouwmaterialen. Dit is dus bijvoorbeeld een stenen- of betonnen muur.

Universele pluggen

Universele plug

Universele plug

Ben je op zoek naar een alleskunner? Dan zit je met een universele plug goed. Een dergelijke plug kan in vele situaties uitkomst bieden. De plug is dan ook bij uitstek geschikt om te gebruiken in uiteenlopende massieve bouwmaterialen (stenen en betonnen muur).

De werking van een universele plug is overigens wel interessant. De kop van deze plug wordt namelijk door de schroef naar achteren getrokken. Door deze trekkende beweging komt de plug vast te zitten in het massieve bouwmateriaal.

Alligator plug

Alligator plug

Alligator plug

Een alligator plug is geschikt om dynamische delen, zoals ventilatoren, handdoekhouders en trapleuningen te bevestigen. Deze plug heeft namelijk een brede spreiding, waardoor de plug behoorlijk uitrekbaar is. Tijdens het indraaien van de schroef kan deze plug niet mee bewegen.

Messing plug

Messing plug

Messing plug

Een messing plug is een kleine plug die desondanks bijzonder krachtig is. Deze plug wordt dan ook veelvuldig toegepast in massieve bouwmaterialen, zoals kalkzandsteen en boten. De messing plug kan veel krachten dragen en is derhalve geschikt als ondersteuning van staalconstructies, tv wandsteunen en schakelkasten.

Pluggen voor een holle wand

In vele huizen kom je ook holle wanden tegen. In feite zijn dit twee wanden die tegen elkaar aan geplaatst zijn, maar waarbij er een (grote) ruimte tussen beide muren aanwezig is. Hierdoor heb je te maken met een holle wand. Als je een plug in een holle wand wilt bevestigen, dien je één van onderstaande pluggen te gebruiken.

Hollewandplug

Hollewandplug

Hollewandplug

Een hollewandplug is enkel en alleen te gebruiken in een holle wand. De plug heeft namelijk een schaargedeelte; dit gedeelte klapt uit achter de wand en houdt daardoor de plug op zijn plek. Als je vervolgens de schroef in de plug draait, komt de plug muurvast te zitten.

Hollewandanker

Een andere variant is de hollewandanker; deze plug heeft niet de kenmerkende vorm van een plug. Het is met name de bedoeling om deze plug te gebruiken in combinatie met bouten in een holle wand. Een onderdeel van een hollewandanker is een metalen deel; dit deel wordt achter de muur gekanteld. Dit metalen deel komt vervolgens in aanraking met de bouten die ingebracht worden.

Tuimelplug

Deze plug is perfect om te gebruiken in holle wanden en plafonds. Een kenmerkende eigenschap van een tuimelplug is namelijk de lange draadstang. Dankzij deze lange draadstang kunnen de pluggen bij grote wanddiktes gebruikt worden.

Metalen hollewandplug

Een variant op de hierboven beschreven hollewandplug is de metalen hollewandplug. Zoals de naam al doet vermoeden, betreft dit een plug van metaal. Deze metalen plug is bijzonder krachtig, waardoor deze plug uitermate geschikt is voor het ophangen van een gordijnrail.

Sta je binnenkort voor de uitdagende klus om iets aan een holle wand op te hangen? Met onderstaande video helpen we je alvast, zodat je ook deze klus tot een goed einde kan brengen:

Pluggen voor een massieve gipsmuur

Plug voor een gipsmuur

Plug voor een gipsmuur

De laatste variant die we willen bespreken, heeft betrekking op een massieve gipsmuur. Een massieve gipsmuur kan je in vele huizen aantreffen; voor dergelijke muren heb je een special soort plug nodig. Gebruik één van onderstaande pluggen voor het beste resultaat.

Gasbetonplug

Een gasbetonplug is uitermate geschikt voor een muur van gasbeton, ook wel cellenbeton genoemd. Een dergelijke muur is een stuk zachter dan steen en heeft daardoor een speciale plug nodig. Dat is de gasbetonplug.

Spijkerplug

Een bijzondere soort plug is de spijkerplug. Deze plug kan je namelijk enkel en alleen als doorsteekmontage gebruiken. Met deze plug ben je in staat om houten plinten te bevestigen. Je boort deze plug tegelijkertijd met de schroef in de muur; dit is maar één handeling dus.

Kozijnplug

Kozijnplug

Kozijnplug

Een variant van de spijkerplug is de kozijnplug. Deze soort plug is een stuk sterker dan de spijkerplug, waardoor deze plug meer geschikt is voor zware doeleinden. Het is met deze plug bijvoorbeeld mogelijk om raam- en deurkozijnen te bevestigen. De kozijnplug is bijzonder sterk.

Samenvattend

Als je een bepaalde plug nodig hebt, dien je dus met enkele zaken rekening te houden. Allereerst moet je letten op de diameter van het te boren gat; deze diameter moet exact gelijk zijn aan de diameter van de plug.

Vervolgens moet je bepalen in wat voor soort materiaal je gaat boren. Is dit een massief soort, zoals steen of beton? Of ga je in een holle wand boren? De laatste mogelijkheid is dat je in een gipsmuur gaat boren.

Zodra duidelijk is wat de diameter van de plug moet zijn en in welk soort materiaal je gaat boren, kan je een laatste afweging maken. Deze afweging heeft betrekking op de gevraagde kracht van de plug. Hoeveel gewicht moet de plug tillen? Dit is in feite de laatste vraag die je moet beantwoorden. Vervolgens kan je aan de hand van bovenstaande uitleg bepalen welke plug de meest geschikte is.

Slotwoord

Sta je aan de vooravond van een grote klus? Heb je daarbij te maken met pluggen? Het is ontzettend belangrijk dat je de juiste plug kiest. Onderstaande informatieve video kan je verder op weg helpen. In feite is onderstaande video een samenvatting van datgene wat je hierboven hebt kunnen lezen:

We kijken uit naar je ideeën

Laat een reactie achter

Tresna.nl
Logo